Jenni Ukkonen

Ramadaniin valmistautumista

Teksti: Jenni Ukkonen

Postaus sisältää kaupallisia linkkejä.

Kohta on taas se aika, kun Ramadan, eli muslimien pyhä kuukausi, alkaa. Tästä kysyttiin minulta jo viime vuonna paljon, ja kieltämättä olin silloin itsekin todella kiinnostunut sekä tietämään kyseisen kuukauden käytäntöjä, että oikeasti näkemään, miten kuukausi ihan käytännössä menee. Muistan, että joskus nuorempana eräs opettajani mainitsi matkustaneensa islaminuskoiseen maahan Ramadanin aikaan ja sanoi, ettei suosittele sitä aikaa lomailuun, ja se on jotenkin jäänyt mieleeni. Viime vuonna jännitinkin oikeasti aika paljon, miten Ramadan vaikuttaisi arkielämään ja kuinka ”tiukkaa” täällä silloin on, mutta nyt tiedän jo paremmin, ja siksi ajattelun jakaa siitä kenties tärkeimmät pointit, mikäli joku on tulossa tänne, tai matkustamassa johonkin toiseen islaminuskoiseen maahan juuri tänä aikana. Itsehän lähden muuten sopivasti ensiviikolla, jolloin Ramadanin odotetaan alkavan, New Yorkiin, joten ainakin yksi viikko tästä kuukaudesta jää omalta osaltani.

GETTING RAMADAN READY. It’s about to be that time again, the holy month of Ramadan. In this post I’m sharing some basic information on Ramadan; what is it, when is it, how will if affect your everyday life or holiday in an Islamic country… whilst I didn’t translate this text in full, you can always ask me if you have any questions! Last year was my first Ramadan experience and I must say I quite liked it – everyone was perhaps just a little bit more kind and considerate towards each other, the working days were shorter and overall it felt really peaceful during that month. Have you experienced Ramadan or will you be traveling to an Islamic country during this time?

Ramadan alkaa tosiaan joka vuosi vähän eri aikoihin kuusta riippuen (se ilmoitetaan yleensä päivää tai paria päivää ennen ainakin työpaikoilla, mutta ajankohta on yleensä jo suunnilleen tiedossa) – tänä vuonna sen odotetaan osuvan toukokuun 17. päivälle. Kesto on kuunkierron ajan, 30 tai 29 päivää, ja virallinen päättymispäiväkin ilmoitetaan muutamaa päivää ennen. Tämän kuukauden ajan suurin osa muslimeista (mutta eivät kaikki, varsinkaan länsimaissa kasvaneet – esimeriksi mieheni) paastoavat auringonnoususta auringonlaskuun ja rukoilevat useamman kerran päivässä.

Ramadanin aikaan ei auringonnoususta auringonlaskuun siis syödä tai juoda mitään (edes vettä), mutta me, jotka emme ota osaa Ramadaniin, voimme toki edelleen syödä ja juoda, kunhan se ei tapahdu julkisella paikalla. Oma koti tai toimisto (ja esimeriksi ne kahvilat, jotka pitävät ovet auki) käyvät; puisto tai ranta ei. Esimeriksi hotelleissa on tietyt ravintolat, jotka ovat auki päivän ympäri ja missä voi syödä ja juoda tavalliseen tapaan, eli tahtomattaan ei kukaan ”joudu” ottamaan paastoon osaa. Raskaana olevien naisten ja lasten ei muuten tarvi paastota, elleivät he vartavasten halua.

Mitä pukeutumiseen tulee, Ramadanin aikaan säännöt ovat hieman tavallista tiukemmat ja niistä pidetään tarkemmin kiinni. Toki uima-altaalla voi edelleen olla uikkareissa, mutta sieltä lähtiessä tai ns. julkisissa tiloissa, kuten ostoskeskuksessa, olkapäät ja polvet tulee suojata (eikä tosiaan muutenkaan tule pukeutua kovin provosoivasti). Väljät vaatteet ovat suositeltuja, liian tiukkoja (tai esimeriksi avoinaisia) vaatteita taas ei kannata tässä kuussa valita, sillä siinä voi epähuomiossa loukata jotakuta, joka ottaa Ramadaniin osaa.

