Jenni Ukkonen

Mikä pitää mieleni kunnossa?

Teksti: Jenni Ukkonen

Tällä viikolla on vietetty ja vietetään edelleen Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysviikkoa teemalla Mun elämä, hyvä elämä. Vaikka olen onnekas, etten ole henkilökohtaisesti käynyt läpi vaikeita mielenterveysongelmia, on aihe mielestäni tärkeä ja se koskettaa varmasti useampaa kuin mitä äkkiseltään uskoisimme. Eikä ongelmien aina tarvikaan olla suuria, ollakseen sellaisia, mistä on tärkeä voida puhua ja mihin voi hakea ja saada apua – jos ei muuten, niin jottei niistä myöhemmin kasva jotain paljon vaikeampaa tai suurempaa. Itse olen esimeriksi käynyt läpi useamman uupumuksen, mitkä eivät välttämättä ole näkyneet muille muuten kuin ehkä väsyineinä kasvoina tai ylimääräisinä kahvikuppeina, mutta joiden myötä olen ollut suljettujen ovien takana lähes kyvytön nousemaan sängystä, astumaan ovesta ulos tai olemaan itkemättä hillittömästi pitkiä aikoja kerrallaan. Sellaiset hetket ovat olleet herättäviä tilanteita, jolloin olen joutunut todella miettimään, millaiset asiat ympärilläni ovat minulle tärkeitä ja energiaa antavia, ja mitkä puolestaan vievät energiaani mitään takaisin antamatta.

Minulle on ehdottoman tärkeää, että arjessa jää tarpeeksi aikaa itselleni. Aikaa tehdä juuri niitä asioita, mitä sydämeni milloinkin halajaa. Sellaista aikaa, mikä ei riipu kenestäkään muusta tai kenenkään muun aikataulusta. Että voin halutessani istua vaikka hiljaisuudessa sen ihmeempää tekemättä; lukea lehtiä, kirjoja tai blogeja, selata nettikauppoja tai mitä vaan. Tämä on itselleni kenties ensimmäinen askel siihen, että pysyn onnellisena ja tasapainoisena.

Oman ajan vastapainoksi huomaan kyllä sitten välillä haluavani esimeriksi erikoisemmille treffeille mieheni kanssa tai kahville kaverin seurassa ja jutella oikein pitkän ja antoisan keskustelun. Rakastan hyviä keskusteluja, jopa mitä erikoisimmista aiheista; joko voin antaa jollekulle toiselle uutta tietoa asiasta tai opin itse jotain uutta. Aina keskustelun ei tarvi edes tapahtua kasvotusten; myös skypen välityksellä voi jutella ystävän kanssa niin, että olo on jälkeenpäin virkistynyt ja inspiroitunut. Tässä kohtaa voisin mainita myös, että toki perheeni ja mieheni (sekä tietysti kissani) ovat yksi oleellisimmista asioista, mikä pitää mieleni kunnossa. Esimeriksi juuri nyt äitini ja siskoni ovat luonamme ja on aivan ihanaa, että seuraa on myös päiväsaikaan. Saan siitä niin paljon energiaa.

Haluan myös kokea, että minulla on sopivasti aikaa olla aktiivinen; käydä lenkeillä, salilla, uimassa… Ei minun ole joka ikinen päivä päästävä tekemään jotain, mutta jos nyt 4-5 kertaa viikossa edes puoleksi tunniksi kerrallaan. Jo tämä määrä on tarpeeksi auttamaan mielen kasassa pitämisessä (ja viemään hetkeksi ajatukset pois kaikesta muusta).

Liikunnan lisäksi haluan myös, että aikaa jää itseni hemmotteluun ja ”huoltamiseen”; olipa se kasvonaamio tv-sarjan katselun yhteydessä, saunassa istuminen tai ihan oikeassa spassa vierailu. On ihan uskomatonta, miten paljon ainakin itselläni fiilikseen vaikuttaa se, onko esimeriksi ihoni hyvässä kunnossa ja kasvonaamioista kauniisti hehkuva, vaiko kuiva ja ärtynyt, jos en ole ehtinyt hoitaa sitä tarpeeksi.

