Jenni Ukkonen

Munakoisovuoka korealaiseen tyyliin (tulinen!)

Teksti: Jenni Ukkonen

Nyt tuli testattua niin hyvää reseptiä (täysin vegaanininen tietysti) että pitää laittaa tämä heti muistin aikana jakoon – yllätin nimittäin jopa itseni sillä, miten herkullinen lopputulos oli!

Ennen reseptin jakoa haluan muuten mainita, että vaikka silloin tällöin teenkin jotain munakoisosta, niin en varsinaisesti voi sanoa että se on mun ykköslemppari – se on aina ihan OK tai hyvää, muttei koskaan ihan täys kymppi. Paitsi nyt! Tähän ruokaan se sopii nimittäin uskomattoman hyvin. Lisäksi vuoasta löytyy kaalia, mikä toimii vuoka/pataruoissa aina loistavasti. Ja vuoan pohjalla piilee yllätys, mitä en itsekään kokkaamaan alkaessa tajunnut, kunnes aloin lukea ohjetta kunnolla; riisi, mikä on valmistettu samassa vuoassa, samalla vaivalla. Tämä resepti on siis todella vähäsotkuinen, sillä kaikki valmistuu joko yhdessä vuoassa tai pienessä kulhossa – puolessa tunnissa! Helppo ja nopea arkiruoka siis kaiken lisäksi. Eli eiköhän siirrytä reseptiin…

Munakoisovuoka korealaiseen tyyliin

  • 200 g jasmiini- tai basmatiriisiä huuhdeltuna (itse tein ihan summan mutikassa määrän joten ei ole grammalleen)
  • 4 valkosipulinkynttä kuorittuna, kokonaisena
  • n. 4 lehteä keräkaalista (kiinankaali käy myös hyvin)
  • 400ml kasvislientä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 2 munakoisoa, 1-1,5 sentin paksuisiksi viipaleiksi leikattuna
  • Ripaus merisuolaa
  • Kolme kevätsipulin vartta
  • 1-2 rkl seesaminsiemeniä

Kastikkeeseen

  • Reilu ruokalusikallinen gochujang-tahnaa
  • 3 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • Inkivääriä (voi olla jauheena tai tuoretta raastettuna)
  • 1 valkosipulin kynsi pieneksi raastettuna (myös jauhe käy)
    + 3 rkl vettä kastiketta notkistamaan

Lämmitä uuni n. 210 asteeseen. Levitä huuhdetu riisi tasaisesti vuoan pohjalle ja aseta valkosipulinkynnet kokonaisena sen päälle. Asettele sitten ohuiksi siivuiksi leikatut kaalinlehdet riisin päälle. Kaada päälle kasvisliemi ja seesamiöljy. Aseta viipaloidut munakoisot päällimmäkseksi, itselläni ne menivät kahteen kerrokseen. Lisää suola ja peitä vuoka tiukasti foliolla (tiukasti, jotta riisi varmasti valmistuu samassa ajassa). Laita uuniin 30 minuutiksi.

Sekoita kaikki kastikkeen ainesosat keskenään. Kun vuoka on ollut uunissa 30 min, ota se ulos ja levitä kastike tasaisesti pintaan, niin, että päällimmäinen kerros ja kaikki välit peittyvät kokonaan. Ripottele päälle seesaminsiemenet ja ohueksi viipaloidut kevätsipulit.

 

Kertokaa ihmeessä mikäli innostutte testaamaan reseptiä! Tuo korealainen gochujang-tahna on aika tulista, joten mikäli et kestä tulisia ruokia, ei tämä resepti ole välttämättä juuri sinulle – tosin, riisi ja kaali kyllä tasapainottavat tulisuutta. Olin itse tosi skeptinen valmistuisiko riisi tosiaan vuoan pohjalla, mutta se valmistui tosi hyvin ja lisäksi kaikista pohjimmainen kerros oli kivasti “kovettunut” pohjaan, mikä maistui ihanan rapealle. 10/10 tälle ohjeelle! Tämän seuraksi sopii hyvin esim. edamame-pavut, mitkä ovat todella proteiinirikkaita.

 

P.S. Valitettavasti en muista mistä resepti on alunperin napattu talteen, sillä olin ottanut siitä jo aikaa sitten screenshotin puhelimeeni, eikä se siitä ilmennyt. Muokkasin kyseistä reseptiä jonkun verran, joten tämä jakamani on tismalleen se, minkä itse tein!

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter

Lue myös

X