Jenni Ukkonen

Mitä syön päivässä?

Teksti: Jenni Ukkonen


 

Tässäpä yksi toivepostaus, minkä teon kanssa vitkuttelin ihmeen pitkään, vaikka kyseessä on itseasiassa todella helppo aihe; olen nimittäin vähän tapojeni orja ja syön (täysin mielelläni) päivästä toiseen itseään toistavia ruokia – mukaan lukematta tietysti ne kerrat, kun joko tilaamme kotiin ruokaa tai menemme ulos syömään. En ole itse mikään gourmet-tason kokki enkä oikeastaan koskaan innostu kokkaamaan niin, että tekisin ruoan reseptin mukaan; nautin arjessa enemmän yksinkertaisista ja puhtaista mauista ja ruoista, mitkä valmistuvat nopeaa ja vaivatta. Tässä siis tavallisimpia vaihtoehtoja päivän ruokailuihini:

Aamupalaksi…

Varsinkin aamupalan on oltava nopeasti tehtävissä, sillä aamuisin en jaksa alkaa hifistelemään – tai sotkemaan! Jos olen muistanut edellisenä iltana laittaa jääkaappiin chia vanukkaan tai overnight oatsit, heitän siihen aamulla päälle esimeriksi marjoja tai marjajauhetta, banaania tms. Nautin aamupalan tietysti kahvikupin kanssa!  Mikäli jääkaapissa ei ole mitään valmiina, niin yksinkertainen munakas tai puuro lisukkeilla toimii aina.

Lounaaksi…

Lounaan syön arkipäivinä yksin, joten tärkeintä siinäkin on se, kuinka nopeasti / helposti saan sen valmistettua; yleensä otan edelliseltä illalta jäänyttä ruokaa ja kokoan herkullisen bowlin; vaihtoehtoisesti teen salaatin. Lounas on valitettavasti sellainen ateria, minkä saatan helposti jopa unohtaa, vaikka onneksi nykyään niin ei käy usein!

Illalliseksi…

Illalliseen panostan ehdottomasti eniten, mutta sekin on meillä yleensä jotain, mikä on suht vaivatonta valmistaa – tähän väliin pitänee nyt mainita, että vaikka pidän ruoanlaistosta, niin inhoan sitä, että siinä samalla tulee helposti niin sotkuista. Yleensä siivoilen sitä mukaa kun teen ruokaa, joten kun ruoka on valmista, on keittiökin siisti, mutta silti minua stressaa helposti ajatus sotkuisesta keittiöstä. Suosikki illasvaihtoehtojani on esimeriksi heittää uuniin vuoassa vihanneksia (esim. ruusukaalia, kukkakaalia, parsakaalia, bataattia) ja antaa niiden olla siellä 30-40 minuuttia. Näiden lisäksi valmistan esimeriksi kikherneitä, halloumijuustoa tai pastaa/riisiä/ohraa/kvinoaa tms ja rakennan niistä bowlin – bowlit ovat ehdottomasti suosikkejani, sillä niiden kanssa voi olla luova ja niissä toimii lähes mikä vaan! Noin kerran viikossa teen ison padallisen keittoa (tomaattinen linssikeitto on suosikkini).

 

Näiden aterioiden lisäksi syön muutaman kerran päivässä pienen välipalan; se voi olla esimeriksi banaania tai omenaa, pähkinöitä – tai jos olen sattunut tekemään banaanileivän, piiraan tms niin herkuttelen sillä kahvin kanssa iltapäivällä. Ruokailuni hyveitä on ehdottomasti, että syön paljon ja todella mielelläni värikkäästi sekä paljon kasviksia ja vihanneksia – ja välitän siitä, mitä lautaseltani löytyy. Nykyään emme juuri enää osta lihaa kotiin, ainoastaan harvakseltaan silloin tällöin – tosin, kalaa olen ostanut nyt jonkun verran ja opetellut valmistamaan sitä. Ruoka-allergioita tai -herkkyyksiä minulla ei onneksi ole, joten lihaa lukuunottamatta syön aika monipuolisesti kaikenlaista eikä mulla ole mitään ns. inhokkiruokaa, mitä kertakaikkisesti kieltäytyisin syömästä. Mutta mieluiten syön jotain raikasta, rouskuvaa ja värikästä! Paheitani on se, että jos meillä on jotain herkkuja (tai, snacks, ei siis välttämättä jotain sokerista mutta noh, kaikkea naposteltavaa) niin napostelen helposti pitkin päivää. Sen vastapainona saatankin sitten esimeriksi unohtaa syödä kunnollisen lounaan, mikä ei tietystikään ole ihanteellista… Yritämmekin olla ostamatta herkkuja kotiin, sillä ne eivät meillä kauan kaapissa vanhene! Kerran viikossa on kuitenkin yleensä saatava suklaata; se on irtokarkkien oheella oma valintani, kun mieleni tekee jotain hyvää.

Millaisia ruokia te syötte arjessa? Onko teillä suosikki aamupalaa, lounasta tai illallista, mitä mieluiten valmistatte?

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X