Myös tulevaisuuden suunnittelu, joko realistinen tai haaveilun tasolla, on minulle yllättävän tärkeää. Olen ihan jokapäiväisessä elämässä se, joka elää tehtävälistojen kanssa (rakastan sen myötä kokemaani järjestelmällisyyttä) ja kenties siksi tykkään myös tietää ainakin suunnilleen, mitä myös tulevaisuus tuo tullessaan, tai mitä haluaisin sen pitävän sisällään. Kaikkeahan ei voi tietenkään etukäteen ennustaa, mutta esimeriksi tulevien lomamatkojen miettiminen on sellaista, mikä antaa energiaa ja auttaa jaksamaan, jos tahti meinaa mennä liian kovaksi ja arki alkaa tuntua kuluttavalta.

Valitettavasti tiedän varsin hyvin, että kaikki tämä edellä mainitsemani on usein helpommin sanottu kuin tehty; jokainen meistä ei voi esimeriksi määrittää omia työtuntejaan ja nykyään meiltä tunnutaan vielä vaativan aina vaan enemmän ja enemmän aikaa työpaikalla, vaikka asiat voisi hoitaa lyhyemmässäkin määrässä tunteja. Myös työmatkat voivat olla pitkiä ja syödä sitä ”omaa” aikaamme aamuin ja illoin. Kotiin tullessa jaksaa ehkä juuri syödä ja mennä nukkumaan. Juuri tuollaisissa tilanteissa mieleni alkaa voida todella huonosti, sillä aikaa tai energiaa ei yksinkertaisesti pitkän päivän tai työviikon jälkeen enää ole yhtään mihinkään. Ihailenkin jokaista, joka onnistuu pitämään yllä hyvää työ-vapaa-aika-balanssia, sillä itse en ole mielestäni vielä tässäkään vaiheessa osannut löytää sitä täydellistä kultaista keskitietä.

Juuri nyt teen töitä kotoa käsin ja pystyn suunnittelemaan päiväni ja viikkoni niin, etten ahdistu pelkkää työtä tehden, vaan ehdin ottaa myös aikaa itselleni ja tehdä työhöni täysin liittymättömiäkin asioita. Olen onnekas, mutta samanaikaisesti muistutan itseäni usein siitä, ettei tämä tilaisuus suinkaan tippunut syliini taivaalta, eikä se ole tullut minulle ilmaiseksi. Se on jo kymmenen vuotta kestäneen jatkuvan työn tulosta, ja vaikka se on onni, se vaatii niinikään jatkuvaa työtä voidakseen jatkua. Välillä se tuntuu jopa hieman rankemmalta, sillä teen töitä yksin ja itselleni, ja jos en saa jotain tehtyä, niin se näkyy tulevassa tiliotteessa. Toisinaan haaveilenkin toimistoympäristöön palaamisesta ja toiselle yritykselle työskentelystä; kaipaan jopa sitä, että voin aamulla laittaa itseni valmiiksi ja etenkin, että minulla on työkavereita, joiden kanssa voin keskustella eri näkökulmista ja joilta saan tarvittaessa tukea ja apua työtehtävissä. Olen varma, että jonain päivänä on taas sen aika, mutta samalla pelkään jo valmiiksi, etten taaskaan osaa ajoittaa päiviäni niin, että aikaa jää myös muuhun. On niin helppo palaa loppuun, kun yrittää saada kaiken haluamansa. Uskon, että tämä on niitä asioita, minkä eteen tulee tehdä tasaisesti töitä, jotta tasapaino pysyy pystyssä olipa elämäntilanne mikä hyvänsä.

Postauksen päättääkseni haluan kysyä, mikä pitää sinun mielesi kunnossa? Onnistuitko ottamaan juuri niille asioille tarpeeksi aikaa esimeriksi tällä kuluneella viikkolla?

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X