Jenni Ukkonen

The Wardrobe Cash & Credit

Teksti: Jenni Ukkonen
cc

Beige villakangastakki MANGO / korkokengät PURA LOPEZ / aurinkolasit CÉLINE -10% / pellava t-paita FILIPPA K -25% / nahkatakki MODSTRÖM -25% / silkkipusero MANGO -28% / rannekello DANIEL WELLINGTON / pikkumusta SAMSOE & SAMSOE -25% / farkut CHEAP MONDAY -38% / korvakorut MONICA VINADER / hame RUT & CIRCLE -70% / nikkurit BILLI BI / laukku CHANEL / ballerinat CHANEL / huivi BALMUIR / laukku FENDI / neule BY MALENE BIRGER -25% / takki SOAKED IN LUXURY -30% / nahkahousut SOFIE SCHNOOR / lenkkarit NIKE

 

Jos jotain viimevuoden puolella taas kerran maasta toiseen muuttaessani tajusin, niin sen, että toimiva vaatekaappi on kaiken A ja O: se, että vaatekaapista löytää kaiken tarvimansa, muttei mitään turhaa rasitetta. Kuinka turhauttavaa olikin joko raahata mukanaan vaatteita, joita ei ollut käyttänyt aikoihin, tai vaihtoehtoisesti viedä samasta syystä niitä kassikaupalla hyväntekeväisyyteen (okei, se lienee noista kahdesta se parempi vaihtoehto, muttei välttämättä ideaali tilanne sekään). Tuolloin päätin, että pelkästään jo seuraavaa muuttoa ajatellenkin on ihan pakko saada järki vaatekaappiini. Karsia reilusti ja keskittyä jatkossa ostamaan vain sellaisia vaatteita, mikä tuovat aidosti iloa ja pääsevät ahkeraan käyttöön.

En kuitenkaan halua mennä liian tiukaksi asian suhteen, vaikka karsia haluankin. Jotkut omistamani vaatteet ovat ihania ja niillä on tunnearvoa, vaikken olisi niitä paljon käyttänytkään. Ja toisaalta myös kaipaan mustan ja harmaanvoittoiseen vaatekaappini myös väriläikkiä ja hullua kimallusta: ne todella tekevät minut onnelliseksi, vaikka vain tyytyisin ihailemaan niitä. Halusin kuitenkin miettiä, mitkä vaatteet ovat minulle niitä tärkeimpiä ja ovatko ne panostamisen arvoisia, vai voiko niissä ehkä pihistää. Samalla yritin miettiä, missä kohtaa pihistämisen sijaan voisikin alkaa panostamaan, jotta vaatekaappi selkeytyessään muuttuisi myös aiempaa laadukkaammaksi… Vaikka olen H&M- ja Zara-tyttö aika henkeen ja vereen, en pistäisi pahakseni, vaikka vaatekaappiani alkaisivat täyttää myös arvokkaammat merkit, jotka kestäisivät kovempaakin kulutusta!

Takit

Varsinkin talvisin takki viimeistelee asun. Ne valmistetaan useimmiten kestämään isompaa kulutusta, joten niiden kunto ei helpolla kärsi. Mielestäni takit ovatkin ehdottomasti panostamisen arvoisia; ajattomat mallit voivat kestää vuosikausia.

Yläosat

Käyttövaatteet ovat vähän kuin kaksiteräinen miekka: on helppo puhua niin puolesta kuin vastaan kannattaako niihin panostaa vai voisiko niissä pihistää. Kumman valitseekaan, kannatta kuitenkin aina suosia luonnonmateriaaleja – niitäkin saa nykyään myös ketjuliikkeistä. Silkkipusero on kuitenkin silkkipusero mistä sen ostaakaan, samoin pellavapaita ja merino- tai cashmereneule. Ne ehkä maksavat muista materiaaleista valmistettuja vaatteita enemmän myös edullisemmilla merkeillä, mutta kestävät käyttöä ja ajan hammasta moninkertaisesti. Jos siis haluaa siirtyä pihistelystä panostamiseen, kannattaa suunnata katse ensimmäisenä materiaalilappuun!

