Jenni Ukkonen

Persoonallisuustyyppini ja kuinka hyvin se minua kuvastaa

Teksti: Jenni Ukkonen

Postaus sisältää kaupallisia linkkejä.

Terveisiä Helsingistä! Saavuin eilen ja ensimmäinen vuorokausi meni tuttuun tapaan kuin silmänräpäyksessä; toki eilen matkustuksesta väsyneenä, mutta myös vähän asioilla juosten (mm. ensimmäisiä kirppistavaroita postittaen – käykää ihmeessä tsekkaamassa vapaat tuotteet!). Perjantaina otan suunnaksi Rovaniemen, minne menen viettämään aikaa vanhempieni kanssa.

Ennen kotoa lähtöä tein todella kiinnostavan 16Personalities-persoonallisuustyyppi testin, minkä bongasin Jutan blogista. Jutan postausta lukiessani nyökyttelin vastauksille ja totesin, että olen varmaankin hänen kanssaan Sovittelija-tyyppiä. Halusinkin sitten heti tehdä saman testin (on ilmainen ja voi tehdä myös suomeksi), mutta suureksi äimistyksekseni omaksi tyypikseni tulikin Arkkitehti. Olin yllättynyt, mutten kovin kauan; Arkkitehdin kuvausta lukiessani jouduin myöntämään kerta toisensa että kuvaus olikin itseasiassa melkoisen tarkka. Olin testistä ja sen tuloksesta lopulta ihan fiiliksissäni ja kehotin heti myös mieheni ja siskoni tekemään sen. Mieheni testituloksen arvasinkin sitten jo etukäteen, vaikken ottanut mitään osaa tai arpaa hänen testin tekemiseen – Väittelijä, ja hassua kyllä, se kuuluu Arkkitehdin kanssa samaan ”Analyytikot”-kategoriaan (noita kategorioita on neljä, ja jokaisessa kategoriassa on neljä eri persoonallisuustyyppiä). Uskomatonta, että myös tuloksemme osuivat aika yhteen hänen kanssaan; siitä lisää alla. Oletteko te tehneet tätä testiä? Mielestäni sekä sen tekeminen että vastausten lukeminen oli äärimmäisen kiinnostavaa, ja myös hieman silmiä avaavaa (tämä ei muuten ole mainos vaikka kovasti nyt hehkutinkin).

Ajattelin, että koska tällaisesta vähän ”pintapuolisesta” blogista saa harvemmin täysin aidonlaista otetta bloggaajan todellisesta persoonasta, sillä sisältöä tulee jaettua vähän valikoiden, niin ehkä alla oleva teksti antaa teille jotain uutta tietoa siitä, millainen ihminen ”tosielämässä” olen? Jos nyt en ihan prikulleen, niin ainakin melko lähelle. Testiä tehdessä on tosiaan oltava 100% rehellinen, vaikka jotain vastausta ei haluaisi itselleenkään myöntää tai nähdä itseään sellaisena, sillä muutenhan tuloskaan ei ole olla kovin tarkka. Suosittelen!

“ARKKITEHTI”
(INTJ-A)

64% Introvertti
51% Intuitiivinen
65% Logiistiikkakeskeinen
54% Suunnitteleva
63% Määrätietoinen

Nämä tulokset osuivat siis mieheni kanssa lähes täysin yhteen; ainoana erotuksena, että siinä missä itse tiedostan sanomattakin olevani introvertti, on mieheni puolestaan paljon sosiaalisempi ekstrovertti. Olen aiemminkin kertonut, ettei minulla ole koskaan ollut suurta määrää ystäviä, vaan valitsen itselleni läheiset ihmiset huolella ja valikoiden. Vietän mielelläni aikaa itsekseni enkä kaipaa seuraa vaan nautin siitä, että voin tehdä asioita yksin ja omalla aikataululla – liian monet sosiaaliset menot saavat minut strassaantuneeksi ja uupuneeksi. Toisaalta minulla on mielestäni myöskin hyvä sosiaalinen tilannetaju; sosiaalisissa tilanteissa osaan käyttäytyä luontevasti ja keskustella myös ennestään tuntemattomien ihmisen kanssa ilman, että pelkäisin tai jännittäisin tilannetta. Luotan lähes tilanteessa kuin tilanteessa vaistooni, vaikkei se muiden mielestä tuntuisikaan siinä tilanteessa järkevältä (esim. päivätöiden lopettaminen ja täysin uudelle paikkakunnalle/uuteen maahan muuttaminen ilman tietoa tulevasta) mutta sen vastapainona tykkään suunnitella asioita etukäteen (esim. päiväni ja viikkoni ohjelmat) ja pysyä suunnitelmassani. Teen asioita määrätietoisin ottein, enkä oikeastaan koskaan kyseenalaista tekemisiä enää siinä vaiheessa, kun olen päätöksen jostain tehnyt. Tässä ei siis tullut itselleni suuria yllätyksiä.