Liikenteestä kannattaa ottaa huomioon, että auringonlaskun aikaan liikenne voi mennä aika kaoottiseksi ja paastoavat (=nälkäiset ja janoiset) taksikuskit eivät ehkä ole luotettavin tai turvallisin vaihtoehto siinä vaiheessa. Täällä kehotetaan yleisesti ottaen ajamaan Ramadanin aikaan vain sen verran, kun pakko on, ja mielellään päiväsaikaan. Tässä helpottaa se, että kaikki tekevät tunnin tai kaksi vähemmän töitä kuukauden ajan, eli esimeriksi kuuden sijaan toista pääsee lähtemään jo neljältä – auringonlasku puolestaan on tavallisesti vasta n. kello seitsemän aikoihin.

Millainen fiilis mulla itsellä jäi Ramadanista? Pakko sanoa, että ihan kauheasti se ei elämääni hankaloittanut; päinvastoin, työpäivät oli lyhyemmät (ja niistä sai silti täyden palkan, score) ja jengi oli jotenkin ihanan rauhallisen ja seesteisen oloista. Paastoavat kollegani hehkuttivat rakastavansa Ramadania juuri tästä syystä, eikä paastoaminenkaan tuntunut tuottavan heille mahdottomia ongelmia, ja kaikki olivat toisiaan kohtaan ehkä vähän huomaavaisempia. Muistan yhtenä päivänä ihan todenneeni, että voi kun joka kuukausi olisi Ramadan! Eli itse siirryn kyllä tähän ajanjaksoon mielelläni, vaikka paastoon en tule taaskaan ottamaan osaa. Mikäli joku teistä on tulossa tänne nyt touko-kesäkuussa niin suosittelen ehdottomasti osallistumaan iftariin jossain lukuisista hotelleissa, niissä se tehdään näyttävästi – samalla se on loistava tapa nautiskella paikallisia ruokia. Kannattaa kylläkin varata se etukäteen, sillä iftareihin osallistuminen on todella suosittua ja yleistä!

Loppuun vielä muutama hyvä Ramadaniin liittyvä sana tietää – näiltä on vaikea välttyä:

  • Ramadan Kareem – tavallisen tervehdys Ramadanin aikaan, tarkoittaa ”hyvää Ramadania”
  • Ramadan Mubarak – toinen tervehdys; ”siunattua Ramadania”
  • Iftar – auringonlaskun jälkeinen ruokailu, joka ”rikkoo” päivän paaston. Tämä ateria alkaa usein taateleilla, kuivatuilla aprikooseilla ja erilaisilla Ramadan mehuilla, ja se jatkuu rukoilun jälkeen suurella perheillallisella
  • Suhoor – ennen auringonnousua syötävät ateria, jonka jälkeen päivän paastoaminen alkaa
  • Eid al-Fitr – tämä juhlapyhä päättää paaston ajan ja vietetään välittömästi Ramadanin päätyttyä (hyvä ottaa huomioon, jos matkustaa islaminuskoiseen maahan tähän aikaan)
  • Eid al-Adha– tämä on toinen paastoon liittyvä juhlapyhä, jota juhlitaan tosin vasta myöhemmin (n. 2kk jälkeen ja sama kuin edellisessä, hyvä pitää mielessä jos on täällä niihin aikoihin)

Kertokaa ihmeessä, mikäli keksitte tähän vielä jotain lisättävää, sillä kaikkea en varmasti tässä maininnut! Oletteko te tekemässä matkaa mihinkään islaminuskoiseen maahan tulevan Ramadanin aikaan?


Zara pellavapaita (samantyylinen täällä ja täällä)

Gina Tricot kietaisuhame (samantyylinen täällä ja täällä)

Céline aurinkolasit (kaikki mallit alessa!)

Mango kassi

Flattered sandaalit

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X