Jenni Ukkonen

Kopar in Reykjavik

Teksti: Jenni Ukkonen
IMG_9078

 In case you didn’t know, I love food. I’m passionate about well made, high quality and beautifully presented dishes. In fact, I’ve already told my friends that if I ever decided to leave marketing and communications, I’ll probably get myself a culinary degree! But until then I just focus on enjoying exciting food whenever I get the opportunity.

For me, one of the most exciting ways of experiencing with food is when I’m traveling. With  the right restaurant you can get a great insight on the city or the country where you’re currently at, not to mention leaving you with vivid memories even after having returned home.

I had some really memorable food experiences in Iceland. The food was very local, very fresh and executed to perfection everywhere we went. And since to me a happy belly equals a happy camper, I was very happy indeed! One of my absolute favorites was Kopar by the marina. It didn’t look like much from the outside but on the inside it was warm and welcoming with a very cool sense of style. We tried their tasting menu, which is always a great way to experience the specialties of a restaurant. The nine course menu offered Icelandic specialities from both the sea and the land. What a fantastic night!

Mikäli joku ei vielä tiennyt, niin rakastan ruokaa. Olen intohimoinen laadukkaista raaka-aineista valmistetuista ja kauniisti esillepannuista annoksista. Olen itseasiassa kertonut kavereilleni, että mikäli jonain päivänä päätän tehdä uramuutoksen ja jättää markkinoinnin ja viestinnän, hankin todennäköisesti itselleni koulutuksen jostain kulinaari-instituutista! Mutta sitä päivää odotellessa keskityn vaan nauttimaan jännittävistä ruoista aina tilaisuuden tullen.

Mulle yksi parhaimmista keinoista kokea erilaisia ruokia on tietysti matkustellessa. Oikean ravintolan valitsemalla voi saada hyvän katsauksen siitä kaupungista tai maasta missä sattuukaan olemaan, puhumattakaan siitä, miten pysyviä muistoja se voi jättää mieleen myös kotiinpaluun jälkeen.

Ruokakokemukseni Islannista oli tosi mieleenpainuvia. Ruoka oli kaikkialla paikallista, tuoretta ja tietystikin täydellisesti valmistettua. Mulle onnellinen mahalaukku meinaa onnellista matkaajaa, ja sitä todellakin olin! Yksi suosikkipaikoistani oli satamasta löytyvä Kopar. Se ei näyttänyt ulkoa käsin juuri miltään, mutta sisällä tunnelma oli lämmin ja viihtyisä hyvin coolilla tyylillä. Kokeilimme heidän tasting menuuta, mikä on aina mainio keino päästä käsiksi ravintolan erikoisuuksiin. Yhdeksän lajin menu tarjoili Islannin meren ja maan antia. Mikä upea ilta!

Location: Geirsgötu 3, Reykjavik

  IMG_9077  Starters: cod tongue with sherry & garlic flavoured cream cheese and blood orange dip. Above, Icelandic scallops with shrimp mayo and dill oil

IMG_9082Slow cooked ribs with bbq sauce and appel corn salsa

 IMG_9098IMG_9087 Atlanticus Catfish with pistachios, green kale and cauliflower, served with a lobster infused champagne sauce

IMG_9089  Red fish with snowbeans,warm barley salad and mango

IMG_9093 IMG_9090Icelandic fillet of lamb with mushrooms, port and stewed carrots accompanied by potato wedges and bearnaise

IMG_9073IMG_9095 Desserts: lemon meringue muffins, apple cinnamon pie and Daim cheesecake with Skyr sorbet

Lue myös

X