Jenni Ukkonen

Oma terveys etusijalle

Teksti: Jenni Ukkonen

Milloin viimeksi kävit kokonaisvaltaisessa terveystarkastuksessa? Mittaamassa jotain tiettyjä arvoja? Milloin sulle tehtiin viimeksi papakoe, entä milloin viimeksi rintasi on tarkistettu kunnolla?

Olen aina ollut se, joka kehottaa muita tarkistuttamaan pienetkin ihmetystä aiheuttavat oireet lääkärillä saman tien – pieni tai suuri, ihan vaan että asia selviää. Silti olen lykännyt omia lääkärivisiittejäni lukuisia kertoja, ajatellen, ettei tämä ole mitään ja se menee varmasti ohi. En tiedä johtuiko tämä hiljattainen herätykseni sitten siitä, että täytin keväällä 30-vuotta, vaiko mistä, mutta viimein syntymäpäiväni aikoihin päätin, että tänä vuonna haluan pitkästä aikaa – tai itseasiassa ensimmäistä kertaa eläissäni – tarkistuttaa aivan kaikki arvot ja samalla kaiken muunkin mahdollisen lääkärillä. En varsinaisesti kokenut minkään olevan väärin tai oireillut millään tapaa, mutta halusin tietää, missä nyt mennään ihan tarkalleen. Onko jotain piilevää pommia, mistä mun olisi hyvä tietää juuri nyt, tai jotain, mihin kiinnittää enemmän huomiota.

Kevään ja kesän mittaan olen käynyt testaamassa aina jotain kerrallaan – samalla olen onnistunut kehittämään hyvät suhteet lääkäriini, sillä olen nähnyt häntä vähintään pari kertaa kuussa. Onneksi hän on ihana ihminen, jota onkin itseasiassa todella kiva aina nähdä, vaikka vaan pikaisesti. Kaikki alkoi ihan tavallisesta käynnistä gynekologilla (joka kanssa tai kautta olen siis tehnyt nämä kaikki testaukset), minkä aikana tehtiin myös papakoe. Sitten tehtiin laajat laboratoriokokeet, mm. verenkuva, verensokeri, hedelmällisyyteen liittyviä hormoneja, kolesteroliarvot, kilpirauhashormoni ja vitamiiniarvot. Niitä oli varmasti enemmänkin, mutta nämä olin kirjannut joskus aiemmin ylös…. Kaikki muu tuli täydellisen normaalina takaisin, paitsi D-vitamiini, missä mulla oli puutosta. Sain siihen kolmen kuukauden kuurin, minkä jälkeen se testataan uudelleen. D-vitamiinin puutos tuntuu aina niin hassulta täällä jatkuvassa auringonpaisteessa asuessa, mutta jos nyt alan miettimään arkipäiviäni varsinkin näin kesäkausina, kun asteet ovat päivisin 40-50 tuntumissa, niin kyllä mulle tulee aivan väistämättä myös päiviä, kun en astu ulos hetkeksikään, tai vasta auringon laskettua. Eli kyllä se ihan mahdollista on, ja kuulemma myös todella yleistä täällä.

Toukokuussa tunsin vasemman puolen rinnassani täysin sattumalta patin, joka tuntui heti vieraalta ja todella selkeältä patilta. Päätin odottaa sen kanssa viikon, mutta kun se ei lähtenyt mihinkään, kävin mielenrauhakseni tarkistuttamassa senkin. Jälkeen päin ajatultuna on niin hölmöä, että menin lääkäriin asiaa totaalisesti vähätellen, ajatellen, että NYT hän varmaan pitää minua ihan neuroottisena. Onneksi lääkärini oli sitä mieltä, että oli hyvä että tulin, sillä kyllä rinnatkin olisi hyvä tarkistuttaa tässä iässä kerran vuodessa. Ja vaikka lääkäri oli ultran jälkeen heti sitä mieltä, että kyseessä on hyvälaatuinen patti (kasvain?), oli hyvä että kävin, sillä samalla reissulla ilmeni, että yhden sijaan mulla oli toisessa rinnassa kolme ja toisessa kaksi hieman suuremman kokoista pattia. Käyn seuraavan kerran tarkistamassa tilanteen ensi kuussa, sillä tätä monitoroidaan nyt vuoden ajan. Vaikka olenkin mielessäni varma, etteivät nuo patit ole tosiaan mitään vakavaa, niin mielummin varaan uuden tarkistusajan neljän kuukauden välein kun jättäisin asian harmaan peittoon.

Palatakseni alun kysymyksiin – milloin te olette viimeksi testauttaneet omia arvojanne ja selvittänyt, onko jotain, mitä pitäisi huomioida jatkossa enemmän? Haluaisin haastaa teistä jokaisen, joka ei ole ainakaan vuoteen käynyt kokonaisvaltaisesti testaamassa itseään, ryhmään tuumasta toimeen asian suhteen! Varsinkin, jos olette kanssani samaa ikäluokkaa. Eikä vain sanomaan, että pitäisi mennä… menkää! Tiedän, että kynnys voi alkuun olla suuri, mutta se kannattaa. Mullakin on varmasti vielä vaikka ja mitä, mitä voisin tässä samaan syssyyn testata, mutta nyt kun lääkärin mukaan olemme testanneet “lähestulkoon kaiken” on mieleni ehdottomasti rauhallisempi asian suhteen. Jatkossa aion pitää huolen, että käyn vastaavanlaisessa tarkastuksessa vuoden välein. Lopulta se vaiva käydä muutaman kerran testissä on todella pieni, mutta käynti voi olla hyvinkin tärkeä, jos jotain sattuu samalla ilmenemään. Vaikka se olisi ”vain” vitamiinin puutosta, se on hyvä selvittää ja hoitaa kuntoon.

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X