Jenni Ukkonen

Millaista on arki Arabiemiraateissa juuri nyt?

Teksti: Jenni Ukkonen

Eri maat ovat käsitelleet koronaa vastaan taistelua eri tavoin, ja oonkin saanut paljon kyselyitä siitä, miten sitä on täällä Arabiemiraateissa käsitelty; miten se on muokannut arjen kulkua ja kuinka se näkyy tavallisessa arjessa juuri nyt? Siispä ajattelin nyt kertoa, millaista arki on täällä täällä hetkellä.

Alustaakseni koko asiaa mainitsen nyt alkuun kenties useimmille jo tutun seikan, eli Arabiemiraatit koostuu seitsemästä eri emiriikunnasta, mistä esimerkiksi Dubai on yksi, Abu Dhabi on yksi ja Ras Al Khaimah yksi. Koko tänä aikana on ollut jotain sääntöjä, mitkä on koskeneet koko maata eli kaikkia seitsemää emiirikuntaa, ja sääntöjä, mitkä on olleet emiirikuntakohtaisia. Esimeriksi Dubaissa oltiin monta viikkoa täysin lockdown-tilanteessa, jolloin jopa ruokakauppaan mennessä piti ensin anoa siihen netin kautta lupa, ja noitakin reissuja oli rajoitettu esim. ajallisesti ja kuinka monta henkilöä yhdestä taloudesta saa lähteä reissuun (yksi). Myöskään esim. mulla ei ollut Dubaihin mitään menemistä tuolloin, rajat eri emiirikunnista tuleville olivat niinikään myös kiinni (no, mitäpä olisin mennyt sinne tekemäänkään kun kaikki tyyliin ruokakauppoja ja apteekkeja lukuunottamatta oli kiinni koko maassa, eikä ystävien luona saanut tietenkään vierailla). Meillä Ras Al Khaimahssa ei sen sijaan ollut missään välissä tällaisiä lupa-anomuksia, vaan saimme liikkua ulkona suht vapaasti. Ainoastaan ilta kasilta alkoi koko maassa ulkonliikkumiskielto, mikä jatkui aikaiseen aamuun. Tämä on muuten edelleen voimassa, mutta tällä hetkellä ilta kympistä lähtien.

Ramadanin alkaessa (huhtikuun loppupuolella) Dubai hellitti lockdownia ja noita lupien anomista ulkoilujen suhteen. Siitä lähtien sinne on siis voinut taas mennä, ihmiset ovat saaneet liikkua vapaammin ja yhdessä (mielestäni kuitenkin vain max. kolme henkilöä yhdessä, tai ainakin urheiluun liittyen oli tällainen sääntö) jne. Edelleen on olemassa rajoituksia, mutta ehkä tärkeimmät säännöt perus arjessa muistattavaksi ovat nyt ne, että julkisissa tiloissa ja paikoilla tulee käyttää suojanaamiota ja sitä tulee käyttää oikein (eli myös nenän on oltava peitossa, tästä on ollut täällä selvästi paljon epäselvyyttä mitä oon ihmisiä katsellut. Nämä kuvat nappasimme kuitenkin niin ystäväni takapihan tuntumassa, että uskalsin olla siinä tilanteessa ilman maskia), väliä on pidettävä muihin, ainakin ruokakaupoissa tulee maskin lisäksi olla käsineet kädessä ja autossa saa olla samanaikaisesti vain kolme ihmistä ja sielläkin jokaisella on oltava naamiot. Myöskään mitään suuria kokoontumisia ei saa edelleen järjestää – mielestäni jopa kotona kokoontuessa paikalla saa olla enintään viisi aikuista, mutta tämäkin on voinut muuttua sitten viime tarkistuksen. Mikäli näitä ja muita olemassa olevia sääntöjä rikkoo, on niihin erilaisia sakkorangaistuksia; ilman maskia julkisilla paikoilla liikkumisesta taitaa tulla parhaillaan yli 700 euron arvoinen sakko. Uskon, että nämä ovat vähintäänkin kannustaneet ihmisiä toimimaan yhteisten pelisääntöjen mukaisesti, mikä puolestaan on meidän kaikkien etu.

Mielestäni Arabiemiraateissa on hoidettu tätä koko tilannetta hyvin, ja vaikka yhteen väliin tuntuikin ettei rajoitusten määrälle tule loppua, niin samanaikaisesti olo on ollut koko ajan sellainen, että ilman muuta näin onkin toimittava, kun maassa on eri kansalaisuuksia ja kulttuureja niin tiheästi; sääntöjen on oltava selkeät ja kaikkien noudatettavissa. Toki rajoituksiin oli ensin vähän totutteleminen ja tuntui että joka aamu piti aloittaa lukemalla uutisista, onko tapahtunut muutoksia, mutta yleisesti ottaen kaikki on ollut selkeää ja hysterialta on säästytty. Tällä hetkellä ostoskeskukset, ravintolat ja kahvilat ja vastaavat ovat taas enimmäkseen auki, mutta toimivat jonkunlaisin rajoituksin. Tällä viikolla alettiin vihdoin avata taas kuntosaleja, leffateattereita ja julkisia rantoja, ja toimistotyöläiset ovat alkaneet palata työpaikoilleen. Rajoitusten helpotusten myötä kävinkin nyt heti kuluneena viikonloppuna ystävieni kanssa lounaalla, kiertämässä (suht pikaisesti) Dubai Mallilla ja leffassa, ja kaikki meni suoraan sanottuna yllättävän sujuvasti olemassa olevista rajoituksista huolimatta. Olihan se odotettavissa että jossain välissä joidenkin rajoitusten on hellitettävä ja vaikka itse uskon että mm. maskit ja suojakäsineet tai jatkuva käsien desinfioiminen sekä välin pitäminen muihin tulee jatkumaan vielä hyvän tovin, on kiva huomata että voimme alkaa tehdä taas vähän tavallisimpia asioita ilman kamalaa stressiä siitä, että toimii koko ajan väärin. Huomisesta lähtien Emirates alkaa lentää taas vähän enemmän lentoja ja toivottavasti myös mieheni pääsee vihdoin lähiviikkoina takaisin tänne Lontoosta! Palatakseen hän tosin tarvii edelleen sen luvan saapua maahan, mitä ei vieläkään ole myönnetty; luvan hakijoita on varmasti niin paljon, ettei jokainen voi sitä tietenkään samalla hetkellä saada.


FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter

Lue myös

X