Alaosat

Olen ihan totaalinen farkkutyttö, mutten voisi elää myöskään ilman nahkahousuja. Mitä hameisiin tulee, yritän jatkuvasti tsempata itseäni käyttämään imartelevia levenevähelmaisia hameita useammin. Pehmeään nahkaan kannattaa aina satsata, siinä ei kannata lähteä pihistämään. Farkut ja hameet voi sen sijaan löytää edullisemminkin.

Mekot

Niinhän sitä sanotaan, että hyvä pikkumusta on kaiken perusta. Allekirjoitan sen! Yksinkertaista mustaa mekkoa voi muokata asustein ja kengin eri tilaisuuksiin toimivaksi. Jos löydät joskus yhdenkin itsellesi täydellisesti istuvan mekon: osta se. Olipa se kalliimpi tai edullisempi. Sitä tarvii aina, kun vähiten odottaa. Ja itseasiassa mikä tahansa mekko, joka saa olosi kauniiksi, on ostamisen arvoinen. Löydät sille kyllä myöhemmin tarvetta, vaikkei sitä ei heti olisikaan.

Urheiluvaatteet

Rakastan tyylikkäitä urheiluvaatteita, mutta niihin ei todellakaan tarvi sijoittaa satoja euroja. Hyvät kengät ovat aika oleelliset, mutta niiden lisäksi ei ainakaan perustreenaajan tarvi välttämättä panostaa, sillä jopa H&M:ltä löytyy toimivia urheiluvaatteita, jotka lisäksi näyttävät hyvältä. Varmista kuitenkin, että urheiluliivisi tukevat sinua oikealla tavalla!

Alusvaatteet

Sanotaan, että hyvä olo lähtee kauniista alusvaatteista ja niin se todella on. Mutta kauniita pitsihepeneitä, jotka eivät ovat niinkään tukemassa, löytyy edullisesti myös ketjuliikkeistä. Muutenkin niin kauan, kun ostat itsellesi oikeankokoiset alusvaatteet, löydät varmasti nekin edullisemmilta merkeiltä. En siis sanoisi, että niihin on pakko panostaa – eri asia sitten se, jos niin haluaa tehdä!

Laukut

Jos Carrie Bradshaw oli kengätyttö, minä olen ehdottomasti laukkutyttö. En sano, että minusta tulisi nainen joka asuu laukuissaan tai että minulla ylipäätään olisi niin monta laukkua, mutta ne ovat asia, mihin panostan MIELELLÄNI. Mielestäni kaunis ja arvokas laukku nostaa asun uudelle tasolle ja tekee kokonaisuudesta kalliimman näköisen.

Kengät

Väitän olevani enemmän laukkutyttö kuin kenkätyttö, mutta kenkiä minulta löytyy kuitenkin enemmän kuin monesti muistankaan. Pyrin kuitenkin välttämään kaikista halvimpia kenkiä, ihan jo siksikin, etteivät jalkani kestä niitä pidemmässä käytössä. Suosin siis nahkaa ja hyvää lestiä – siinä mielessä myös kengät ovat minulle panostuksen arvoinen juttu. En kuitenkaan käyttäisi kenkiin samanlaisia summia, kuin mitä olen valmis laukkuihin käyttämään ja itseasiassa minulta löytyykin vain kahdella kädellä laskettava määrä designerkenkiä. Niihin olen panostanut, sillä ne ovat klassikoita ja vieläpä aidosti jalassa mukavia. Onneksi myös ketjuliikkeistä löytyy nykyään aidoista materiaaleista valmistettuja kenkiä, ja varsinaisista kenkäliikkeistä löytyy sopuhintaan laadukkaita jalkineita.

Muut asusteet

Nopea vastaus: panosta. Siinä missä takki tai laukku voi viimeistellä asun, niin niin voivat asusteetkin – varsinkin jos takin ottaa pois ja laukun laskee lattialle. En tiedä ihanampaa, kuin muhkean laadukkaan huivin tai tyylikkäät aurinkolasit, joilla voi piilotella maailmalta tyylikkyyttä uhkuen. Toisaalta taas esimerkiksi edullisempia mutta huipputyylikkäitä kellomerkkejä löytyy nykyään aika paljonkin, joten aina asusteihinkaan ei tarvi satsata koko pankkitiliä. Korvikset ja esimerkiksi yksinkertainen ”luottokaulakoru” ovat kuitenkin mielestäni panostuksen arvoisia nekin.

