Jenni Ukkonen

Porkkanakakku luonnollisin ainesosin

29.5.2015 Teksti: Jenni Ukkonen

Silloin tällöin minuun iskee inspiraatio alkaa leipomaan vaikka kello olisi kuinka paljon illalla. Viime sunnuntai-iltana se inspis sitten taas iski ja heti oli alettava testaamaan porkkakakun tekoa vähän tavallista luonnollisemmin ainesosin.

Nopealla googlettamisella löysin hyvän perusohjeen, jota lähdin muokkailemaan kodista löytyvillä ainesosilla. En varmaan edes osaisi kokata ohjeita tuijottaen, sillä sovellan löytämiäni reseptejä AINA vähän oman makuni mukaan. Onneksi ei menty metsään tälläkään kertaa, sillä itse kakusta, että sen päälle tekemästäni ’glazesta’ tuli ihan uskomattoman herkullista! Päällistä olisin voinut kauhoa suuhuni vaikka suoraa lusikalla. Siispä on pakko laittaa jakoon tämä helppo, nopea ja ehkäpä aavistuksen terveellisempikin ohje porkkanakakulle…

Vinkkinä muuten, jos ihan kaikkea reseptistä löytyvää ei satu löytymään kotoa – esimerkiksi Punnite&Säästä on mielestäni hyvä kohde vähän ’epätavallisempien’ ainesosien, kuten mantelijauheen tai kookossokerin löytämiseen. Ne säilyvät hyvin kuivakaapissa, joten niille löytää varmasti jossain välissä uudelleen käyttöä! Itse olen korvannut lähes kaikki jauhot mantelijauheella ja sokerin kookossokerilla, joka on sekä makunsa, ravinnetiheytensä ja ekologisuutensa vuoksi parhaita makeuttajia. Huomiotavan arvoista on, että sen glykeeminen indeksi on erittäin alhainen verrattuna muihin sokereihin.

 

Now and then I suddenly get inspired to start baking no matter how late at night it is. On Sunday night I got the feeling again and I had to immediately start trying out a guilt-free carrot cake with natural ingredients.

After a quick googling session I found a good basic recipe, which I then switched up according to what I had in the kitchen cupboards. I don’t think I’d even know how to bake according to a recipe as I end up changing things up every single time. Luckily it worked out perfectly yet again and both the cake and the glaze I made for the top came out incredibly delicious! I could have eaten it straight up as it was. So I just knew I had to share this easy, quick and possibly healthier recipe for carrot cake…

Luonnollinen guilt-free porkkanakakku (pieni vuoka)

n. 2dl kaurahiutaleita/kaurajauhoja (käytä halutessasi gluteiinittomia hiutaleita. Itse käytin 1dl hiutaleita ja 1dl kaurajauhoja)

n. 2 dl mantelijauhetta

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

2 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

n. 1 dl kookossokeria (halutessasi voit vähentää sokeria ja lisätä mantelijauhetta tai toisen puolikkaan banaanista)

n. 1 dl kookosöljyä (+ vuoan voiteluun)

3 munanvalkuaista

5 pienehköä porkkanaa

kourallinen rusinoita

puolikas banaani

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele vuoka kookosöljyllä. Yhdistä kuivat aineet eli kaurahiutaleet/jauhot, mantelijauhe, kookossokeri, kaneli ja kardemumma, leivinjauhe ja suola. Raasta porkkanat ja muussaa/pilko banaani pieniksi paloiksi ja sekoita porkkanaraasteen kanssa. Sulata kookosöljy mikrossa. Lisää banaani/porkkanaseos sekä rusinat kuiviin aineisiin, lisää munanvalkuaiset ja sulanut kookosöljy ja sekoita huolellisesti yhteinäiseksi taikinaksi. Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Aseta uuniin n. 30-40 minuutiksi, kunnes päälinen on hieman tummentunut ja sisältö kypynyt. Laita jäähtymään.

 

Kookos-tahini glaze

n. 0,5dl kookosöljyä

2 rkl tahinia

2 tl sitruunamehua

2 rkl mantelimaitoa (itse käytin soijamaitoa)

1 – 1,5 dl kookossokeria (korvaa halutessasi osittain esim. agave nektarilla)

Sulata kookosöljy ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoita (itse sekoitin ihan käsissä, joten seos jäi ’kastikemaiseksi’ mutta esim. tehosekottimella siitä voisi tulla vähän kuohkeampaa). Kun sekä kakku että glaze ovat jäätyneet, kaada glaze kakun päälle.

 

Guilt-free natural carrot cake (small loaf)

approx. 2 dl oat flakes/ground oats (you can use gluten free if you wish. I used 1dl flakes and 1dl ground oats)

approx. 2 dl ground almonds

2 ts cinnamon

1 ts cardamon

2 ts baking soda

a pinch of salt

approx. 1 dl organic coconut sugar (you can use less coconut sugar by adding more ground almond or the rest of that banana you’ll use)

approx. 1dl coconut oil (+ some for greasing the loaf)

3 egg whites

5 small carrots

a handful of raisins

half a banana

Heat the oven to 200C and grease the loaf with coconut oil. Mix together the dry ingredients: oat flakes8ground oats, ground almonds, coconut sugar, cinnamon, cardamon, baking soda and salt. Grate the carrots and mash or dice the banana into small pieces and add together with the grated carrots. Melt the coconut oil. Add the banana and carrot mix and raisins to the dry ingredients, add the egg whites and the melted coconut oil and mix well into a dough. Pour onto the loaf pan and smooth the top. Place into oven for 30-40 mins until the top is golden and inside is fully baked. Allow to cool.

 

Coconut & tahini glaze

approx. 0,5 dl coconut oil

2 tbs tahini

2 ts lemon juice

2 tbs almond milk (I used soy milk)

1 – 1,5 dl coconut sugar (you can replace some of this with agave nectar, for example)

Melt the coconut oil and add in the rest of the ingredients. Mix well (I mixed by hands so it was a very ’sauce’ like, but if you use a mixer it may become thicker). Once both the cake and glaze have cooled down, pour the glaze on top of the cake.

 

P.S. Nu3 matcha teejauhe edelleen -30% – löydät sen täältä (mainoslinkki)!

 

Jenni Ukkonen

Instagram

  • Rooftop 👌 Love discovering new spots in my city #myrak #rooftop #decor

jenniukk