Jenni Ukkonen

Miksi vaihdoin mineraaliaurinkosuojiin

Teksti: Jenni Ukkonen

Tuotteet saatu testiin: House of Organic. Postaus sisältää kaupallisia linkkejä, merkattu * -merkillä.

Vaikka tämä postaus käsittelee käytännössä ihonhoitoa ja ihonhoitotuotteita, koskettaa aihe samalla meistä ihan jokaista – varsinkin näin kesäaikaan, mutta toki muulloinkin. Toivottavasti jaksat siis lukea tekstin!

Näin aurinkoisessa maassa jo kolme vuotta asuttuani, on auringolta suojautuminen noussut kauneudenhoidossani ihan kärkisijoille. Sen lisäksi, että ihoni on altistunut vuosien ajan jatkuvasti auringolle, on se muutenkin ollut koko elämäni ajan todella herkkä auringon valolle – satun nimittäin omaamaan tämän monien ihaileman punaisen tukan luonnostaan, mutta se harvemmin tulee ilman maidonvaaleaa, äärimmäisen helposti palavaa ihoa… Täällä Arabiemiraateissa asuessani olen siis todella saanut suojata ihoani vähintäänkin tuplasti aiempaa enemmän; puhumattakaan nyt, kun olen ylittänyt 30. ikävuoden ja alan olla harvinaisen tietoinen siitä, että ihoni on aloittanut ikääntymisen. Valittettavasti auringon haitalliset UVA ja UVB-säteet eivät kuitenkaan katso säätä tai maanosaa, vaan ovat aina ja kaikkialla – siispä myös pohjoisessa tulisi huomioida ihon asianmukainen suojaus, vuoden ympäri.

Tämän vuoden puolella olen puoli huomaamattani alkanut entistä valveutuneemmaksi kuluttajaksi usean eri asian suhteen – uskon, että tämäkin on osa vanhenemista ja sitä, että alkaa viimein hahmottaa, ettei menneitä saa takaisin, eikä aikaa ole loputtomiin. Sen lisäksi että olen siirtynyt kasvipohjaiseen ruokavalioon ja alkanut esimeriksi tarkkailla käyttämieni meikkien luonnollisuutta, olen alkanut kyseenalaistaa myös aiemmin käyttämiäni, usein ihan marketeista saatavia aurinkosuojia. Harvemmin sitä miettii, että nehän tosiaan imeytyvät ihoon ja sieltä elimistöömme, vaikka aihetta olisi: monet kemialliset aurinkosuojat voivat sisältää esimeriksi hormonitasapainoa häiritseviä ainesosia, allergioiden aiheuttajia ja muita ihoa ärsyttäviä ainesosia. Aurinkosuojien sanotaankin olevan melkeinpä se ensimmäinen ihonhoitotuote, mikä kannattaa vaihtaa kemiallisista mahdollisimman luonnollisiin sellaisiin.

Sain * House of Organic-nettikaupasta testiin * Algamaris-merkin aurinkosuojia, ja mikäpä sen parempi, kuin laittaa ne töihin täällä Arabiemiraattien kesässä, missä asteet kohoavat yli 40 ja UV-säteily on todella voimakasta. Algamaris aurinkovoiteet ovat yhdistelmä täysin luonnollisia mineraaliaurinkosuoja-aineita, täysin luomutuotettuja kasviöljyjä ja patentoitua Alga-gorria yhdistettä, minkä ansiosta ne tarjoavat luonnollisen ja laadukkaan vaihtoehdon kemiallisille aurinkosuojille. Tuotteet ovat Ecocert-serfitioituja, vegaanisia, ne eivät saastuta vesistöjä eivätkä sisällä nanopartikkeleita. Niiden aktiiviset ainesosat, luonnolliset ja turvalliset titaani- ja sinkkioksidit suojaavat ihoa haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä, kun taas Alga-gorria yhdiste antaa iholle antioksidanttista suojaa, kosteuttaa ja ravitsee. Erityisen kiinnostavaa on, että Alga-gorrian antioksidanttiset ominaisuudet ovat viisi kertaa tehokkaammat kuin C-vitamiinilla.

Alla lisää tuotteista, sekä syitä, miksi siirryin mineraaliaurinkosuojiin! Lopussa myös vinkkaus arvontaan, mikäli teitäkin kiinnostaa testata Algamarisin tuotteita.

Miksi siirryin mineraaliaurinkosuojiin?

Mineraaliaurinkosuojat valmistetaan ilman hormonitasapainoa häiritseviä kemikaaleja

Kemialliset aurinkosuojat sisältävät usein ihoa ja terveyttä ehkäpä eniten häiritseviä kemikaaleja. Niissä yleisimmin käytettävät aktiiviset ainesosat voivat häiritä hormonitasapainoa, ärsyttää ihoa, aiheuttaa allergisia reaktioita – ja tappaa luonnossa esiintyvää korallia. Näiden aurinkosuojien vaikutus perustuu iholla tapahtuvaan kemialliseen reaktioon, mineraaliaurinkosuojat puolestaan “istuvat” ihon pinnalla ja pitävät auringon UVA ja UVB-säteet siten fyysisesti loitolla. Helppo tapa tunnistaa mineraali- eli fysikaalinen aurinkosuoja on kurkkaamalla, että zinc oxide ja titanium dioxide (sinkki- ja titaanioksidit) ovat tuotteen ainoat aktiiviset ainesosat.

Mineraaliaurinkosuojat rauhoittavat ihoa

Sinkillä on ihoa rauhoittavia ominaisuuksia (sitä käytetään mm. vauvojen voiteissa sekä näppyjä hoitavissa voiteissa), joten niitä voi käyttää ilman huolta, että niihin vaihtaminen tukkisi ihoa tai saisi sen kukkimaan.

 

* Sävyttävät aurinkovoide kasvoille SK30 – vaalea
Tämä sävyttävät kasvovoide on minulle täydellinen tuote ympäri vuoden; käytän nimittäin arkisin hyvin vähän meikkiä, mutta tykkään käyttää sävyttävää kasvovoidetta, jotta ihoni on meikittömyydestä huolimatta tasaisen sävyinen ja hehkuva (päälle voi toki laittaa myös meikin, eli tämä toimii siinä mielessä kuin BB-voide!). Tällä saa saman tien iholle vähän väriä, ilman, että tarvii kuitenkaan pelätä, että ulos/aurinkoon mennessä ihohuokoset tukkeutuvat ja iho alkaa oireilla, kuten tavallisen meikin kanssa voi hyvinkin käydä. Voide imeytyy iholle nopeasti ja tuoksuu miellyttävältä, hennon vaniljaiselta.

* Aurinkovoide kasvoille SK50
Valitsen nykyään aurinkovoiteeni SK30 ja SK50 välillä (en koskaan käytä matalampaa suojakerrointa); korkeampaa kun arvelen auringon olevan kuumimmillaan tai tiedän olevani auringossa enemmän, matalampaa jos päivään ei varsinaisesti kuulu ulkona olemista tai aurinko alkaa olla jo aika matalalla. Testasin tämän kasvovoiteen mennessäni päiväsaikaan rannalle vajaaksi pariksi tunniksi, ja se piti kasvoni hyvin suojattuna, eikä punoitusta ollut edes otsassa tai nenänpäässä (mistä palan nopeimmin) kotiin palatessani. Voide tuntuu riittoisalta ja levittyy helposti ja tasaisesti, ja jätti herkän ihoni miellyttävän tuntoiseksi.

Mineraaliaurinkosuojat eivät saastuta vesistöjä

Kahta kemiallisissa aurinkovoiteissa yleisimmin käytättävää ainesosaa, oxybenzone ja octinoxate, on jo alettu kieltää jossain maissa, sillä ne vahingoittavat meressä asuvia lajeja, erityisesti korallia. Vaikka nämä ainesosat jätettäisiinkin jatkossa voiteista pois, sisältävät kemialliset aurinkosuojat edelleen myös ainesosia, joiden on tutkittu mm. nopeuttavan ihosyövän riskiä (retinyl palmitate) sekä lukuisia allergisten reaktioiden aiheuttajia.

Mineraaliaurinkosuojat alkavat toimia välittömästi

Mineraaliaurinkosuojien levitys voi vaatia aavistuksen verran enemmän aikaa (tosin, Algamariksen tuotteiden kanssa en kokenut näin olevan), mutta toisaalta ne alkavat myös vaikuttaa ja torjua auringon haitallisia säteitä heti iholle päästessään – eikä vasta parin kymmenen minuutin kuluttua, kuten kemialliset aurinkosuojat. Mineraaliaurinkosuojat ovat usein myös vedenkestäviä tai ainakin vettä paremmin hylkiviä.

 

* Aurinkovoidespray SK30
Todella helppokäyttöinen aurinkovoide koko vartalolle sekä kasvoille. Koostumus on kevyt, melkein vesimäinen, joten se levittyy helposti ja tasaisesti ja imeytyy nopeaa. Sprayssa on kevyt kookoksen tuoksu.

* Aurinkovoide SK50
Halusin testata spray lisäksi korkeamman suojakertoimen voiteen, ja tästä tuli heti suosikkini, kun tarvin vahvaa suojaa keskipäivän rannalle tai altaalle. Myös tätä voi käyttää vartalon lisäksi kasvoilla. Olin suoraan sanottuna todella positiivisesti yllättynyt, miten helposti ja nopeaa kaikki Algamariksen aurinkosuojat levittyvät iholle! Nämä eivät ole myöskään olleet yhtään tahmaavia, eivätkä jätä valkoista väriä iholle.

Mineraaliaurinkosuojat auttavat pitämään huulet täyteläisinä

Ethän unohda rasvata huuliasi aurinkosuojalla ulkona ollessasi? Huulten iho on äärimmäisen ohutta ja palaa todella helposti. Mineraaliaurinkosuojat suojelevat auringon haittojen lisäksi huulista luonnostaan löytyvää kollageenia, joka auttaa pitämään huulet kostutettuina – ja täyteläisinä. Kurkkaa esimeriksi * Algamaris huulirasva SK30.

Mineraaliaurinkosuojat ovat loistavia myös herkimmille ihoille

Mineraaliaurinkosuojat ovat iholle kemiallisia voiteita hellävaraisempia ja suojaavampia, ja soveltuvat siksi myös mitä herkimmille ihoille – myös vauvoille ja lapsille. Oma ihoni on aina ollut herkkä, ja nämä tuotteet tuntuvat toimivan siinä moitteettomasti. Olen myyty!

 

* After Sun Emulsio
Auringonoton tai muuten auringossa olemisen jälkeen kannattaa ehdottomasti muistaa hoitaa ihoa vielä hyvällä after sun-tuotteella. Tämä luonnollinen emulsio on hoitava, rauhoittava, kosteuttava ja ihoa uudistava. Sen kevyt, kookoksen tuoksuinen koostumus on miellyttävä iholla ja imeytyy nopeaa. Emulsio sopii sekä kasvoille että vartalolle. Sen sisältämät luomu aloe vera ja ruskean levän uute rauhoittavat ihoa, samalla kun sheavoi kosteuttaa perusteellisesti.


Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta ja ottaa oman ihon asianmukainen suojaus auringon haittoja vastaan osaksi arkisia rutiineja. Toivottavasti tämän myötä jokainen aloittaa sen viimeistään N Y T. Laitan Instagramissa House of Organicin sponsoroiman Algamariksen tuotepaketin arvontaan, eli tulkaa osallistumaan siihen täällä!

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X