 

If there’s something I learned last year when I once again moved from one country to another, is the importance of a great wardrobe: the fact that you find everything you need in your wardrobe and nothing that you don’t need in there. How frustrating it was to either bring along clothes that I hadn’t used in ages or to take bags full of clothes into charity shops for the same reason (okay, so maybe the latter one is a bit better thing to do but it’s not always ideal either). That’s when I decided it was time to re think my wardrobe; if not for any other reason then for preparing for the next move. I will take a lot out and focus on buying items that genuinely make me happy and will be worn a lot.

I still don’t want to become too strict about it. Some of the clothes I have in my wardrobe are simply too lovely and precious to me, no matter if I have worn them or not. And I also just want to have some bright and sparkly pieces in my mostly black and grey wardrobe: those pieces truly bring me joy, even if I just admire them. But I wanted to think about my wardrobe essentials and see if they are worth investing in or if I can get away with more affordable options. I also wanted to think about when could I stop skimping on some of them and start splurging in order to turn my wardrobe into something more expensive… Although I’m a H&M and a Zara kind of girl, I wouldn’t mind having a lot more of the more luxurious brands in my closet!

Coat and jackets
Especially in the winter time a jacket or a coat often finishes the whole look. They are often made to take a lot of wear so they don’t go bad that easily. For me it’s a splurge; a timeless coat can last for years.

Tops
Everyday clothing is almost like a double ended sword: it’s quite easy to take both sides on the subject of spending or saving on them. Whichever side you take, always prefer natural materials – you can get them on high street too. I mean, a silk blouse if a silk blouse whatever the label; so is a linen tee and a merino wool or cashmere jumper. They may pay a bit extra on high street as well but they take the wear multiple times better. So if you’re looking to start spending, take a look at the material label first!

Bottoms
I’m such a denim girl, but I couldn’t live without my leather pants either. I’m also constantly trying to push myself into wearing flattering A-line skirts more often. You can’t go skimping on soft leather trousers but you can definitely find good jeans and skirts for less.

Dresses
They say a good LBD is an must have in every wardrobe. I agree! You can always dress it up or down by changing accessories and the shoes you wear. So if you ever find yourself a good fitting dress: buy it. No matter if it’s expensive or not, you will always need it when you least expect it. In fact, whatever the color the dress is, if you feel beautiful when wearing it, you should get it. Trust me, you will find use for it later on.

Sportswear
I love stylish sportswear but it’s definitely not mandatory to splurge on it. Okay, so a good pair of trainers is essential but besides the shoes you can find stylish workout wear at shops like H&M. Just make sure your sports bra supports you the right way!

Lingerie
They say the dressing starts from lingerie and it’s true. However, you can find all kind of lacy cuteness on the high street. I think for as long as you have the right size lingerie on you, you can get it for less. So I wouldn’t say you have to splurge on it – unless you want to!

Bags
If Carrie Bradshaw was a shoe girl, I’m definitely more of a bag girl. I’m not saying I would be a lady who lives in her bags or that I even have so many bags, but it’s definitely one thing I’m HAPPY to splurge on. For me, a beautiful bag will instantly lift the whole look onto the next level and make the look more expensive.

Shoes
I may say I’m more of a bag girl than a shoe girl, but I still have a lot more shoes than I sometimes even remember having. I avoid the cheapest shoes, if for nothing else then for the fact that my feet simply can’t take bad shoes on a long run. I prefer real leather and a good sole. However, I wouldn’t spend the kind of money on shoes that I’m willing to spend on bags and in fact, I have less than ten pairs of actual designer shoes. I splurged on them because they are timeless and actually comfortable to wear. Luckily you can also get real leather shoes on the high street and you can find high quality options in actual shoe shops.

Other accessories
The quick answer: splurge. Just like a coat or a bag can finish the look, so can the right accessories – especially once you take off the coat and place the bag on the floor. I don’t know many things lovelier than a gorgeous massive shawl or some stylish sunglasses behind which you can hide from the world. On another hand, there are quite a few cool watch brands nowadays that sell watches at very reasonable prices so you don’t always need to spend your whole bank account on accessories either. However, I think earrings and a simple staple necklace are worth spending some extra on.

Mainoslinkkejä

Lue myös

X