Jenni Ukkonen

Miten löytää uusia ystäviä aikuisiällä / uudella paikkakunnalla

Teksti: Jenni Ukkonen

Blogini parissa pidempään olleet tietävät, että olen asunut tänä vuonna yhdeksän vuotta Suomen ulkopuolella. Muutin aikoinaan Lontooseen opiskelemaan, sieltä Müncheniin vuodeksi ja nyt olemme ollut Arabiemiraateissa lähes tasan kolme vuotta, ensin Dubaissa ja viimeisimpänä Ras Al Khaimahssa. Vaikka olen luonteeltani introvertti ja nautin viettää aikaa yksinäni, on varmasti sanomattakin selvää, että kaikki nämä vuodet ulkomailla asuessani olen “joutunut” myös löytämään uusia ystäviä, sillä Skype-puhelut ja Whatsapp-viestit eivät sentään ole minullekaan ihan tarpeeksi tyydyttämään tavallisia sosiaalisten kanssakäymisten tarpeita ja sitä, että voi vähintäänkin vaihtaa kuulumisia ja mietteitä jonkun muun, kuin mieheni kanssa kodin ulkopuolella. Ja vaikkei olisikaan muuttanut ulkomaille tai edes erille paikkakunnalle, en pidä mitenkään tavattomana, että jossain välissä aikuisiällä löytää itsensä tilanteesta, missä uusiin ihmisiin tutustuminen on väistämätöntä. Kenties vanhat kaverit ovat muuttaneet toisaalle, ovat täysin eri elämäntilanteissa tai välit heihin ovat vuosien varrella yksinkertaisesti viilentyneet.

Lontooseen parikymppisenä muuttaessani en tuntenut sieltä etukäteen ristin sieluakaan, mutta muutin sinne aika luottavaisin mielin, että yliopistosta ja kurssiltani löytyisi muita samassa tilanteessa olevia – ja löytyihän niitä, jopa parhaimmiksi ystäviksi saakka. Mutta entä jos ei enää opiskele, eikä voi siten luottaa, että koulun kautta löytyy uusia ystäviä? Aloin erään lukijan toiveesta pohtimaan, millaisia vinkkejä mulla on jakaa uusien ystävien löytämiseen aikuisiällä, ja varsinkin, jos on muuttanut uudelle paikkakunnalle/uuteen maahan, mistä ei välttämättä tunne etukäteen ketään.

Löydä omalta tuntuvat paikat (uudessa kaupungissa)

Jos takana on uudelle paikkakunnalle muutto, on ensimmäinen suositukseni aina lähteä kartoittamaan ennen kaikkea itselle mieluisia paikkoja; kahviloita, puistoja, kaupungin eri alueita missä viihtyy erityisen hyvin… missä ikinä tykkääkään kodin ulkopuolella aikaansa viettää. Uusiin ihmisiin tutustuminen voi olla tarpeeksi haastavaa muutenkin, joten on eduksi, jos voi ainakin tuntea olonsa mukavaksi ja kotoisaksi uudessa ympäristössä ennen urakan aloittamista – plus, siten hihassa on valmiina edes jokunen paikka, mihin kutsua uusi tuttavuus kahvikupposelle!

Käy paikoissa, mistä voit kuvitella löytäväsi samanhenkisiä ihmisiä

Uudet ystävät osaavat harvemmin tulla hakemaan ketään kotiovelta mukaansa, joten on tosiaan aika oleellista lähteä reippaasti kodin ulkopuolelle. Käy säännöllisesti niissä löytämissäsi kiinnostavissa kahviloissa, joogassa tai muilla ryhmätunneilla, keikoilla, lukupiireissä- tai jos asut maassa, minkä kieli ei ole sinulle vielä täysin tuttu, liity kielikouluun. Myös Facebookin ryhmät voivat olla suureksi avuksi; lähes kaikkialta löytynee nykyään ainakin jonkunlainen “Suomalaiset paikassa X” ryhmä. Jos ei, voit aina perustaa oman ryhmän! Lisäksi voit hakea omaa mielenkiintoa vastaavia ryhmiä paikkakunnaltasi. Kun sitten olet ihmisten ympäröimänä, ole rohkeasti avoin ja lähestyttävä; moikkaa ihmisiä tai katso silmiin ja hymyile, ja tunnustele, jos heidän kanssa voi siinä tilanteessa aloittaa keskustelua. Jos sinut on puolestaan kutsuttu jonkun toimesta vaikkapa tilaisuuteen, voit antaa heidän esitellä sinut myös muille paikalla olijoille.

Pidä yhteistä ystävää välittäjänä

Jos sinulla on ystävä, joka on mielestäsi hyvä tyyppi (todennäköisesti koet näin, sillä olettehan ystäviä), on hyvin todennäköistä, että myös hänen ystävänsä ovat hyviä tyyppejä. Kannattaa siis ehdottomasti olla avoin tapaamaan ystävän ystäviä! He tuskin suosittelisivat sinulle seuraa, jonka eivät usko toimivan. Myös puolison ystävien kautta voi löytää hyviä tyyppejä: tuskinpa olisin muunlaisessa tilanteessa tavannut mieheni parhaan ystävän vaimoa, mikäli se ei olisi tapahtunut noiden kahden kautta – mutta onneksi kävi näin, sillä nykyään hän on yksi tärkeimmistä ystävistäni. Myös toinen hyvistä ystävistäni löytyi mieheni kautta, hänen työpaikaltaan!

