Jenni Ukkonen

Näin pidän huolta jaksamisestani

Teksti: Jenni Ukkonen

Oma jaksaminen – asia, mitä ei tule aina aktiivisesti mietittyä, mutta mitä toivottavasti kaikki huollamme omalla tapaamme päivittäisellä tasolla, tietoisesti tai tietämättä. Itse koen jaksavani parhaiten, kun mahdutan arkeen pieneltä tuntuvia asioita, mitkä koen miellyttäviksi ja mitkä vievät hetkellisesti mielen pois kaikesta muusta ympärillä tapahtuvasta; varsinkin stressitekijöistä ja arjen “huolista” (nämä kaikki siis tietty riittävän unen ja ravitsevan ruoan lisäksi!). Kun saan tehdä tällaisia asioita omassa rauhassani, jaksan paremmin myös niissä stressaavissa, kuluttavissa tai ikävissä tilanteissa (mitä tulee elämässä eteen väistämättä, valitettavasti), sen sijaan, että käpertyisin kerälle ja jäisin sänkyyn makaamaan. Mietin alle muutaman omalla kohtaani toimivaksi havaitun keinon ottaa hetken omaa aikaa ja huoltaa jaksamista:

Hiljaisuus. Niin yksinkertaista, mutta tehokasta. Olen huomannut olevani todella herkkä metelille, ja kaikenlainen turha häly tuntuu useimmiten lähinnä ahdistavalta ja väsyttävältä. Toki myös esimerkiksi musiikille oma oma aikansa ja paikkansa (kuntosalilla ollessa, autolla ajaessa) mutta aina tilaisuuden tullen suljen tv:n, YouTuben, Spotifyn ja muut vastaavat, ja istun mielummin rauhallisessa hiljaisuudessa.

Hyvät keskustelut. Sellaiset, mitä voi käydä joko kavereiden, perheenjäsenten tai vaikka aivan uusien tuttavuuksien kanssa ja saada uusia näkökulmia tai ideoita niiden myötä. Onko mitään energisoivampaa, kuin oikein hyvän keskustelun aikaansaama inspiroitunut tunne?

Hyvä treeni – sellainen, minkä jälkeen ei pysty olemaan toteamatta, että N Y T oli hyvä treeni! Olipa se juoksua, nopeatempoinen HIIT-ohjelma tai vaikka venyttelyä, kunhan sen jälkeen on onnistunut ja kaikkensa antanut olo.

Kahvilat, ja varsinkin uuden kahvilan “löytäminen”. Rakastan käydä kauniissa, selvästi hyvin mietityissä kahviloissa; kuulostaapa tämä oudolta tai ei, niin saan siitäkin älyttömästi voimaa ja uutta intoa.

Siisti koti. Se itse siivoaminen ei tietysti aivan aina tunnu kovin houkuttelevalta, mutta jälkeenpäin olo on taatusti seesteisempi kuin ennen urakkaa. Enkä tietenkään tarkoita, että kodin pitää olla tip top kiiltävän puhdas; joskus yksinkertainen asia, kuten pyyhityt pöytätasot, tyhjä tiskiallas ja puhtaat lakanat sängyssä on tarpeeksi saamaan olon rentoutuneemmaksi.

Matkojen suunnittelu – joko oikeiden, tulevien tai vasta ajatuksen tasolla olevien. On ihanaa selata Pinterestiä ja Instaa matkakohteiden, hotellien, kahviloiden ja ravintoloiden saralla ja merkkailla valmiiksi itseä kiinnostavia paikkoja Googlen karttaan.

Kasvonaamiot (ja muu kauneudenhoito päivittäisten putsausten lisäksi). Tämä on varmasti no brainer monelle, olo on aina parempi kun iho on puhdistettu ja kosteutettu kunnolla ja näyttää ja tuntuu hyvältä. Samaan kategoriaan voisi mennä myös mani- ja pedikyyrit – olen ottanut tavaksi käydä kerran kuussa pedikyyrissä ja sanon, että se 100% hintansa arvoinen tapa, mistä en ihan heti näe luopuvani!

Listojen teko mistä tahansa aiheesta; mitä vaatekaapista puuttuu/tulevan sesonkin ostoslistan suunnittelua, missä kahviloissa haluan tulevina kuukausina käydä, mitä tv-sarjoja haluan seuraavaksi alkaa katsoa… Aloitin hiljattain uuden muistikirjan ihan vaan tällaisille listauksille, siinä on jotain todella rentouttavaa. Ja kyllä – myös tämä postaus sai alkunsa samanlaisesta listauksesta!

Meikkisiveltimien putsaaminen ja meikkien järjestely. Täysin aliarvostettu asia, minkä aikana ei oikeasti tarvi miettiä mitään muuta kuin sitä, että siveltimistä lähtee kaikki vanhat meikit pois!

Vanhojen leffojen katsominen. Mulla on useampi sellainen vanhempi leffa, mitä jaksaisin katsoa aina vaan uudelleen; joko vaikka näyttävän/tyylikkään puvustuksen vuoksi tai ihan vaan koska tavallaan on ihanaa tietää jo valmiiksi, mitä leffassa tulee tapahtumaan (tai tiedän jo valmiiksi, että huumori uppoaa).

Leipominen. Tavallaan inhoan leipomista, koska sotku, mutta tavallaan rakastan, koska jälkeenpäin pääsee nauttimaan jotain hyvää ja oma tekemää. Kaikenlaiset helpot vuokaan tehtävät piiraat ja banaanileipä on bravuurini, eivätkä onneksi aiheuta juurikaan siivottavaa.

 

Kertokaahan miten te pidätte huolen, että jaksatte (myös henkisesti) arjen askareet – mikä antaa teille energiaa ja intoa kaiken kiireen ja menon keskellä?FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X