”Huipulla on yksinäistä, minkä arkkitehti jos kuka tietää, sillä arkkitehti on yksi harvinaisimmista ja strategisesti kyvykkäimmistä persoonallisuustyypeistä. Tätä persoonallisuustyyppiä edustaa vain kaksi prosenttia väestöstä, ja erityisen harva heistä on nainen, vain n. 0,8 prosenttia väestöstä. Arkkitehtien on usein vaikea löytää samanhenkisiä ihmisiä, jotka jaksavat heidän hellittämätöntä intellektuaalisuuttaan ja shakinpeluuta muistuttavaa taktikointiaan. Arkkitehdit ovat mielikuvitusrikkaita, mutta päättäväisiä; kunnianhimoisia, mutta helposti lähestyttäviä; hämmästyttävän uteliaita, mutta energiaansa säästeleviä.”

Yllä ote Arkkitehdin kuvauksesta. Oli mielenkiintoista lukea, että ettei tämä personaallisuustyyppi ole se yleisin (please kertokaa jos teille tulee tai on tullut sama tulos!!). Arkkitehdin kuvauksessa tuntui kovasti korostuvan älykkyys, ja vaikka mielestäni fiksu ja oppimaan kiinnostunut olenkin, niin oma älykkyyteni on ehkä hieman erilaista, kuin esimeriksi perinteinen pulmien ratkaisu vaikkapa matemaattisin kyvyin – sellaisen en koe olevan oma vahvuuteni. Ehkä sitten jonkunlainen tunneälykkyys sen sijaan voisi omalla kohtaani osua oikeampaan? Mitä tuohon samanhenkisten ihmisten löytämiseen tulee, niin tosiaan, kuten mainittua: mikä sattuma, että olenkin päätynyt yhteen miehen kanssa, joka liippaa omalla persoonallisuustyypillään hyvin läheltä omaani. Viimeinen lause kuulostaakin sitten jo ihan siltä, että kuvailisin itseäni, heh! Rakastan rakentaa mielessäni mitä mielikuvituksellisimpia skenaarioita, tutustun uusiin ihmisiin mielenkiinnolla ja olen lämminhenkinen ja kiinnostunut ihmisten seurassa, mutta vastapainona säästelen energiaani olemalla yksin ja hiljaisuudessa.

”Arkkitehdeillä on luontainen tiedonjano, joka näkyy jo varhain, minkä vuoksi he saavat usein jo lapsena lempinimen “lukutoukka”. Vaikka se on ehkä tarkoitettu pilkkanimeksi, arkkitehdit kokevat nimityksen osuvaksi ja ovat pikemminkin ylpeitä siitä ja nauttivat suuresti laajasta ja syvästä tietopohjastaan. Arkkitehdit jakavat mielellään tietoaan ja ovat varmoja osaamisestaan valikoiduilla aloillaan.”

Jos te näkisitte viimeisenä googlaamani asiat, niin suurin osa niistä on juurikin lisätiedon hakemiseen; haluan oppia jostain asiasta, uutisesta tai vaikka ihmisestä lisää, joten googlaan ja etsin kaiken mahdollisen tiedon. Keskusteluissa haluan pystyä lisäämään jotain uutta tietoa tai taustaa aiheeseen tietäen samalla, etten valehtele tai sano jotain, mikä perustuu puhtaasti omaan mielipiteeseeni eikä niinkään opittuun faktaan. Tässä olemmekin mieheni kanssa todella samanlaisia; hän tuntuu tietävän jokaisesta asiasta aivan kaiken, ja hänen kanssa käytyjen keskustelujen pohjilta opin sitten itsekin uusista asioista ja voin jakaa tietoa seuraavalle ihmiselle.

”Arkkitehdit tuntuvat uskovan, että työllä, älykkyydellä ja harkinnalla, mikään ei ole mahdotonta, vaikka ajattelevatkin samanaikaisesti, että ihmiset ovat liian laiskoja, lyhytnäköisiä tai itsekeskeisiä oikeasti saavuttamaan korkealle asetettuja tavoitteita.”

Tämän luettuani totesimme mieheni kanssa yhteen ääneen, että juuri jotain tällaista ”paasaan” harvase viikko. Uskon täydellä sydämelläni, että varsinkin nykyaikana meillä jokaisella, lähtökohdistamme tai senhetkisestä elämäntilanteista huolimatta, on mitä parhaimmat valmiudet toteuttaa unelmiamme, sillä pääsemme käsiksi vaikka koko maapalloon ja sen jokaikiseen kolkkaan ihan vaan netin sekä kädessämme olevien puhelimiemme välityksellä. Mutta samanaikaisesti kukaan ei tule tuomaan niitä tavoitteitamme tai unelmiamme meille koti-ovelle, vaan ne pitää saavuttaa työllä – omalla työllä, eikä niin, että joku toinen tekee kaiken omasta puolestaan. Erityisesti Arabiemiraateissa olen alkanut kiinnittää huomioni siihen, miten monet tuntuvat haluavan kaiken, nyt heti, mutteivat silti haluaisi sormeaan sitä varten kohottaa. Itse taas en pelkää työtä ja töiden suhteen mulla onkin aina ollut sellainen asenne, ettei ole liian pientä tai vähäpätöistä tehtävää, sillä kaikesta voi oppia jotain uutta ja hyödyllistä.

