Jenni Ukkonen

Muuttamassa Arabiemiraatteihin? Tämä on hyvä tietää

Teksti: Jenni Ukkonen

Postaus sisältää kaupallisia linkkejä.

Miten Arabiemiraatteihin muutetaan? Kuulen monesti tarinoita, missä joku on käynyt täällä lomalla, ihastunut säähän ja elämäntyyliin ja päättänyt, että ”tänne on muutettava”. Mutta kuinka se sitten oikeasti tapahtuu ja voiko tänne noin vain muuttaa? Tässä postauksessa ajattelin jakaa muutaman asian, mitkä mielestäni olisi hyvä tietää jos tai kun tänne muuttoa alkaa suunnitella – olipa sitten tosissaan tai vähemmän tosissaan.

Aiheeseen liittyen, sain Kaksi vuotta Arabiemiraateissa-postaukseen todella hyviä kysymyksiä Arabiemiraateissa asumiseen liittyen, ja vaikka niihin siellä jo vähän vastailinkin, niin ajattelin koota niistä myös jonkun sortin omaa vastauspostausta – eli jos teillä on edelleen mitään kysymyksiä täällä asumiseen, olemiseen tai muuttamiseen liittyen (mikä ei vielä alta käy ilmi tai vaatii jatkoa) niin laittakaahan viestiä alle ja otan ne mahdollisesti mukaan erilliseen postaukseensa! 🙂

 

Muuttaminen ei ole ihan yhtä yksinkertaista, kuin Euroopan sisällä. Arabiemiraatteihin ei suinkaan vain osteta menolippua ja asetuta aloilleen. Turistiviisumilla voi toki tulla hieman pidemmäksi aikaa (suomalaisella passilla täällä saa olla enintään kolme kuukautta kerrallaan, mutta sen jälkeen maan ulkopuolella on oltava yhtä kauan), mutta viimeistään sen umpeutuessa pitää jo melkein olla työviisumi jatkoa ajatellen. Eli ihan vaan rannalle tai altaalle ei voi tulla hengailemaan, mikäli mielii asua maassa pidempään. Vaihtoehtona on toki esimerkiksi puolisoille tarkoitettu viisumi, mikäli on naimisissa ja toisella on täällä se tarvittava työviisumi.

Yleisimmät asumismuodot ovat asunto kerrostalossa tai villa, eli talo, joka on joko rivarityyliin muiden talojen vieressä, tai niistä hieman irrallaan. Villat ovat useimmiten asuntoja hintavampia; sijainnista riippuen ne voivat olla todella paljon kalliimpia. Kerrostaloissa etuna on useimmiten taloyhtiön kuntosali ja uima-allas ja kenties myös muita palveluita. Vuokrat maksetaan tavallisimmin vuodeksi kerrallaan, joko yhdessä tai kahdessa erässä (chekkeinä). Uskallan väittää, että useimpiin työsopimuksiin kuuluu asuminen erillisenä etuna, eli vuokraa ei tarvitse maksaa omasta pussista.

Arabiemiraateissa työskentelyssä kenties houkuttelevinta on, ettei palkasta makseta valtiolle veroja – kaikki tienestit tulevat siis omaan taskuun. Toisaalta tämän myötä esimeriksi terveydenhuolto on täysin yksityistetty (työnantajat tarjoavat kyllä yleisimmin myös terveysvakuutuksen). Tänä vuonna täällä astui ensimmäistä kertaa voimaan alv, mutta sekin on vain 5% (tosin, monet tuotteet olivat täällä jo ennestäänkin esimeriksi Eurooppaa kalliimpia).

Arabiemiraatit koostuvat seitsemästä eri emiraatista, mistä Dubai ja Abu Dhabi ovat kaksi (Ras Al Khaimah on niinikään myös erillinen emiraatti). Jokaisella emiraatilla on oma hallitsijat ja kenties myös toisistaan poikkeavat lait; jotkut ovat tiukempia kuin toiset. Expateja ajattelen Dubai ja Abu Dhabi ovat varmasti kuitenkin yleisimmät kohteet ja lähimpänä ns. modernia länsimaista elämistä.

Arabiemiraattien kesät ovat TODELLA kuumia. Jos Suomessa vietettiin tänä vuonna kuuminta kesää aikoihin, niin lisätkää niihin kuumimpiinkin päiviin vielä 10-20 astetta päälle SEKÄ jatkuva, hiostava kuumuus ja auringonpaiste. Talvisin tänne lomalle matkaavat kokevat miellyttävän, kuivan lämmön ja iltaisin kenties jo vähän vilustuttaakin (itse olen vilukissa, joten palelen nykyään heti, kun asteet ovat alle 25C) mutta kesäisin se muuttuu tosiaan tukahduttavan kuuman kosteaksi – ero on huomattava. Eli mikäli ei nauti saunamaisista oloista (ulkona, sisätiloissa pauhaa tietysti ilmastointi vuoden ympäri) suosittelen miettimään, mitä täällä aikoo n. puolet vuodesta tehdä… ulkoaktiviteetit ovat ainakin siinä vaiheessa vähässä!

Vaikka Arabiemiraatit ovat enimmäkseen aavikkoa, löytyy täältä muutakin kuin hiekkaa. Itse yllätyin aikoinaan, miten paljon täällä on myös vehreää kasvillisuutta! Lisäksi täältä löytyy kauniita vuoristoja, minne voi ajaa vaikka päiväretkelle patikoimaan ja nauttimaan erilaisista maisemista.

