Jenni Ukkonen

Matkavinkkini Souliin – mitä nähdä, tehdä, syödä, ostaa?

Teksti: Jenni Ukkonen


Soul, ja Etelä-Korea ylipäätään, on kiehtonut minua jo vuosia. Ennen sinne matkustamista ajattelin, että Soul tulee olemaan täydellinen yhdistelmä historiaa ja kulttuuria, shoppailua (kukapa olisi voinut välttyä viime vuosien K-Beauty buumilta?), hyvää ruokaa ja Instagrammattavia kahviloita. Sanotaanko, että kuvitelmani osuivat t o d e l l a oikeaan – meille Soul olikin ihan loistava kohde ja pidimme kaupungista aivan mielettömän paljon. Jo ennen sieltä pois lähtöä totesimme, että tässäpä kaupunki, minne on ehdottomasti matkustettava uudelleenkin. Itseasiassa voisin kuvitella matkustavani sinne jopa yksin; sen verran turvalliselta ja helposti navigoitavalta kaupunki tuntui, ainakin nyt tämän reissun perusteella. Ajattelinkin aloittaa tämän häämatkamme reissupostaukset jakamalla mietteitäni ja vinkkejäni Souliin liittyen. Kysykää ihmeessä, mikäli mieleen herää myös jotain muuta aiheeseen liittyen!

1.

Vietimme Soulissa viisi päivää ja sanotaanko, että siinä ajassa ehti kyllä nähdä ja tehdä paljon, muttei lähellekään kaikkea. Tiesin totta kai etukäteen, että Soul on valtava, todella laajalle alueelle ulottuva kaupunki, mutta silti kaupungin suuruus pääsi samalla myös yllättämän. Olin listannut etukäteen asioita, mitä voisimme kaupungissa tehdä, mutta loppupeleissä jotain oli aina jätettävä laskuista, sillä joko aika tai yksinkertaisesti energia ei olisi riittänyt. Kaikki meille tärkeimmät jutut ehdimme kuitenkin nähdä, ja se, että majoituimme reissun aikana kahdella täysin eri alueella, auttoi myös kaupungin ”kartoittamisessa”.

2.

Soul on sinäänsä tyypillinen suurkaupunki, että siellä on lukuisia eri alueita, mitkä muodostavat ns. omat keskuksensa; en siis osaisi edelleen sanoa, onko kaupungissa yhtä virallista keskustaa. Me majoituimme ensin Namsan/Myeongdong-alueella, mikä kieltämättä tuntui ainakin yhdenlaisesta keskustalta, ja loppuajan olimme etelämpänä Gangnamissa, mikä onkin sitten aivan oma lukunsa (pst, suosittelen äärimmäisen lämpimästi Park Hyatt Seoulia; huoneet ovat täydellisen moderneja, skandihenkisiä ja se kylppäri – no, se on vaan jotain, mikä on koettava!). Mielestäni tämä järjestely toimi loistavasti ja koimme täten kaksi aluetta hieman muita paremmin.

3.

Omat top kolme suosikkiani näkemistä ja kiertelyä ajatellen olivat Changdeokgung Palace, Bukchon Hanok Village ja Iwha Mural Village – tosin, mielestäni kaikki paikat missä kävimme olivat ehdottomasti vierailun arvoisia ja kävisin niissä enemmän kuin mielelläni toistekin.

 • Changdeokgung Palace oli mielestäni näkemistämme ns. virallisista nähtävyyksistä kiinnostavin ja kenties myös kaunein. Kyseessä onkin UNESCO:n maailmanperintökohde, enkä yhtään ihmettele miksi. Palatsin lisäksi alueelta löytyy valtava Secret Garden, mitä kierrellessä olisi helposti vierähtänyt useampikin tunti.
 • Bukchon Hanok Villagessa oli aivan ihanaa vanhan ajan tunnelmaa ja silti samalla myös todella kivoja, nykyaikaisia kahviloita, puutiikkeja ynnä muuta. Alue on edelleen asuinaluetta ja se on tuon yllämainitsemani Changdeokgung Palacen ja Gyeongbokgung Palacen välissä sijaitsevaa aluetta – eli kaikki kolme on helppo nähdä yhdellä kertaa.
 • Iwha Mural Village on niinikään ihana ”kylä” keskellä kaupungia, tosin melko vaativan patikoinnin takana. Kylän erikoisuutena ovat lukuisat seinämaalaukset, jotka teki 70 eri taiteilijaa osana ”Art in City”-projektia vuonna 2006. Taidetta ihastellakseen saa kavuta ylös aika monta porrasta, joten hyvät kengät jalkaan – ylhäältä maisemat ovat kyllä sitten porrastreenin arvoiset!

4.

Yllätyin, mitä paljon vihreää Soulissa on, ihan siis jopa keskustassa. Keskellä kaupunkia on Namsan vuori, minkä päälle voi ottaa cable carin (suosittelen!!!) ja ihailla Soulia koko loistossaan. Seoul Stationin lähettyviltä lähtee New Yorkin Highlineä jossain määrin muistuttava Seoullo17; lukuisilla kasveilla koristeltu jalkakäytävä, mistä löytyi myös taidetta, kahvilaa ynnä muuta. Bukhansanin kansallispuisto jäi meiltä tällä erää näkemättä, sillä se olisi vaatinut ainakin puolikkaa päivästä, mutta seuraavalla kertaa haluan ehdottomasti päästä käymään myös siellä patikoimassa!

5.

Soulissa kannattaa kuljettaa passia mukana, jotta mahdollisesti ostokset voi ostaa saman tien verovapaasti. Shoppailua ajatellen on pakko mainita ainakin seuraavat:

 • Sinsa-dong Garosu-gil löytyy Gangnamista, ja se on todella viihtyisää ostos- ja ajanviettoaluetta kera paikallisten ja kansainvälisten muoti- ja kauneusmerkkien (designerostoksia voi puolestaan tehdä läheltä löytyvällä Apgujeong Rodeo Street:lla, mikä on verrattavissa Beverly Hillsin kuuluisaan Rodeo Driveen), toinen toistaan tyylikkäämpien kahviloiden ja ravintoloiden ynnä muun. Lisäksi täällä ei voi olla ihailematta paikallisten tyylejä!
 • Myeongdongin alueelta löytyy niinikään liikkeitä liikkeiden perään – monet K-Beauty-merkit ovat edustettuna useamman liikkeen voimin! Täältä löytyy myös ylellisen Shinsegae-tavaratalon flagshipliike, mikäli mielii löytää kaiken ja vähän enemmänkin yhden katon alta.
 • Common Ground on todella cool, hipster-henkinen ostosalue, joka on rakennettu kokonaan konteista. Täältä löydät enimmäkseen paikallisia merkkejä, joten mikäli mielit jotain uniikkia, kannattaa tsekata tämä. Lisäksi täällä on mielestäni todella kiva ravintola-alue, missä mekin lounastettiin yhtenä päivänä (en nyt kuolemaksenikaan löydä kyseisen ravintolan nimeä, mutta se oli paikan ainoa korealainen ravintola – ja suosittelisin sitä ehdottomasti!).
 • Lotte Mart on periaattessa kuin mikä tahansa supermarketti, mutta mistä löytyy ruokien ynnä muun lisäksi laajasti eri kauneusmerkkejä ja tuliaisideoita. Me ostettiin täältä vaikka ja mitä ruokatarvikkeita kotiin, ja minä ties kuinka monta korealaista liinanaamiota!
 • Lisäksi Soul on tunnettu maanalaisista ”ostoskeskuksistaan”, mihin mennään metroasemien kautta. Ne tuntuivat välillä suorastaan loppumattomilta mutta jos aikaa on, niiden kiertely kannattaa!

6.

Korealainen ruoka on aina ollut makuuni ja tällä reissulla söimmekin todella hyvin! Olin kirjannut jotain ravintoloita ja kahviloita etukäteen ylös, mutta useimmat paikat löytyivät täysin sattumalta viihtyisän näköiseen paikkaan törmäämällä. Suosittelen ehdottomasti testaamaan korealaista barbecueta mihin sisältyy pöydässä grillattavien lihojen lisäksi valtava määrä lisukkeita, tteokbokkia (tulinen riisikakku), bibimbapia (kulhollinen riisiä ja päällysteitä, kuten lihaa, vihanneksia ym), tulista kanaa oluen kera, ja juomista tottakai suosikkiani Sojua! Tässä vielä muutama mieleen ehkäpä parhaiten jäänyt ravintola & kahvila:

 • Michelin-oppaasta löytyvä Yongsusan tarjoaa korealaisia perinneruokia parhaimmillaan – me löysimme itsemme täältä täysin sattumalta ensin Changdeokgung Palacessa aikamme kierreltyämme ja söimme mitä herkullisimman kolmen ruokalajin lounaan yksityishuoneessa. Ikimuistoinen kokemus!
 • Gangnamista löytyy shoppailun oheella lukuisia kiinnostavia kahviloista ja lounaspaikkoja; istahdimme alas todella viihtyisään Upper West-nimiseen ravintolaan, joka oli lounaan oheella ihan täydellinen lokaatio peoplewatchingiin.
 • Little & Much on myös niinikään täydellinen paikka mennä ammentamaan tyyli-inspiraatiota Gagnamin varakkaista asukkaista; tässä pienessä kahvilassa on vain muutama paikka ja siellä tarjotaan kenties parhaimman maistamani cappuccinon lisäksi kauniita moussekakkuja.
 • Soulissa ei todellakaan tule pulaa Instagrammattavista kahviloista, ja olisikin mahdotonta a) tehdä niistä täydellisen kattava listaus ja b) vierailla jokaisessa lyhyellä visiitillä. Myeongdongissa shoppaillessa suosittelen kuitenkin poikkeamaan Luft Coffeessa – kaunis, tilava kahvila tarjoilee herkullista kahvia ja kuvauksellisia leivonnaisia.
 • Michelin-oppaasta myöskin löytyvä Mr. Ahn’s Makgeolli, korealainen gastropub, on täydellinen modernille korealaiselle illalliselle – lisäksi opit varmasti lisää suositusta korealaisesta likööristä, makgeollista (riisiviini – ja yllättävän hyvää!).
 • Ainakin yhtenä iltana Soulissa on mentävä kattobaariin, vaikka ihan vaan huikeiden maisemien vuoksi. Piipahdimme eräänä iltana ennen dinnerille menoa ihan Myeongdongin ostosalueen sydämessä olevassa Floating Rooftop Barissa yksillä – katolta oli suora näkymä Soulin tunneltulle maamerkille, Namsan vuorelle.

7.

Yllätyin, etten kokenut missään vaiheessa sellaista täydellistä ”okei, nyt en kyllä ymmärrä yhtikäs mitään”-tilannetta. Siis totta kai välillä tuli hetkiä, missä jouduin toteamaan, että olen nyt vähän hämilläni enkä täysin ymmärrä, mitä juuri tapahtui, mutta suurimman osan ajasta kaikki toimi ja meni aivan kuten missä tahansa kaupungissa voisi olettaa. Loppuun vielä jokunen yleinen vinkki, mistä ei tullut vielä aiemmin mainittua:

 • Yleisesti ottaen kaupoissa, ravintoloissa ja muutenkin pärjäsi hyvin englannilla, harvemmin tuli vastaan tilanteista, missä toinen osapuoli ei ymmärtänyt yhtään mitään. Taksissa näytimme aina puhelimesta osoitetta, minne olimme menossa, ja pääsimme hyvin perille. Emme kumpikaan siis osaa kieltä, mutta sitä yhtä ainoaa sanaa, minkä tiesimme, sanoimme aina kun sille oli hyvä hetki (eli kiitos – lausutaan suunnilleen ”gamsahamnida”).
 • Taksin lisäksi käytimme metroa jonkun verran ja silloin ostimme automaateista yhdensuuntaisen matkan tarpeen mukaan; liput olivat todella edullisia ja jokaisen matkan päätyttyä lippu tiputettiin koneeseen, mikä palautti n. 50 sentin pantin. Metro tuli nopeaa tutuksi ja oli mielestäni helppokäyttöinen, myös vaihtoja ajatellen.
 • Perinteisempiä tuliaisia ja ostoksia ajatellen suosittelen Insadongin aluetta; sen viihtyisä pääkatu on täynnä pieniä putiikkeja, taidegallerioita, teehuoneita ja ravintoloita.
 • Mikäli mielit nähdä enemmänkin taidetta tai kulttuuria, tai ihan vaan erikoista arkkitehtuuria, suuntaa Dongdaemun Design Plazalle; täällä on vaihtelevia näyttelyitä ja esityksiä, ja varmasti jotain nähtävää olipa vuodenaika mikä tahansa.

En voisi tämän visiitin perusteella suosittella Soulia juuri enempää; olen täysin myyty tälle kaupungille ja kuten jo aiemmin sanoin – uudelleen on palattava ehdottomasti! Tässä kaupungissa yhdistyi jotenkin täydellisesti kaikki, mitä kaupunkilomalta kaipaan; suurkaupunki, missä on kiinnostavaa nähtävää, herkullista ruokaa, kuvauksellisia kahviloista, ainutlaatuisia kauneus- ja muotiliikkeitä, ihmisvilinää, jonka menoa voisi katsella loputtomiin… ja ulkoilumahdollisuuksiakin on juuri niin paljon, kuin niitä kaipaa! Lisäksi kaupungissa oli tosiaan helppo liikkua, enkä missään välissä kokenut mitään uhkaavaa tai edes lähellekään epämiellyttävää tilannetta. Paljon jäi vielä näkemättä, joten seuraavaa kertaa odotellessa!

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X