Hyödynnä nettiä / eri sovellukset ja Facebook-ryhmät

Tämä tulikin jo osittain tuossa aiemmin, mutta itse olen hyödyntänyt varsinkin Instagramia viime vuosina todella ahkeraa uusiin ihmisiin tutustumisessa. Etsin uudessa kaupungissa asuvia samanhenkisiä tyyppejä, joita alan seuraamaan, ja hyvässä lykyssä he alkavat seuraamaan takaisin – näin on omalla kohtaani käynyt myös toisin päin, eli joku on alkanut seuraamaan mua ja joko kommentoinut tai laittanut yksityisviestiä, ja jonkun ajan kuluttua (kun kumpikin on ollut sitä mieltä että tulisi varmaankin toisen kanssa hyvin myös tosielämässä toimeen) on sovittu kahvitreffit. Instan ja Facebookin lisäksi nykyään taitaa olla jo ihan puhtaasti kaverien löytämiseen tarkoitettuja appeja, mutta itse en ole niihin ainakaan vielä perehtynyt. Olisi mielenkiintoista kuulla, jos joku on käyttänyt sellaista?

Aloita pienesti

Uuden ihmisen tapaaminen on varmasti aina jollain tapaa stressaavaa; riittääkö meillä puhuttavaa, mitä jos hän onkin aivan erilainen kuin mitä ajattelin? Mielestäni ensimmäistä kertaa uuden ihmisen kanssa tavatessa (siis siinä vaiheessa, kun on jo sopinut tapaamisesta) on enemmän kuin OK aloittaa pienesti ja nähdä kahvilassa kahvikupin äärelle. Näin tilanne ei ole liian sitovan oloinen ja pahimmassa tapauksessa siitä pääsee suht nopeaa pois. Itse jättäisin esim. roadtripit myöhemmälle, kun toista tuntee jo vähän paremmin… mutta toki joku toinen voisi taas toimia täysin päinvastaisesti, ja sekin on ihan OK!

Älä pakota ystävyyssuhdetta

Kuten tekstin alussa jo totesin, viihdyn hyvin omassa seurassani – ja siksi olen varsinkin nykyään melko vaativa mitä ystäväpiiriini tulee. Näin kolmikymppisenä en jaksa enää käyttää aikaani keneen tahansa ihmiseen, jonka kanssa mulla ei kunnolla synkkaa, ja jonka tapaaminen tuntuu lähinnä ahkealta askareelta, joka on hoidettava pois tehtävälistalta. Siispä jos musta tuntuu, ettei tapaamani ihminen ole sellainen, jota aidosti haluan nähdä uudelleen, en yritä pakottaa tätä nimenomaista ystävyyssuhdetta onnistumaan. Uusiin ihmisiin tutustuminen on aikaa vievää ja voi olla aika kuluttavaa, joten mieluiten säästän tuon ajan ja energian niille, joiden kanssa mulla riittää juttua ja jonka nähtyäni olen energinen ja inspiroitunut. Totta kai jokaiselle uudelle ihmiselle on hyvä antaa mahdollisuus, sillä kenestäkään ei voi tietää koko totuutta vaikka nyt sitten niiden Instakuvien ja siellä vaihdettujen kommenttien kautta, mutta kasvokkain tavatessa tuntee kyllä varmaan suht nopeaa, riittääkö yhteistä juttua seuraavaankin kertaan.


Vaatteet H&M / Aurinkolasit WEEKDAY / Laukku CULT GAIA / Sandaalit MANGO

Loppuun sanoisin vielä, että varsinkin uudelle paikkakunnalle muuttaessa on hyvä muistaa, ettei varmasti ole koskaan ainoa siinä tilanteessa oleva. Kyllä, uusiin ihmisiin tutustuminen voi olla stressaavaa ja aikaa vievää, mutta aina löytyy myös muita, jotka ovat juuri samassa tilanteessa ja myöskin avoimia löytämään uusia ystäviä ympärilleen – tai muuten vaan laajentamaan ystäväpiiriään syystä tai toisesta. Suosittelen avointa ja reipasta mieltä ja positiivista asennetta – se huokuu ulospäin ja sitä on paljon vaikeampi vastustaa, kuin jo valmiiksi hanskat tiskiin lyönyttä asennetta. Itse olen sitä mieltä, että näin aikuisiällä solmitut ystävyyssuhteet voivat monella tapaa olla nuorempana kuvioihin tulleita ystävyyksiä vahvempia, sillä ne syntyvät helpommin samoista mielenkiinnon kohteista nyt aikuisena ja niihin panostaa monella tapaa enemmän, sillä yhteiselle ajalle saattaa välillä joutua raivaamaan tilaa jonkun muun asian kustannuksella. Mulla itselläni ei ole teinivuosista juurikaan enää samoja kavereita menossa mukana, sillä elämä on kuljettanut meitä niin eri poluille, mutta aikuisena löytämäni ystävät ovat visusti matkassa, vaikka asuisimme eri maissa ja kuulumisten vaihdon välillä, saatika kasvokkain näkemisten, olisi toisinaan useitakin kuukausia.

Millaisia kokemuksia teillä on uusien ystävien löytämisestä aikuisiällä? Mikä on toiminut teidän kohdalla parhaiten?

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X