Jenni Ukkonen

Tomaattinen dal eli linssimuhennos kotitekoisilla rieskoilla

Teksti: Jenni Ukkonen

Kuka muu on huomannut kokkaavansa ja/tai leipovansa tavallista (ehkä paljonkin) enemmän nyt karanteenin aikana? Minä ainakin tunnustan! Oon testaillut itseasiassa aika paljon itselleni uusia reseptejä, ja ollut kerta toisensa jälkeen suorastaan yllättynyt, miten hyvin suurin osa on onnistunut. Ehdottomaksi suosikiksi meni tämä tomaattinen dal eli linssimuhennos, mistä tein itse ihanan tulisen, ja minkä kaveriksi tein kotitekoisia rieskoja, tai ainakin samantyyppisiä leipäsiä. Nekin onnistui super hyvin, ja oli nopea valmistaa muhennoksen oheella! Tämä koko resepti on todella helppo alusta loppuun ja niin maittava – tästä tuli heti sellainen arkiruoka, mitä alan varmasti tehdä jatkossa useasti! Linssimuhennos on sekä hyvin proteiinipitoinen että täysin kasvipohjainen. Kertokaa jos kokeilette!

Tomaattinen dal eli linssimuhennos

  • N. 250 g punaisia linssejä, huuhdeltuna
  • 4 valkosipulin kynttä pieneksi palasteltuna/murskattuna
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 tl kurkumaa
  • 1 tölkki tomaattimurskaa tai paloina olevia tomaatteja (chopped tomatoes)
  • 1 tölkki kookosmaitoa + loraus tai kaksi juotavaa soija- tai kookosmaitoa
  • Suolaa, mustapippuria, kuivattuja chilihiutaleita (mikäli ei kaipaa tulisuutta voi nämä jättää huoletta pois), jauhettua inkivääriä, pieni ripaus kanelia oman maun mukaan

Laita kattilaan linssit, valkosipulit, soijakastike ja mausteet, tomaattitölkki ja kookosmaitotölkki. Kiehauta, ja aseta sitten matalammalle lämmölle. Sekoittele n. 15 minuuttia, silmälläpitäen etteivät linssit tartu pohjaan. Lisää loraus tai kaksi soija- tai kookosmaitoa ja jätä vielä n. 5 minuutiksi, kunnes linssimuhennos on paksua ja täyteläistä (tarkista myös, etteivät linssit ole enää kovia!).

Halutessasi voit viimeistellä annoksen esim. mustapippurirouheella, soija- tai kookosjugurttisilmällä, persiljalla tai lorauksella oliiviöljyä. Dal oli muuten omasta mielestäni vielä parempaa seuraavana päivänä!

Kotitekoiset rieskat (6-7 kpl)

  • 200 g speltti- tai vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja n. 5 rkl vettä ja sekoita taikinaksi. Lisää hiljakseltaan vielä 2 rkl vettä, kunnes taikina on tasaista ja pehmeää, muttei tarttuvaa. Vaivaa pari minuuttia, peitä ja laita sivuun n. 15 minuutiksi.

Jaa 6-7 pieneen palaseen ja pyöritä palloiksi. Kauli pallot ohuehkoiksi lätyiksi. Käytä tässä kohtaa hieman jauhoja, ettei taikina ala tarttua kiinni. Käytäen non-stick pannua, aseta lätyt pannulle keskilämmölle. Tarkkaile, ettei rieskojen pohja tummu liikaa, liikuttele ja käännä. Aseta valmiit rieskat lautaselle ja liinan alle tarjoiluun saakka.

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X