Jenni Ukkonen

Lomalle Arabiemiraatteihin tänä kesänä? Ota nämä huomioon!

Teksti: Jenni Ukkonen

Arabiemiraateissa alettiin uutisoida muutama viikko sitten, että Dubai valmistautuu ottamaan turistit vastaan taas heinäkuun alussa, itseasiassa nyt alkavalla viikolla (uskoakseni koskee toki myös muita emiraatteja, eikä ainoastaan Dubaita). Tuleeko se oikeasti tapahtumaan näin nopealla aikavälillä on vielä kysymysmerkki, mutten epäile, etteikö se ennemmin tai myöhemmin tule tapahtumaan suunnitellusti. Turismi on täällä kuitenkin todella suuri osa elämää ja lukuisten työllistäjä ja sitä on varmasti jo kaivattu takaisin. Tänne lomalle matkaaville ei kokemus tule kuitenkaan olemaan täysin samanlainen kuin aiemmin, mutta toisaalta tuskinpa kovin moneen maahan matkatessa se sitä juuri tällä hetkellä on. Kirjoitin toukokuun lopulla siitä, millaista arki Arabiemiraateissa oli silloin, ja nyt ajattelin päivittää, mitä täällä tulee ottaa ulkona liikkuessa ja ihmisten kanssa tekemisissä ollessa näin heinäkuun alussa huomioon.

Ensinnäkin, mikäli et ole käynyt Arabiemiraateissa kesäkuukausina, varaudu siihen, että päivälämpötilat ovat n. 40 asteen tuntumissa ja tuntuvat siitä kymmenisen astetta kuumemmalta (eli 35 astetta tuntuu 45 asteelta jne). Lisäksi ilma on kesäisin kostea, mikä saa olon nopeaa tukalaksi ja hikiseksi, jopa vaikka olisi näihin säihin tottunut. Mikäli on valmis kestämään kuumuutta ja suojaamaan ihon hyvin suojakertoimilla, voi lomasta kuitenkin nauttia näissäkin säissä! Varsinkin, jos toiveena on pulahtaa uima-altaaseen tai mereen silloin tällöin (huom! merivesikään ei sitten ole kivan viileää juuri nyt, vaan niinikään kovin lämmintä heh).

Ihan maahan saapumiseen liittyen, jo lentokentälle saapuessa on jokaisella oltava kasvonaamio JA suojakäsineet käytössä. Hyvin todennäköisesti molemmat tai ainakin naamio vaaditaan jo itse lennolle näinä päivinä, joten en epäile etteivätkö molemmat olisi jo muutenkin mukana, mutta viimeistään täällä päässä ne ovat pakolliset. Maahan saapuvien tarvii mahdollisesti saada etukäteen lupa matkustaa, tai täyttää lomake terveydentilaan liittyen, tai pystyä tarvittaessa todistamaan, että heidät on testattu negatiiviseksi koronaviruksesta; en ole perehtynyt näihin kovin tarkkaa, sillä en ole ajatellut matkustaa tänä kesänä maan ulkopuolelle, ja nämä tarvittavat dokumentit muuttuvat aika tiuhaa; kannattaa siis tarkistaa jotain päiviä ennen omaa lentoa mitä juuri silloin tarvii mukaan! Sen kuitenkin tiedän viimeisimpien tietojen mukaan, että mikäli testaa negatiiviseksi koronaviruksesta, ei täällä päässä tarvi tehdä 14 päivän karanteenia, mutta jos testaa positiiviseksi, on se pakollinen eikä siitä voi luistaa, vaikka olisikin tulossa vain lomailemaan… kyseessä ei siis ole vapaavalintainen karanteeni siinä vaiheessa. Karanteenista aiheutuvat kustannukset tulevat itse kullekin maksettavaksi.

Välin pitäminen muihin on edelleen ehdottoman tärkeää muistaa, olipa lentokentällä tai ostarilla, jopa rannallakin. Mikäli siinä ei onnistu, voi siitä saada muistutukseksi sakon, eli ihan turhaa asian huomiominen ei ole. Tietysti vahinkoja sattuu ja välillä on tilanteita missä on hetkellisesti jotakuta lähempänä, mutta yleisesti ottaen se 1,5-2 metrin väli pitäisi muistaa pitää.

Kasvomaskit ovat PAKOLLISIA julkisilla paikoilla, tämä on mielestäni se tärkein muistettava. Kyse ei ole siis siitä, kuka haluaa ja kuka ei halua käyttää maskia, vaan sellainen on oltava, ja suun lisäksi sen on peitettävä nenä kunnolla (myös tämän väärinkäytöstä sakotetaan). Maskia on käytettävä myös mm. autossa useamman kuin yhden ihmisen ollessa kyydissä. Kahviloissa ja ravintoloissa maskin saa tietenkin poistaa, mutta paikkaan sisään ja sieltä ulos lähtiessä se pitää laittaa takaisin. Ymmärtääkseni Dubaissa myös julkisella rannalla ollessa maskin tulee olla kasvoilla ja sen saa poistaa vain veteen mennessä (silloinkin pitää tosiaan muistaa se väli muihin ihmisiin), hotellien ranta-alueet ovat uskoakseni rennommat tämän suhteen.

Muina hyvinä muistettavina on tietysti edelleen käsien jatkuva pesu ja yleisestä hygienista huolehtiminen, mutta voiko sitä enää edes unohtaa tässä vaiheessa? Lähes kaikkialle mennessä näkee kyllä desinfiointipisteitä, eli ei hätää, jos käsidesiä ei löydy koko ajan omasta käsilaukusta; julkiset paikat, kuten kaupat, kahvilat, ravintolat jne pitävät hyvin tästä ja muistakin säännöistä huolen. Itse pidän Arabiemiraatteja tällä hetkellä suht turvallisena kohteena matkustaa; sanon “suht” koska voiko oikeasti mitään kohdetta kutsua 100% turvalliseksi koronan suhteen juuri nyt? Itse liikun ulkona melko huoletta enkä henkilökohtaisesti tunne täällä ketään, jolla olisi virus ollut, vaikka uusia tapauksia toki edelleen päivittäin ilmenee. Tilanne on siis täällä mielestäni hyvin hallinnassa ja sitä käsitellään hyvin, ja olen sen suhteen nykytilanteeseen tyytyväinen. Etuna näin kesäaikaan täällä olemisessa on se, että niin turistinähtävyydet kuin ostaritkin ovat tavallista hiljaisempia – en esimerkiksi muista, että olisin koskaan aiemmin onnistunut saamaan kuvia Downtownissa ilman yhden yhtäkään ihmistä taustalla! Toki 45 asteen helle saattoi myös vaikuttaa siihen, ettei ulkona juuri ketään näkynyt, mutta olipa syy mikä tahansa, kuvia ajatellen aika on hyvin otollinen – vaikkakin sitten puolet kasvoista peittävän maskin kera!

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter

Lue myös

X