Jenni Ukkonen 15.11.2011

asunnon etsintää lontoossa

Teksti: Jenni Ukkonen

Olisi kiva kuulla lontoon asunnoista, niiden koosta, vuokratasosta ja sellaisista asioista, mitä tulisi asuntoa etsiessä ottaa huomioon. Onko takuuvuokraa? pitääkö olla suosittelijoita tms.?

Nyt voin tietenkin taas puhua vain omasta kokemuksestani, ja mun kokemukset voi poiketa aika paljonkin muista. Tähän asti oon nimittäin löytänyt asuntoni aina aika vaivattomasti, kun viime vuonna muutin vaan suoraa yliopiston vinkkaamaan yksityiseen asuntolaan ja sieltä tähän nykyiseen, vanhempieni tunteman pariskunnan taloon. En siis ole varsinaisesti flathuntingia ennen viime aikoja harrastanut. Nyt se on tietenkin tullut tutummaksi, kun oon viime viikot yrittänyt uutta asuntoa metsästää.

Eli miten aloitin metsästyksen, niin ihan vaan nettiä selaamalla ja kartoittamalla, mitä on tarjolla, missä ja mihin hintaan. Itse selasin kuitenkin oikeastaan vain kahta sivua ihan pääsääntöisesti (Gumtree ja Rightmove), ja niiden lisäksi vierailin satunnaisesti erinäisten välitystoimistojen sivuilla. Tulin siihen tulokseen että jos välitystoimiston kanssa haluaa työskennellä, on parempi vaan mennä suoraa paikan päälle – niiden sivuilta kun harvoin löytyy ajankohtaista tietoa, ja kun ehdit innostua jostain välitystoimiston sivuilta löytyneestä asunnosta, saat hyvin pian selville että kyseinen asunto on mennyt jo ajat sitten. Siispä haluamani alueet ja budjettini päätettyä siirryin välitystoimiston puoleen.

 

Löysin netistä välitystoimiston nimeltä Flatland, joka ei kuitenkaan ole ihan perinteinen välitystoimisto, vaan pikemminkin Introduction agency – menet sinne, ja mikäli haluat etsiä asuntoa heidän kauttaan, maksat minimissään 3 kk “rekisteröitymisen” heidän listoilleen, minkä jälkeen tsekataan tarjolla olevat, toiveitasi vastaavat asunnot ja he sopivat sinulle näytöt suoraa vuokranantajien kanssa. Tämän jälkeen oletkin sitten tekemisissä vain ja ainoastaan vuokranantajan kanssa, eli mikäli päätät vuokrata asunnon jne tehdään sopimukset ilman välitystoimistoa. Flatland ei siis myöskään enää siinä vaiheessa mitään välitysmaksuja ala periä. Ja aikaa tutustua vuokranantajiin heidän kautta on koko se aika mistä olet maksanut etukäteen.

Sopimukset tietysti vaihtelee ihan vuokranantajienkin mukaan, mutta kyllä, takuuvuokra kuuluu takuuvarmasti asiaan, sen suuruus vaan vaihtelee taas sen vuokranantajan mukaan. Yleisimpiä lienee yhden tai kahden kuun vuokra, mutta pienempiäkin, esimerkiksi kahden viikon vuokra, on tullut vastaan. Suosittelijakin taitaa olla aika yleinen edellytys, ja joskus opiskelijoiden kohdalla vaaditaan jopa että sulla on vuokran takaajana joku brittiläinen talonomistaja. Ihan kauhean moni ulkomailta muuttanut opiskelija ei välttämättä sellaiseen heti ensimmäisenä tutustu, joten tällöin asunnon saaminen lienee aika hankalaa…

Vuokrataso on Lontoossa tunnetusti aika korkea missä tahansa ollaankaan, mutta toki mitä kauemmas on keskustasta valmis muuttamaan, sitä edullisemmalla alueella ollaan. Itse etsin nyt asuntoa vain parilta keskustan alueelta, ykkös zonelta, mikä tietysti tarkoittaa että viikkovuokrabudjettini on oltava hiukkasen korkeammalla kuin mitä se olisi vaikkapa kolmos zonella. Kallis vuokra ei tietenkään ole mikään tae laadulle tai neliöille, vaan single studiot on helposti alle 10 neliötä (kyllä…) ja hinnat huitelevat silti jossain 1000punnassa/kk. Ja kyseessä voi olla todellinen lääväluukku, vaikka hienolla alueella oltaisiinkin! Mutta eipä ne kimppakämpätkään aina ihan kauhean paljon parempia ole, tai edullisempia. Neljä ihmistä saattaa asua kolmos zonella yhdessä ja jokainen maksaa huoneestaan viitisen sataa puntaa kuussa. Tähän vielä päälle kalliimmat metrokortit, niin eipä sekään asuminen halvimmasta päästä enää ole… Itse henkilökohtaisesti tingin tällä hetkellä mielummin asunnon koosta kuin sen sijainnista but that’s just me. Tarkoitus olisikin löytää jotain joko Bayswater/Paddington -akselilta tai Kensington/Knightsbridge/Chelsea -akselilta, sillä rakastan kyseisia alueita. Oon nähnyt sekä tosi huonoja että tosi hyviä asuntoja, joten aika varma fiilis on että ennemmin tai myöhemmin löytyy se omakin 🙂

Kuvat Weheartit

Kommentit (20)

Lontoo on jaettu zoneihin, ykkös zone on keskustaa, kakkonen sen ympärille jne 🙂

Saanko kysyä, miksi et jää nykyiseen asuntoosi? Lontoon vuokrat kuulostaa kieltämättä aika hurjilta…Mulla on siellä asuvien kavereiden kautta käsitys, että siellä joutuu huonokuntoisistakin kämpistä pulittamaan ihan sievoisia summia.