Tämän varmasti olette täältä blogista jo huomannutkin moneen otteeseen, mutta Arabiemiraateissa viikonloppu on tosiaan perjantai ja lauantai – eli työviikko on alkaa jo sunnuntaina. Siihen kesti tottua, mutta nykyään tykkään siitä itseasiassa enemmän (vaikka eihän se oikeasti suurta eroa tee, mitkä kaksi peräkkäistä päivää ovat vapaana).

Arabiemiraateissa ei varmastikaan mene sormi suuhun tekemisen puutteen vuoksi – päin vastoin! Täällä on joka viikonlopulle (ja viikonpäivillekin) jotain tekeistä tai tapahtumaa; sekä pysyvämpää, että vaihtelevaa. Halusitpa uimaan haiden seassa keskellä maailman suurinta ostoskeskusta, hyppäämään laskuvarjolla, luistelemaan, ottamaan aurinkoa, kiertämään huvipuistoa tai konserttiin; kaikkea löytyy laidasta laitaan.

Arabiemiraateissa expatit käsittävät suurimman osan väestöstä ja paikallisia asukkaita on vain n. 20%. Ymmärrättävästi meno on siis vähintäänkin kansainvälistä. Mielestäni se helpottaa todella paljon tänne muuttamista, uusiin ihmisiin tutustumista ja omien juttujen löytämistä.

Vaikka paikallisia ei täällä mahdottomasti muihin kansallisuuksiin verrattuna olisikaan, niin paikallinen kulttuuri ja juhlat näkyvät silti vahvasti ja paikalliset ovat luonnollisesti ylpeitä historiastaan ja saavutuksistaan. Siispä myös meidän expatien on hyvä kunnioittaa paikallisia tapoja ja traditioita; varsinkin, jos olemme paikallisten kanssa suoraa tekemisissä. Esimerkiksi työelämässä huomaa kyllä hyvin nopeaa, miten eri tyyliin tapaamiset hoidetaan kun paikalla on myös paikallisia.

Ramadanista kirjoitin viimeksi enemmän tässä postauksessa, mutta se on tosiaan muslimien pyhä kuukausi ja sitä vietetään (ja sen vietto näkyy vahvasti) näinollen kerran vuodessa. Ramadanin aikaan esimerkiksi julkisilla paikoilla syöminen ja juominen on kiellettyä ja kuukauteen liittyy myös muuta tärkeää tiedettävää. Kannattaa lukea tuo postaukseni, mikäli Ramadan ei vielä ole tuttu käsite!

Arabiemiraateista löytyy jokaisen makuun ravintoloita, huippuluokan paikoista kansainvälisiin ketjuihin. Täältä löytääkin halutessaan lähestulkoon joka maailmankolkan ruokia, vaikkakaan suomiravintoloita ei ole vielä tullut vastaan… Mutta tosiaan, ruokailun ei tarvi mennä täällä yksitoikkoiseksi, vaan uutta ravintolaa voi testata vaikka päivittäin (no, ainakin Dubaissa).

Arabiemiraatit on hyvin pitkälti vapaamielinen maa, mutta sosiaalisessa mediassa on suositeltavaa pitää mielessä, ettei siellä kannata sanoa mitä tahansa; ainakaan, jos se on jollain tapaa negatiivista paikallisia tapoja tai uskontoa koskien. Mielestäni hyviin tapoihin kuuluu myös, ettei paikallisia kuvata ilman lupaa (tekisitkö niin muuallakaan?) niin, että heidät voi kuvasta tunnistaa.

Uskomatonta, mutta totta – kaikesta Arabiemiraattien kehityksestä huolimatta täällä ei ole tavallista postilaitosta, missä jokaisella on postilaatikko tai – luukku, minne postimies tipauttaa päivän postit, kirjeet ja kortit. Mikäli ulkomailta lähetetään tänne jotain tavallisen postin kanssa, se hyvin todennäköisimmin hukkuu matkalla jonnekin, sillä täällä ei ole ketään, kuka toisi sen perille saakka. Ainoa järkevä keino onkin postittaa paketit ja kirjeet kuriiripalvelun kautta; silloin ne tuodaan koti-ovelle. Myös osoitteet ovat täällä hieman erikoisia; postinumeroita ei ole laisinkaan, eikä aina edes kadun nimiä (meillä ei esimeriksi ole kadunnimeä – siispä oma osoitteeni on vain rakennuksemme nimi ja kaupunginosa).

Elämäntyyli Arabiemiraateissa on hyvin pitkälti rentoa. Töissä tehdään kyllä pitkiä päiviä, mutta vapaat vietetään rennosti harrastusten ja ystävien kesken. Myös lomia pidetään paljon (ainakin omasta mielestäni) ja yleinen elämänmeno tuntuu täällä Euroopan suurkaupunkeihin verrattuna hitaalta. Tietysti sijainti vaikuttaa tässä paljon ja täällä Ras Al Khaimahssa meno on PALJON Dubaita rennompaa, mutta yleisesti ottaen olen ollut yllättynyt, miten rennosti koko maassa voi ottaa ja otetaan. Täällä asuessa tottuukin hyvin nopeaa todella hyvään, ja uskoisin, että täältä lähtiessä jää kaipaamaan, miten helppoa ja huoletonta elämä voikin olla.

Zara paita – samantyylinen täällä ja täällä
Zara neulehousut
Ray-Ban aurinkolasit
Chanel laukku & kengät

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X