Jenni Ukkonen

Kosovo: asut ja vinkit

Teksti: Jenni Ukkonen

Postaus sisältää kaupallisia linkkejä, merkattu *-merkillä.

En tiedä miksi, mutta olin oikeasti yllättänyt, että Kosovossa oli koko reissumme ajan lähemmäs 40 asteen helteet – mutta onneksi olin sentään tarkistanut säätiedotteet jo etukäteen ja pakannut mukaan vaatteita tällaisia helteitä ajatellen. Asteet tuntuivat kuumalta, mutteivat yhtä hiostavalta ja uuvuttavalta, kuin miltä samat lukemat Arabiemiraateissa tuntuvat; kenties siksi pystyin niistä jopa nauttimaan, ja mulla olikin koko reissun ajan todellinen kesälomafiilis.

Nyt ajattelin jakaa reissun asuja yhdessä ja samassa postauksessa (en ottanut oikeaa kameraa mukaani laisinkaan, joten joka asusta onkin vain muutama kuva) sekä muutaman reissun aikana huomioimani vinkin, mikäli Kosovo kohteena on alkanut kiinnostaa. Kuten aiemmin sanoin, me tullaan ehdottomasti matkustamaan Kosovoon toistekin. Tässä kohteessa oli sitä jotain, mikä vetää minua puoleensa!

Mekko ZARA (* samantyylinen), lasit * CHIMI (saatu – * samantyyliset), laukku CHANEL, sandaalit * MANGO

Kosovoon lentäminen on ehkä ainoa asia, mikä voi vaatia vähän enemmän suunnittelua, nimittäin suorat lennot eivät taida olla kovin yleinen juttu (okei- ainakin Englannista niitä lentää, mutta Suomesta ja Arabiemiraateista matkatessa tarvinnee tehdä välilasku). Me lennettiin Istanbulin kautta ja vaikka molempiin suuntiin meillä oli vain reilun tunnin vaihdot, ehdimme lennoille ihan hyvin- vaikka Istanbulin uusi kenttä valtava onkin. Istanbulin ja Pristinan välissä on vain 1-1,5 tuntia lentosuunnasta riippuen, eli se osa matkasta menee todella kevyesti. Pristinan keskusta on kompakti ja helposti navigoitavissa. Me majoituttiin aivan pääkävelykatu Bulevardi Nënë Terezan tuntumassa ja läheltä löytyi kaikki tarvittava, ravintoloista ja illanviettopaikoista ruokakauppoihin ja nähtävyyksiin.

Pellavapaita H&M (* samantyylinen) , hame * & OTHER STORIES

Pristinassa mielestäni parasta oli aidosti viihtyisien ja tyylikkäiden kahviloiden runsaus, samoin ravintoloiden ja herkullisen ruoan valikoima (vaikkakin, kuten jo edellisessa postauksessa mainittu, ruoka oli melko liha- ja juustopainotteista) – eikä matala hintatasokaan tietysti haitannut! Kaksi ihmistä syö kympillä tai sen allekin hyvin (pääruoat keskimäärin 2,50-4,50 e, reilu viinilasi 2 e ja macchiato 1 e – kosovolaista kahvia on muuten kuvailtu maailman toiseksi parhaimmaksi, heti Italian jälkeen! Tämä on toki makuasia, mutta kaipa tuon voisi allekirjoittaa ainakin toistaiseksi, heh). Meidän ehdoton suosikkipaikka oli Soma, missä ehdimme käydä niin aamiaisella, lounaalla, kuin myös iltaa viettämässä – toimi joka kerta! Muita hyviä paikkoja on Dit’ e Nat’ (samaan tapaan aamusta iltaan toimiva paikka), Casa Cafe, Half & Half, Nana (super symppis “mummola” missä ihana päivän kestävä lauantaibrunssi), Kafja e Vogel, Shpija e Vjetër ja Renaissance (kaksi viimeistä on loistavia valintoja, jos haluaa perinteikkäämpää, mutta laadukasta ruokaa viihtyisässä miljöössä). Pari hyvää katua mitkä kannattaa painaa mieleen on Fehmi Agani ja Qamil Hoxha, mistä löytyy vieri vieren super kivoja kahviloita ja ravintoloita.

Kietaisupaita * & OTHER STORIES, farkkushortsit * H&M, aurinkolasit * RAY-BAN, hiuspanta * ASOS

Pristinassa ei ymmärtääkseni ole mahdottomasti nähtävyyksiä, mutta ainakin Äiti Teresan katedraali ja Newborn-muistomerkki ovat sellaisia, mitkä tsekkaisin läpi. Katedraaliin kellotorniin pääsee eurolla ja sieltä näkee hyvin myös Kosovon erikoisen näköisen kansalliskirjaston yläilmoista.

Toppi ja hame MAJE (* samantyylinen mekko), kengät ZARA (* samantyyliset)

Pristinassa pidin kaupungin rennosta ja nuorekkaasta tunnelmasta – mitä selittänee, että Kosovossa on Euroopan nuorin väestö. Kahvilat ja ravintolat ovat iltaisin täynnä 20-30 vuotiaita ja tämä ikäluokka puhuu myös yleisesti ottaen hyvää englantia, joten kommunikoinnin kanssa ei pitäisi tulla suuria ongelmia. Takseissa joutuu ehkä käyttämään vähän elekieltä, mutta kunhan sanoo tai näyttää kohteen nimen ja tarkistaa, että autossa on mittari, pitäisi senkin mennä ihan ok!

Pellavapaita * GAP, hame * ASOS (+ * samantyylinen)

Kosovo on pinta-alaltaan pieni maa ja Pristinasta tekee helposti päiväreissun muualle; me käytiin tunnin ajomatkan päässä Prizrenissa, mikä on todella kaunis kaupunki. Siellä suosittelen viettämään aikaa joen vieressä olevalla kuhisevalla kadulla (Shuaib Spahiu) ja aukiolla lounaan ja perinteisen teen parissa, ja patikoimaan ylös Prizrenin linnalle – nousu on aika jyrkkä, mutta näkymät sieltä on huikeat!

Mikäli Pristinasta herää jotain kysyttävää mitä en tässä kattanut, niin huikatkaa ihmeessä! Vastailen mielelläni siinä määrin kuin osaan.

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X