Food

Syksyn makuinen kurpitsapiirakka

26.9.2018 Teksti: Jenni Ukkonen

Rakastan pumpkin spice-makua ihan mihin vuodenaikaan tahansa (ja missä tahansa!), mutta kieltämättä se maistuu erityisen hyvältä näin syksyllä. Tänä syksynä päätinkin testata ensimmäistä kertaa elämässäni klassisen kurpitsapiirakan tekoa kotona. Ensimmäisen testikierroksen piiras ei kylläkään onnistunut mitä parhaimmin, sillä käytin koko piiraan makeutukseen vain vähän hunajaa – jotain puuttui. Toisella kertaa totesin, etten todellakaan syö tai leivo piirakoita päivittäin taikka edes viikottain, joten pieni määrä sokeria ei minua varmasti tapa. Alla olevan muokkauksen kera piirakka onnistuikin älyttömän paljon paremmin! Oletteko te testanneet kurpitsapiirakan tekoa kotona? Laittakaa ihmeessä omat reseptinne jakoon, mikäli oikein hyvä on löytynyt!

AUTUMN FLAVORED PUMPKIN PIE. I love the taste of pumpkin spice just about any time of the year (and in whatever) but I must say, it tastes especially delicious in the autumn time. This autumn, I have tried making a classic pumpkin pie for the very first time in my life. The first time I tried making this pie, I actually failed a little bit as I opted not to sweeten it with anything but a bit of honey – something was definitely missing. The second time, I decided that I won’t be baking or eating this pie every single day or every week, so a small amount of sugar in it won’t kill me. Once I edited the recipe, it turned out SO much better. Have you ever baked a pumpkin pie? If you have a great recipe, please share it!

Pohjaan

  • 150g voita
  • 1 muna
  • 1/2 dl jauhoja (itse käytin spelttijauhoja)
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 4,5 dl kaurahiutaleita
  • n. lusikallinen hunajaa

Mikäli taikinasta ei tule tarpeeksi kiinteää, 1-2 lusikallista esim. mantelimaitoa toimii hyvin!

Täytteeseen

  • 400 g kurpitsapyreetä
  • n. 2 lusikallista hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1/4 dl tummaa sokeria (tai vastaavaa, esim. kookossokeria, jos kaapista löytyy!)
  • 1/3 dl kookosmaitoa (sitä ”kermaista” mitä käytetään ruoanlaitossa)
  • 1 muna
  • 1,5 teelusikallista kurpitsamaustetta (=sekoitus kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää ja mausteneilikkaa)

Munat voi halutessaan korvata munankorvikkeella; joko pellavansiemenrouhe- tai chia- ja vesiseoksella (1 ruokalusikka rouhetta tai siemeniä ja 3 ruokalusikkaa vettä – sekoita nämä kaksi ainesta hyvin ennen muihin aineksiin lisäämistä!).

Päälle

  • Maustamatonta paksua luonnonjugurttia / kreikkalainen jugurtti toimii todella hyvin
  • Ripaus kanelia
  • Loraus hunajaa
  • Tilkka sitruunamehua

Lämmitä uuni n. 180 asteeseen.

Sulata voi. Sekoita sulatettu voi ja muna yhteen. Sekoita erikseen pohjan kuivat ainekset ja lisää sitten voi-muna seos. Makeuta hunajalla. Kun seos on kiinteä/pysyy kasassa, taputtele se tasaisesti voideltuun vuokaan.

Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen ja tarkista maku. Kaada seos tasaisesti pohjan päälle ja aseta vuoka uuniin n. 50 minuutiksi. Annan jäähtyä perusteellisesti ja aseta sitten jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön yli (täytteestä tulee vielä kiinteämpi kuin uunista ulos tullessa ja myös maku paranee mielestäni tässä vaiheessa).

Perinteisesti kurpitsapiirakka tarjoillaan kermavaahdon kanssa, mutta tämä toimii loistavasti myös tuon maustamattoman jugurtin kanssa. Sekoita kaikki päällisen ainekset keskenään ja tarkista maku ennen lisäämistä.

 

For the base

  • 150g butter
  • 1 egg
  • 1/2 dl flours (I used spelt flour)
  • 1/2 tsp baking powder
  • 4,5 dl oat flakes
  • Approx. one spoon of honey

If the base doesn’t seem to hold together, add 1-2 spoons of almond milk into the mixture!

For the filling

  • 400 g pumpkin puree
  • Approx. 2 spoons of honey or maple syrup
  • 1/4 dl brown sugar (or better yet, if you have coconut sugar or similar at home)
  • 1/3 dl coconut milk (the creamy kind that is used in cooking)
  • 1 egg
  • 1,5 tsp of pumpkin spice (= a mix of cinnamon, ginger, nutmeg, and clove)

You can replace the eggs if you wish; either with a mix of flaxseed and water or chia seed and water (1 tbsp of the chosen seed and 3 tbsp of water – mix together well before adding into the rest of the ingredients)

For topping

  • Natural thick yogurt / greek style works perfectly
  • A bit of cinnamon
  • A bit of honey
  • A bit of lemon juice

Heat up the oven to 180 degrees Celsius.

Melt the butter. Mix the egg with the melted butter. Mix separately the dry ingredients and finally, add in the butter-egg mixture. Sweeten with honey. Once the mixture holds together, pat into the pie dish.

Mix together everything needed for the filling and check the flavor. Pour over the base and place into the oven for approx. 50 minutes. Allow to cool thoroughly and then place into the fridge for further cooling; give it several hours or keep it in cool overnight (this is when the filling gets even better).

Traditionally, pumpkin pie is served with whipped cream, but I think it’s great with this spiced yogurt instead. Just mix the cinnamon, honey and lemon juice in before adding a dollop on top of the slice.

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Jenni Ukkonen

Arkisto

Instagram

  • Happy M☕onday ✨Slowly getting back to normal life after the vacay 💆 #hotelroom #parkhyattseoul #seoul

jenniukk