Jenni Ukkonen

Punajuuripihvit

10.6.2015 Teksti: Jenni Ukkonen

Vuosien saatossa olen kehittänyt intohimon punajuurta kohtaan.

Huomaan tuon tuostakin himoitsevani punajuurta salaattini sekaan tai raikasta, vastavalmistettua punajuurimehua. Joten kun työpaikkani summer socialissa törmäsin punajuuripihveihin (en keksi näille sen osuvampaa nimitystä), tiesin heti, että niiden tekoa pitäisi testata kotonain. Pehmeät, aavistuksen makea pihvit ripauksella merisuolaa – ihan täydellinen yhdistelmä!

Jälleen kerran nopea googlaus tuotti tulosta ja löysin helpon reseptin, jota seurata. Pihvit eivät olleet aivan samaa maata kuin iltamissa maistamani (toisaalta silloin pohjalla oli jo pari viinilasia…) mutta hyvin läheltä liippasi ja äärimmäisen herkullisia joka tapauksessa! Joten kaikki te punajuurista nautiskelevat, testatkaa tätä ihmeessä! Täydellisiä ihan sellaisinaan ’snackailtavina’, salaatin päällä tai hei, miksei vaikka hampurilaisen välissä lihapihvin sijaan! Itseasiassa, ensiviikonloppuna voisinkin testata burgeria punajuuripihvilla…

 

Over the years I have developed a taste for beetroot.

Nowadays I find myself constantly craving some beetroot in my salad or a refreshing, freshly made beetroot juice. So when I came across to beetroot patties (I can’t think of a better description for them) at my workplace’s summer social last week, I just knew this was going to be something that I’d attempt to make in my own kitchen as well. The soft, slightly sweet patty with a sprinkle of sea salt on top – such a perfect combination!

Once again a quick googling proved to be all I needed as I found a super simple recipe to follow. The patties weren’t exactly as I remember them being at the social (but then again that was already after a few glasses of wine that I tried them…) but very close and absolutely yummy! So for all you other beetheads behind the screen, this one is a must try! Perfect to ‘snack’ on it’s own, on a salad or hey, why not in between a burger instead of a regular meat patty! In fact, I think I’ll give a beetroot patty burger next weekend…

Punajuuripihvit

6-8 kpl koosta riippien – suosittelen suunnilleen kämmenen kokoisia ja melko paksuja pihvejä, etteivät ne hajoa helposti

 

4 keskikokoista punajuurta (kuorittu ja valmiit käytettäväksi)

2 ruokalusikkaa oliiviöljyä (itse käytin valkosipulia sisältävää sellaista)

2 munaa

N. 100g fetaa (tai tofua)

N. 2dl kaurahiutaleita (käytä halutessasi gluteiinittomia)

Suolaa, pippuria

Meri/sormisuolaa 

Raasta punajuuret ja sekoita kulhossa oliiviöljyn, munien ja kaurahiutaleiden kanssa. Sekoita joukkoon feta tai tofu ja mausteet. Jätä seos paikoilleen n. 30 minuutiksi, jotta kaurat ehtivät imeä kosteutta pihvien muotoilun helpottamiseksi. Mikäli seos on edelleen liian kosteaa, lisää hieman kaurajauhoja. Muotoile pihvit ja paista kevyesti pannulla (itse käytin tässä vaiheessa kookosöljyä). Anna ruskistua aavistuksen molemmin puolin. Tarjoile lämpimänä ja ripottele keskelle (ei koko pinnalle) hieman meri- tai sormisuolaa juuri ennen tarjoilua. 

 

Beetroot patties

Makes 6-8 depending in the size of the patties – I recommend approx. the size of your palm and rather thick as it may fall apart otherwise

 

4 medium beetroots (peeled and ready to go)

2 tablespoons of olive oil (I used one with garlic)

2 eggs

Approx. 100g of feta cheese (or tofu)

Approx. 2 dl of oat flakes (use gluten free if you wish)

Salt, pepper

Sea salt or finger salt

Grate the beetroots and add in a bowl with olive oil, eggs and oat flakes. Mix in the feta cheese or tofu and add salt and pepper and leave to sit for 30 minutes – this is important as the oats take out the moisture and makes it easier to form patties of the mixture. If the mixture stays too ‘wet’ as a bit of more oats. Form the patties and lighty fry on the pan (I used coconut oil for this). Allow the first side get a slight color before turning to the other side. Serve warm and sprinkle some sea salt or finger salt in the middle (not the whole top) right before serving.

Jenni Ukkonen

Arkisto

Instagram

  • Five random facts about me✨ ✔️I used to hate coffee and only got into it when I was around 22, which I think is pretty late to start drinking coffee? Now I start e v e r y day with coffee and can easily have three cups a day... Also, my favourite hobby is discovering interesting cafes ✔️I was born in Rovaniemi (in the Finnish Lapland) and lived there until I was 20. Since then I've lived in London (5 yrs), Munich (1 yr), Dubai (1+ yr) and now I'm in Ras Al Khaimah for a second year. This year is my 9th year abroad - and the time has flown by! ✔️I grew up with dogs in my family and never had much contact with cats. Since moving to the UAE, I quickly fell in love with cats and at the moment couldn't imagine a more perfect pet for myself. We have a 1,5 year old Arabian Mau named Ghibli, after Studio Ghibli films ✔️I'm a true Taurus and I believe in astrology, especially in terms of personalities and characteristics. I truly think it helps in understanding others ✔️I love horror movies BUT I only enjoy watching them at home and probably wouldn't go watch one in the cinema. I'd watch horror movies over romantic comedies any day!

Anything new you didn't already know about me? 😋 #randomfacts

jenniukk

Kommentit (6)

Sitä ne kyllä olikin 🙂

Kuulostaapa hyvältä ja terveelliseltäkin 🙂 Täytyy testata noita joku päivä!

Suosittelen! 🙂

Heh joo huomasin tuon itsekin, mutta nyt on kylla sanottava, etta olen tyossa, mista nautin, missa olen ehtinyt jo lyhyessa ajassa saada ylennyksen ja mista en ihan hetkessa olisi vaihtamassa pois 🙂

Nam! näyttääpä herkulliselta 🙂

Sitä ne kyllä olikin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *