Jenni Ukkonen

Korkea kolesteroli

Teksti: Jenni Ukkonen

Ihanaa lokakuuta ja torstai-iltaa jokaiselle! Kuten vähän aavistelinkin, niin Dubaissa alkuviikosta viettämäni staycationin aikana en juurikaan työjuttuja miettinyt, vaikka varmasti olisi ollut syytä ja aikaa siinä missä tavallisestikin. Toisaalta onnistuin vihdoin tekemään Instagramiin Storyja tavallista ahkerammin (ja ylipäätään postaamaan), ja hyvän vastaanoton innoittamana yritän nyt kotiin palattuani jatkaa arkisten juttujen reaaliaikaisempaa jakamista sitä kautta. Eli ihan ”hukkaan” ei alkuviikkokaan onneksi mennyt, heh.

Lokakuu on tuttuun tapaan rintasyöpätietoisuuden kuukausi. Hiljattain julkaisemassani Oma terveys etusijalle-postauksessa mainitsin, että mulle on tehty tänä vuonna kattavasti eri testejä, jotta kolmekymmentä täytettyäni saatoin tietää tismalleen, missä mennään terveyteni osalta. Tuossa postauksessa mainitsin, että tunsin aiemmin tänä vuonna toisessa rinnassani kyhmyn, mitä en ollut aiemmin tuntenut, ja ultran jälkeen selvisi että molemmissa rinnoissa oli kyhmyjä; hyvin suurella todennäköisyydellä ne eivät ole vakavia, mutta tilannetta monitoroidaan vuoden ajan (tässä kuussa mun pitääkin itseasiassa mennä taas ultraan sen myötä!). Toivon, että teistäkin mahdollisimman moni onnistuu viimeistään tässä kuussa käymään tsekkaamassa rintansa, ja tekemään kenties muitakin testejä oman terveyden kartoittamisen nimissä.

Mun osalta viimeisetkin terveyteen liittyvät testit on nyt tälle vuodelle tehty ja noita kyhmyjä ja D-vitamiinin puutosta lukuunottamatta kaikki oli täysin normaalissa lukemissa – paitsi kolesteroli, minkä arvot olivat tavallista korkeammat. Sekä lääkäri että minä ihmettelimme tätä, sillä ruokavalioni on todellakin enemmän terveellinen kuin epäterveellinen (varsinkin nyt kun olen pääsääntöisesti jättänyt eläinperäiset tuotteet ruokavaliostani satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta), ja treenaan ja liikun säännöllisesti. Toki korkea kolesteroli voi olla perinnöllistä ja omanikin voi juontaa sieltä, mutta ilman muuta haluan nyt seuraavan kolmen kuukauden aikana kiinnittää tähän vielä aiempaa enemmän huomiota. En missään nimessä haluaisi lähteä korjaamaan asiaa lääkkein, ja vaikka pidän lääkäristäni todella paljon niin voitte olla varmoja että jos vielä kolmen kuukauden kuluttua kolesteroli vaikuttaa tavallista korkeammalta, aion ehdottomasti hakea myös toisen lääkärin mielipidettä asiaan ennen minkään sortin lääkityksen aloittamista.

Koska jaan mieheni kanssa pitkälti samanlaisen ruokavalion ja treenitavat, patistin myös hänet testiin. Hänenkin lukunsa olivat aavistuksen korkeat, mutta hänen lääkärinsä ei nähnyt tarpeelliseksi monitoroida tilannetta. Tässä hankalinta on ehkä just se, ettei korkean kolesterolin oireita voi itse tuntea. Itse ajattelin ilman muuta, ettei mulla missään nimessä VOI olla korkea kolesteroli. Pahimmassa tapauksessa se voi lähteä aiheuttamaan erilaisia valtimotauteja, eli ihan pikku juttu ei ole kyseessä. Oli hyvä, että sekin siis mitattiin, vaikka se on suoraan sanottuna sellainen mitä olisin itse pitänyt aika turhana mitattavana. Edelleen ihmettelen mistä se juontaa juurensa, mutta samalla olen saanut tästä puhtia tehdä entistä parempia valintoja ruokavalion suhteen. Onneksi myös säät alkavat olla paremmat ulkoilua / lenkkeilyä ajatellen – ulkona juoksemista on ollut kesän ajan kova ikävä, se on yksi suosikki tavoistani liikkua ja saada hiki pintaan. Muutenkin olen huomannut tämän tiedon myötä lisänneeni treeneihin aiempaa enemmän cardio-osuutta; aiemmin en esimerkiksi olisi hypännyt noin vaan crosstrainerin päälle, mutta nyt saatan veivata sillä helposti 30-60 minuuttia päivässä (ei muuta kuin hyvä sarja Netflixiin ja puhelin nokan eteen, niin kyllä jaksaa!). Bonuksena olen alkanut lyhyessä ajassa havaita muutoksia kropassani, eli sekin tsemppaa.

Oletteko te sattunut mittauttamaan teidän kolesteroliarvoja? Voisin kuvitella, että mun tapaani kovin moni perusterve, hoikka, monipuolisesti/terveellisesti syövä ja liikkuva nuori aikuinen ei ole. Kannattaa kuitenkin miettiä asiaa – varsinkin, jos on mahdollista että suvussa on ilmennyt korkeaa kolesterolia! Kerron teille n. kolmen kuukauden kuluttua mikä tilanne itselläni silloin on ja pystyinkö korjaamaan tilanteen huomiomalla ruokavalioni ja treenini aiempaakin paremmin.

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X