Jenni Ukkonen

pohdintaa kirppishinnoista

Teksti: Jenni Ukkonen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En yleensä jaksa kirjoittaa mitään pidempiä tai pohtivampia tekstejä, mutta nyt on sen verran ajankohtainen ja mielessäni jo kauemman aikaa ollut juttu, että ajattelin tästä vähän avautua. Eli kirppiksistä tai pikemminkin kirppishinnoista.
whit_shop
Mun mielestä kirppistelijät voi jakaa karkeasti kahteen porukkaan: niihin, jotka tekee kirppiksillä löytöjä hintaa pahemmin katsomatta ja niihin, jotka ei suostu maksamaan mistään kirppikseltä löytämästään jutusta yli jotain tiettyä hintaa, yleensä niinkin pientä kuin 5 euroa.
Itse kuulun ehdottomasti ekaan porukkaan. Jos kirpputoria kiertäessäni löydän jotain supermakeaa, erikoista, jotain mitä oon etsinyt iät ja ajat, ja vieläpä loistavassa kunnossa, en missään nimessä anna hinnan olla isoin este ostamiselle. Noita löytöjä tekee tietenkin selvästi harvemmin, mutta eipähän ainakaan tule raahattua kirppiksiltäkään niitä “jotain sinne päin” -juttuja kotiin, aivan kuten en halua kaupastakaan ostaa mitään “vain koska halvalla sain”. Berliinistä löysin kirpparihenkisestä second hand – butiikista mielettömän hienon paljettipaidan, enkä pitänyt sen hintaan, 40 e, yhtään mitään – eihän kyseistä paitaa tule löytämään mistään muualta, ja jos samanlaista alettaisiin valmistaa vaikkapa H&M:lle myyntiin, ei sen hinta olisi varmasti yhtään matalampi.
En nyt siis todellakaan hyökkää ketään kohtaan, mutta kiinnostaisi kyllä tietää miksi jotkut kuitenkin päättävät etteivät suostu maksamaan kirppiksellä esimerikiksi sitä viittä euroa enempää yhtään mistään? Periaatteesta?
Älkää ymmärtäkö väärin, en minäkään niitä kalliita kirppishintoja kannata. Kirppisten tärkeimpiä ideoita lienee saada lisää tilaa omaan kotiin, tehdä edullisia löytöjä ja antaa uusi elämä jollekin tavaralle. Mutta kaikki on kuitenkin niin suhteellista. Kaupasta voi ostaa 100 euron takin mutta jos sama takki roikkuu käyttämättömänä ja uutena kirppiksellä, ei siitä voi maksaa kymppiäkään? Jokin tässä kuviossa tökkii. Mun mielestä se on nimittäin hyvin pieni hinta verrattaessa siihen mitä samasta tuotteesta, vieläpä samankuntoisesta sellaisesta, saisi kaupassa maksaa. Varsinkin silloin jos kyseessä on vaate, mitä ei kaupasta noin vain saisikaan, vaan se olisi ostettu vaikkapa ulkomailta. Kuinka moni ottaa tällaisia asioita ollenkaan huomioon, ja onko niillä ylipäätään mitään painoa?
Olisihan se tietysti hienoa jos täältäkin löytyisi omat kirpputorinsa niille oikeasti laadukkaille ja siksi hiukan hintavammille jutuille – siellä voisi kierrellä ne tyypit jotka haluavat etsiä kaappeihinsa arvokasta tavaraa edullisemmin, ja “tavalliset” kirppikset jäisi niille piheille ja varattomille, joille on ihan sama mihin rätteihin itsensä verhoavat kunhan ei tarvi käyttää euroa enempää rahaa. Mutta ennen sitä niiden hintavampien juttujen ja euron rättien on vaan osattava olla sovussa samalla kirppiksellä.
Nyt päästiinkin niihin ”rätteihin” eli käytettyihin vaatteisiin ja muihin vastaaviin. En minäkään kehtaisi pyytää perustopista muutamaan kymmentä senttiä enempää, vaikka se olisi käyttämätönkin. Enkä todellakaan montaa euroa vaatteesta, missä käyttöjälkiä on havaittavissa. Siitäkin huolimatta oon sitä mieltä että joistain asioista on ihan jees pyytää vähän enemmän, tai mennään hyväntekeväisyyden puolelle. Enkä tiedä teistä, mutta itse hoidan hyväntekeväisyyden mieluummin muualla kuin kirppiksellä. Mieluummin vien vaatteeni ilmaiseksi esimerkiksi sodan jaloista Suomeen tulleille maahanmuuttajille, niitä oikeasti tarvitseville, kuin työtätekeville ihmisille, joilla kuitenkin halutessaan on myös varaa mennä kauppaan ja ostaa vaatteensa sieltä.
Kuulisin nyt tosi mielelläni teidän mielipiteitä – kumpaan kirppistelyporukkaan koette kuuluvanne, ja jos vedätte jonkun rajan niille hinnoille mitä suostutte kirppiksillä maksamaan, niin mikä se on ja miksi? Ostatteko kirppikseltä tavaraa koska se on halpaa (ei väliä tuleeko käyttöä vai ei) vai pohditteko myös kirppiksellä onko joku tuote oikeasti ostaminen arvoinen vai ei?
Ja siihen mun tämänhetkiseen kirppispöytää liittyen – kyllä siellä valtaosa maksaa kuitenkin alle sen 5 euroa, mutta tässäkin asiassa nopeat syö hitaat: jos sinne menee joskus viikon päästä niin turhahan se on valittaa jos siellä on vaan “kalliit” vaatteet jäljellä… :p
Ps. Eniten mua kyllä harmittaa ihmiset jotka pitää sitä muutaman euron erotusta niin ylitsepääsemättömän isona, että kehtaa vielä mennä kirppikseltäkin kirppishintaisia juttuja varastamaan. Hävetköön kaikki jotka on jotain niin käsittämätöntä tehneet! 🙁

Lue myös

X