”Arkkitehdit huokuvat itsevarmuutta ja salaperäisyyttä ja heidän osuvat huomionsa, omaperäiset ajatuksensa ja uskomaton logiikkansa antavat heille välineet viedä läpi muutoksia pelkällä tahdonvoimalla ja persoonansa vahvuudella.”

Tällainen lause pitäisi varmaan lisätä CV:heni, heh. Mutta ihan totta puhuen, ehkä olen saanut sellaisen kasvatuksen tai ehkä olen vaan sattunut käymään läpi sellaisia kokemuksia, mitkä ovat jotenkin muovanneet minusta sen verran itsevarman, etten tosiaan juuri välitä, mitä mieltä muut minusta tai tekemisistäni ovat. ”Yhdestä korvasta sinään ja toisesta ulos” pääseekin suustani hyvin usein, jos joku purkaa minulle sydäntään ja sitä, mikä joku on heille sanonut, ja juuri niin teen itsekin. Tietysti on myös sellaisia tilanteita, missä jonkun toteamus vaikkapa käyttäytymisestäni jää mieleen ja saa katsomaa peiliin vähän pideämmänkin aikaa, mutta sellaisten juttujen pitää melkein tulla joltakulta itselleni oikeasti läheiseltä, minut hyvin tuntevalta ihmiseltä – silloin uskon, että kommentissa on jo jotain perääkin.

”Arkkitehdit ovat erinomaisia ja varmoja tiedostaan, jonka ymmärtämiseen he ovat nähneet vaivaa, mutta valitettavasti sosiaaliset taidot eivät kuulu arkkitehtien bravuureihin. Valkoiset valheet ja small talk ovat jo tarpeeksi vaikeita totuutta ja syvyyttä tavoittelevalle persoonallisuustyypille, mutta arkkitehdin mielestä sosiaaliset konventiot voivat olla jopa täysin järjettömiä.”

Vaikka olenkin mielestäni ihan OK small talkissa, niin se on kyllä totta myös, etten jaksaisi millään lätistä ns. turhaa niitä näitä, vaan mielummin olen hiljaa ja hiljaisuudessa. Monille ystävilleni on voinut ehkä tulla jopa yllätyksenä, etten koe hiljaisuutta mitenkään vaivaannuttavana tai yritä keksimällä keksiä puhuttavaa, vaan istun täysin mielelläni myös kaverin seurassa ihan hiljaa. En tietenkään aina, mutta tiedättekö, mitä meinaan? Aina ei tarvi puhua toisen kanssa suu vaahdoten, vaan välillä voi olla ja nauttia toisen läsnäolosta ilman sen ihmeellisempää samalla tapahtuen. Ei se tarkoita, etten ”keksi” sanottavaa, vaan pikemminkin sitä, että koen oloni niin luontevaksi siinä seurassa, ettei minun tarvi esittää mitään mitä en ole.

Jutta mainitsi postauksensa lopussa, että tietysti meillä jokaisella on myös oma historiamme, mikä on muovannut persoonaamme, ja siksi näitä tuloksia ei tietenkään voi lukea täysin mustavalkoisesti. Voihan myös olla, ne että persoonallisuuden piirteet, joiden en juuri nyt koe osuvan omalla kohtaani oikeaan, alkavat näkyä tai tuntua vasta myöhemmin elämässä. Tai ehkeivät ne vaan tule minua koskaan koskemaan. Nyt tätä postaus läpi lukiessani olen myös sitä mieltä, että valtaosa Arkkitehdin kuvauksesta saa tämän persoonallisyystyypin vaikuttamaan kylmältä ja välinpitämättömältä, mutta itsestäni löydän myös sitä lämminhenkisyyttä ja kiinnostusta muita ihmisiä ja heidän hyvinvointiaan kohtaan. Joka tapauksessa, tämä testi on kaikista tekemistäni persoonallisuustesteistä ehdottomasti parhaiten itseäni kuvaillut ja saman olen nyt huomannut myös muutaman muun ihmisen kautta. Tehkää ihmeessä tekin tämä ja tulkaa kertomaan, mitä teidän tulokset kertoivat ja osuivatko ne ainakin suurimmilta osin oikeaan!

GAP pellavapaita – tämäntyylinen täällä & täällä

H&M farkkushortsit – samantyyliset täällä & täällä

Céline aurinkolasit

Larsson & Jennings kello

Mango kassi (alessa!)

Banana Republic pistokkaat – samanlaiset täällä

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X