Eikö se tuttujen asunnossa asuminen sitten osoittautunutkaan niin hyväksi, kun asuntoa etsit?Toivottavasti löytyy jotain! Marionette -blogin kirjoittaja ainakin kertoi löytäneensä varsin kivan hintaisen yksiön käsittääkseni hyvältä alueelta, eli on niitä poikkeuksiakin varmasti.. 🙂 Ei varmaan kukaan mitään 1000 punnan vuokraa pysty yksin maksamaankaan, hui.. Varsinkaan opiskellessa siis.

Kiitos blogista, Lontoo-fanina sitä on kiva seurailla. Toivon onnea asunnon etsintään, itsekin pidän samoista alueista tosi paljon mutta haastetta riittää asunnon löytämisessä. Taitavat olla aika suosittuja alueita 😉 M

Mulla vaadittiin just tota brittiläistä talonomistajaa takaajaksi, kun muutin Lontooseen. Koska mulla ei sellaista ollut, maksoin 6kk vuokran etukäteen takuuvuokran lisäksi. Eli sillä tavoin onnistuu… 🙂

Osaatko sanoa kun noissa vuokrasivustoissa on vaikka että asunto on 475£/pw. Onko tuo pw per week vai joku muu?

Minkä takia haluat muuttaa siitä asunnosta, missä nyt asut? 🙂

Ei ollut ikinä tarkoitus tähän pitkäksi aikaa jäädä, aivan turhan iso yhdelle enkä pysty tätä miten sisustamaankaan 🙂

Ei mulla ollut tähän alunperinkään tarkoitus pitkäksi aikaa jäädä, ihan liian iso eikä tunnu “omalta” kun en pysty mitenkään sisustamaan. Omasta kokemuksesta voin sanoa että kyllä se mahdollista on, jos ottaa opintolainaa ja tekee töitä opintojen oheella! Onneksi, muuten voisi olla hankalaa täällä asua 🙂

Hih, varmasti on, mutta kylläpä niitä silti näyttää onneksi löytyvän 🙂 Mulla isoin ongelma on ollut että haluan päästä muuttamaan NYT enkä kohta, joten monta asuntoa on tullut “teilattua” siksi että ne on vapaina vasta joulun jälkeen :p tsemppiä sullekin jos asuntoa noilta alueilta nyt etsiskelet 🙂

Juu oikein tiesit, vuokra ilmoitetaan täällä usemmiten per viikko 🙂

Juu tuostakin oon kuullut, kaveritkin niin juuri muutama kuukausi sitten teki 🙂

mulla menee hermo kun kaverit valittaa kun helsingistä on niin vaikee löytää kämppiä. sanon aina että yrittäkääpä ettii hyvää hintalaatusuhdetta lontoosta, ei tuu löytyy 😀 uniten kämpillä asun itsekin nyt tän ekan vuoden, zone 2 ja 178puntaa/viikko. joo oma vessa ja suihku on kivaa mut keittiön jakaminen idioottien kanssa ei. eikä tää itä-lontoo oo mikään urban hipsterimesta mitä kaikki väittää.
käytiin kaverin kanssa kävelyllä camdenissa viime viikolla ja siellä on niin ihania alueita et pakko varmaan sieltä hankkia talo kavereiden kanssa. vaikka onhan se camdenkin yllättävän kaukana keskustasta. okei en tiedä miks aloin selostamaan sulle mun asumistilannetta 😀 tsemiä flat huntiin!

Toi suosittelija/takaaja on todellakin ulkomaalaiselle ongelma, mä ja kämppikset maksettiin 6kk:n vuokra etukäteen jotta saatiin kämppä Lontoosta ilman englantilaista asunnonomistajaa…

Ookei, ymmärrän 🙂 Tsemppiä asunnon etsintään, toivottavasti löytyisi sulle juuri se oikea! 🙂

Ma inhosin yli kaiken asuntojen etsimista… minusta se oli tosi hankalaa, ja aikaavievaa ja suurin osa paikoista oli melkoisia laavia. Kivat paikat taas ihan jarkyttavan kalliita! Joskus tietty voi kayda hyva tuuri 🙂 ehka arsyttavinta asunnonmetsastyksessa (silloin kun sita lontoossa tuli harrastettua) oli se et asuntonaytoissa tuntui kuin olisi kaynyt koe-esiintymassa ja piti paatokset tehda tosi nopeasti. Tsemppia!

Joo no Uniten hinnoista en jaksa edes aloittaa, sen verran rokotti mun lompakkoa koko viime vuoden 😀 Mun entinen kämppis muutti muuten parin tyypin kanssa lähelle Mornington Crescentin asemaa, ja se on mun mielestä tosi kivasti kävelymatkan päässä sekä Camdenista ja keskustasta – ei mene kauaa kumpaakaan suuntaan 🙂 Kiitos! :))

Kiitos, huomenna olis taas koko päivä luvassa asuntojen perässä juoksemista 😛

Ne nopeat päätökset on kyllä mun mielestä ehdottomasti stressaavimpia- asunto saattaa olla ihan jees, mutta jos yhtään tuntuu että voisi löytää paremmankin, on tosi vaikea päättää sillä samalla hetkellä ottaako vai jatkaako etsimistä! Myös se ärsyttää välillä kun asunnoista annetaan virheellinen kuva, ja kun sitä menee katsomaan totuus paljastuu ja tajuaa että taas on tullut haaskattua aikaa kun se ei tosiaan ollutkaan ihan mitä annettiin ymmärtää 😀 No, huomenna taas yrittämään!

Anteeksi tietämättömyyteni, mutta mikä on zone?

Lontoo on jaettu zoneihin, ykkös zone on keskustaa, kakkonen sen ympärille jne 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *