Jenni Ukkonen

Näitä asioita kaipaan Suomesta

Teksti: Jenni Ukkonen

Olen varmasti todennut useampaan otteeseen vuosien saatossa, että ulkomaille pian jo kahdeksan vuotta sitten muuttaminen oli ehdottomasti parhaimpia päätöksiä (ja samalla loikkia tuntemattomaan), mitä olen tehnyt. Tein päätöksen muuttaa Lontooseen kenties heppoisin perustein (tyyliin ”täällä on NIIIN ihanaa, tänne haluan muuttaa asumaan”) mutta saadessani sieltä opiskelupaikan, millaista en olisi voinut Suomesta ainakaan niihin aikoihin saada, konkretisoitui päätös ja siinä oli ns. järkeäkin mukana. En kuitenkaan muuttanut sinne ensimmäisenä mielessäni, etten KOSKAAN palaisi enää Suomeen asumaan. Opiskelut ensin ja katsotaan sitten, oli lähinnä ensimmäiset vuodet mielessäni. No, nyt kahdeksan vuotta myöhemmin asun aviomieheni kanssa Arabiemiraateissa, ja näillä näkyminen joko jäämme tänne tai siirrymme seuraavaan kohteeseen ihan miehestäni ja hänen urastaan riippuen – itse pystyn tekemään töitä huomattavasti joustavammin, ja siksi en alkaisi suunnittelemaan tulevaisuuttamme ja ”lopullista” kohdettamme sen perusteella. Suomi se ei nyt kuitenkaan joka tapauksessa tulen kovin todennäköisesti olemaan, mutta onneksi lentokoneet lentävät päivittäin ja omille kotikonnuille pääsee halutessaan juuri silloin kun haluaa. Ja joka kerta siellä käydessäni tunnunkin haluavan takaisin nopeammin ja pidemmäksi aikaa. Onneksi jouluun ei ole enää pitkä aika, jos seuraava visiitti osuu sinne…

Vajaa viikko sitten Suomesta Arabiemiraatteihin palattuani listasin mielessäni asioita, mitä kaipaan Suomeen liittyen ehkäpä eniten. Pystyvätköhän muut ulkosuomalaiset (nykyiset tai entiset) samaistumaan näihin?

Vuodenajat

Tästä olen taatusti nurissut monet kerrat näiden lähes kahden vuoden ajan, minkä olemme Arabiemiraateissa asunut. Alkuun oli tietysti ihanan erilaista, ettei kesän jälkeen tullutkaan pimeää syksyä (mikä on kylläkin suosikki vuodenaikani!) taikka kylmää talvea, mutta hyvin pian aloin omaksi yllätyksekseni harmitella sitä. Ei minusta edelleenkään olisi kiva kokea kuukausikaupalla kestävää talvea (kuukausi olisi talvelle ihan passeli pituus, vai mitä sanotte?) mutta kun näen Instan ja blogien kautta eri vuodenaikoihin liittyvää fiilistelyä, tämä ainainen kesä alkaa lähinnä ärsyttää… Vaikkakaan, en haluaisi myöskään valittaa tästä, koska meidän kohdalla tämä ei varmastikaan tule loppuelämää kestämään; pitäisi nauttia nyt kun tätä on!

Jalkaisin liikkumisen mahdollisuus

Dubaissa (ja Ras Al Khaimahssa vielä vähemmän) on todella vähän mahdollisuuksia kävellä paikasta toiseen. Tietyillä alueilla se vielä jossain määrin voi onnistua (paitsi kesällä, jolloin ulkona on oikeasti todella tukalaa) mutta enimmäkseen täällä liikutaan omilla autoilla (lisää seuraavassa kohdassa). Suomessa ollessani nautinkin täysin rinnoin siitä, että voin lähteä jalan kauppoihin, sovittuun tapaamiseen tai ihan vaan kävellä päämäärättömästi minne mieli tekee. Etäisyydet ovat järkeviä, kävelijöille on kunnolliset kävelytiet ja säätkään ei ole kuin saunasta. Lisäksi kävelystä nautinnollisempaa tekevät ympäröivät kauniit rakennukset ja muu ”ihmeteltävä”; vaikka kukkakaupat ja kahvilat, mistä voi pysähtyä napsimaan fiiliskuvia. Ei siihen samalla lailla oikein täällä törmää.

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne Arabiemiraateissa on vitsi – paitsi ehkä, jos taksit lasketaan julkisiksi! Dubaissa pääsee kyllä metrolla helposti paikasta A paikkaan B, jos sattuu 1. asumaan metroaseman lähettyvillä ja 2. paikka B sattuu myöskin olemaan metroaseman lähettyvilla. Harmi, että metro on hyvin pitkälti yksi suora linja mikä menee motarin rinnalla, eikä se oikeastaan minnekään siitä poikkea. Entäs täällä Ras Al Khaimassa? Meillä ei ole metroa eikä tietääkseni julkisia bussejakaan. Tarviiko edes verrata tätä Suomeen (saati sitten Euroopan suurkaupunkeihin)?

Lohikeitto, korvapuustit, karjalanpiirakat – ja oikeastaan ruokakaupat ihan yleisesti

Lohikeiton tai korvapuustit tekisi toki missä tahansa, mutta jostain syystä ne eivät ihan maistu itse tehtynä samalta, kuin koti-Suomessa… Ruokakaupat Arabiemiraateissa eivät ole mielestäni ihan niin kiinnostavia kuin Suomessa tai Euroopassa ylipäätään ja valikoimista puuttuu monesti jotain ihan tuikitavallisia asioita (kerran etsin esimeriksi hiivaa kahdesta eri kaupasta, vain tehdäkseni totaalisen kärähtäneitä korvapuusteja!). Toista on Suomessa, missä kaikki mahdolliset ruokavaliot ja -allergiat otetaan huomioon ja jokaiselle löytyy varmasti etsimänsä.

Asioiden toimiminen ja käsittely

Tänne muuttaessamme en meinannut uskoa, miten kauan jossain ihan tavallisissa asioissa voi täällä kestää – esimeriksi asunnon vuokraaminen oli jotain ihan uskomatonta. No, työpaikka pitää tietysti olla ensin. Sitten pitää olla paikallinen henkilökortti – siinä meni töiden alkamisen jälkeen muistaakseni useampi viikko. Sitten pitää maksaa vuoden vuokrat käytännössä yhdellä kertaa, plus kaikki muut vuokraamiseen liittyvät kulut, ennen kuin avaimet ovat edes kädessä. Ja siltikin kun saat avaimet, ei asuntoa ole välttämättä vielä siivottu. Noin kärjistetysti. Onneksi vuokraaminen oli sentään helpompaa toisella kertaa, kun kaikki tarvittava oli jo valmiina. Monet kaupungin virastot ovat auki vain muutaman tunnin tai siltä ainakin tuntuu ja kaikilla tuntuu olevan sellainen ”ei jaksa nyt, kokeillaan tehdä tämä huomenna” asenne. Tai vastuuta siirrellään eteenpäin niin monta kertaa, ettei kukaan lopulta tiedä, kenen tehtävä kyseessä oikeasti on. Toisaalta on myös asioita, mitkä hoidetaan täällä mielestäni todella hyvin ja nopeaa – vaikka nyt sitten pakettien kotiovelle toimitus. Jos tilaan paikallisesta nettikaupasta jotain tänään, saan sen varmasti viimeistään huomenna ovelleni. Mutta yleisesti ottaen koen, että asiat hoituvat paljon sujuvammin Suomessa, missä ihmiset ottavat kenties eri tavalla vastuun omasta työstään ja tehtävistään.

Perhe

Tätä tuskin tarvii selitellä sen enempää? Ulkomailla asuessa tuntuu välillä, että koko ajan tarvii hyvästellä jotakuta eikä koskaan tiedä varmasti, milloin seuraavan kerran näkee. Välillä elämä on suorastaan jatkuvaa kaipuuta johonkin suntaan – joko Suomeen tai sitten nykyiseen kotiin. Vaikka mitään en tässä nykyhetkessä haluaisi varsinaisesti muuttaa, niin perhettäni näkisin kyllä mielelläni paljon enemmän!

 

Tuota viimeistä kohtaa lukuunottamatta nämä kaipauksen kohteet ovat onneksi loppupeleissä aika pieniä, eivätkä mitään sellaisia, mitkä saisivat pakkaamaan laukut ja suuntaamaan suitsait takaisin Suomeen. Varsinkin kun tiedän, ettei tämä mitään lopullista ole, ja kuten jo todettua; aina pääsee takaisin, jos siltä tuntuu. Yleisesti ottaen ulkomailla asumisessa onkin (omalla kohtaani) paljon enemmän sellaisia hyviä puolia, mistä olen mielissäni ja onnellinen. Eli jottei postauksesta tulisi negatiivinen fiilis – mikä ei suinkaan ollut tarkoitukseni – päätän sanomalla, että olen edelleen todella onnellinen, että olen saanut tämän mahdollisuuden asua Suomen ulkopuolella ja kokea hyvin erilaistakin elämää ja arkea! Mitään en muuttaisi! Entäpä te muut ulkosuomalaiset; kaipaatteko samanlaisia asioita Suomesta?

P.s. Siis kuinka mahtavat säät osuikin Suomen reissuni ajalle – tuo taivas ei voisi juuri täydellisemmäksi kuvissa muuttua! Täällä ollaan sen sijaan nautittu viikonlopusta saakka hiekkamyrkyistä, eli vaikka aurinko paistaa niin ilma tuntuu sen verran likaiselta, ettei ole ihan kamalasti tehnyt mieli ulkona hengata… Tervetuloa aavikon kesään, hah!

 

ENGLISH – Sorry guys, no translation this time! This post is about the things I find myself missing about Finland, as someone who is living abroad. If you’re interested in this type of posts (with emphasis on written content and thoughts over pictures) please let me know and I can take that into consideration for future posts! 🙂

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X