Jenni Ukkonen

Muutto- ja sisustuskuume

Teksti: Jenni Ukkonen

Siitä saakka kun meille viime vuoden puolella vahvistui, että mieheni on muuttamassa töidensä vuoksi Saudi-Arabiaan, aloin potea muuttokuumetta. Olemme asuneet Ras Al Khaimahssa nyt aika lailla 2,5 vuotta ja mulle tämä taitaa peräti olla pisin aika yhdessä ja samassa asunnossa – voitteko uskoa?? Ulkomailla jo kymmenen vuotta asuttuani olen tottunut muuttamaan yhdestä kodista toiseen 1-1,5 vuoden välein, joten tämä on ollut mulle oikeasti ennätysaika. En missään nimessä voi sanoa, ettenkö olisi viihtynyt nykyisessä kodissamme; kaikista kodeistani tämä on tuntunut ehdottomasti eniten omalta kodilta ja olen nauttinut juuri tässä asunnossa asumisesta suunnattomasti. Kahdelle aikuiselle (ja kissalle) upouusi asunto kahdella makkarilla ja kolmella kylppärillä kera merinäköalan on ollut unelma, mitä en ennen tänne muuttoa olisi edes uskaltanut toivoa kokevani. Mutta kun tiesimme, että mieheni muttaa toisaalle töiden vuoksi, kävi samalla hyvin selväksi, että muutto Ras Al Khaimahsta on edessä: olihan syy muuttaa tänne vain ja ainoastaan mieheni työ, ja nyt se vie hänet täältä pois.

Aloin myydä alkuvuodesta pikkuhiljaa huonekalujamme, tietämättä vielä silloin, miten paljon korona tulee vaikuttamaan kaikenlaiseen liikkumiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun. Nyt meillä taitaakin olla täällä enemmän ja vähemmän vain välttävimmät, mitä emme voikaan vielä myydä koska niitä oikeasti tarvitaan (sohva, sänky, ruokapöytä, jääkaappi, pesukone jne). Huonekalujen kadotessa on tämä meidän koti alkanut samalla tuntua enemmän ja enemmän väliaikaiselta ratkaisulta, vaikkakin tämä koronatilanne on toki pitkittänyt aikaamme täällä huomattavasti. Alkuperäinen ajatuksemme oli muuttaa viimeistään nyt toukokuun lopulla, mutta koronan tapahduttua tilanne muuttui; nyt toivomme, että mieheni pääsee ylipäätään takaisin Arabiemiraatteihin kesäkuussa, mutta samalla tiedämme, että Saudi-Arabiaan hän tuskin pääsee näillä näkymin ennen syyskuuta. Hänen viisumin kanssa tulee varmasti menemään vielä siinäkin vaiheessa hetki, saati sitten mun, jos siihen saakka mennään- itse toki toivon edelleen saavani ennen vuoden loppua töitä Dubaista, jotta voin jäädä Arabiemiraatteihin oman alkuperäisen suunnitelmani mukaisesti. Mieheni tosin laskeskeli taannoin, että voi mennä vuoden loppuun tai jopa seuraavan alkuun, ennen kuin hänkään olisi ns. virallisesti muuttamassa Riadiin. Voi siis olla, että pidämme majaa nykyisessä osoitteessa jopa sinne saakka, ellei mitään ihmeellistä tapahdu ennen sitä.

Joka tapauksessa tällä hetkellä koen suurinta mahdollista muuttokuumetta, enkä varmasti vähiten tämän epävarman ja väliaikaisen fiiliksen myötä. Kotimme on ihana ja sijaitsee tähän koronatilanteesen nähden ideaalissa paikassa (edelleen lähes aution saaren perällä, missä ei juuri muihin ihmisiin törmää), mutta koska tiedän, ettei mieheni ole enää tulossa tänne töihin, en samalla näe enää järkeä olla täällä. Itse olen halunnut jo ainakin vuoden päivät takaisin Dubaihin, joten jos nyt voisin valita, muuttaisin takaisin sinne riemusta kiljuen. Valitettavasti tämä epävarma tilanne ei varsinaisesti myöskään kannusta tekemään nopeita päätöksiä hetken huumassa; varsinkin kun Dubaihin takaisin muuttaessa joutuisi mitä todennäköisimmin sitoutumaan asuntoon ainakin vuodeksi (tyypillistä täällä mm. vesi- ja sähkösopimuksien vuoksi), enkä todellakaan tiedä olenko enää itsekään täällä vuoden päästä. Kävin kuitenkin hiljattain ystäväpariskuntamme kanssa katsomassa heille uusia koteja Dubaissa ja siinä samalla oma kuume kasvoi kohisten. Muutenkin useampi ystäväni on muuttamassa tai vähintäänkin laittamassa kotiaan nyt lähiaikoina, mikä on saanut mutkin innostumaan pitkästä aikaa sisustamisesta – samalla vallan hyvien tietäen, että juuri nyt ei tosiaan ole järkeä alkaa tehdä sellaisiakaan muutoksia kotiin, mitä oon juuri yrittänyt tyhjentää entisestä. Haaveilen sisustavani seuraavan kotimme (olipa se sitten Dubaissa tai Riadissa) edelleen neutraalein sävyin, mutta nyt kaipaan myös lämpimää puuta ja kiveä, ja modernien huonekalujen kaveriksi haluan yhdistää antiikkihenkisiä huonekaluja tai yksityiskohtia. Kollaasin kaltaisia asuntoja en varmasti löytäisi niin Dubaista kuin Riadistakaan, mutta tuo yleinen fiilis on se, mitä huomaan himoitsevani enemmän ja enemmän.

Jännittävää kyllä nähdä, miten seuraavat kuukaudet tai loppuvuosi tulee menemään; varmistuuko mulle voinko itse jäädä tänne pidemmäksi aikaa vai pitkääkö muuttohaavet jättää odottamaan Riadiin pääsyä…

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter

Kuvat Pinterest-kansiostani H O M E S

Lue myös

X