Jenni Ukkonen

10+1 asiaa, mitä ulkomailla asuminen on minulle antanut

Teksti: Jenni Ukkonen
White H&M shirt, Mango slingback

White H&M shirt, Mango slingback

Viimekuu ja pian suurin osa tätäkin on mennyt pitkälti lähes puhtaalta pöydältä elämää Dubaissa aloittaen; päänvaivoilta ja pulmilta ei ole säästytty ja hermot ovat olleet koetuksella. Tässä tilanteessa – eli siis uudessa maassa elämää aloittamassa – jo kolmatta kertaa oleminen antaa tietysti siinä mielessä etulyöntiaseman, että aiempia kokemuksia vastaavista tilanteista on jo ennestään ja tiettyihin kommervenkkeihin on osannut jo varautua, mutta kyllä se silti vaan edelleen veronsa ottaa. Kirjoittelin kuitenkin juuri viikonlopun kynnyksellä Instaani, että vaikkei ulkomailla asuminen olekaan aina helppoa, en silti vaihtaisi päivääkään viimeisestä kuudesta vuodesta pois. Matka on ollut kasvattava ja ainutlaatuinen, ja kaikista vaikeistakin hetkistä huolimatta nämä vuodet ovat antaneet takaisin kymmenkertaisesti ottamaansa verrattuna.

Ulkomailla asuminen ei ole jokaiselle, eivätkä kaikki siitä todellakaan haaveile. Toiset taas ehkä haaveilevat, mutta myös jättävät sen haaveilun tasolle – joko suosiolla tai vähemmän suosilla. Itse halusin aina, aivan nuoresta saakka, päästä maailmalle ja vaikka se vielä lukionkin jälkeen otti pari vuotta tapahtuakseen, olen äärettömän onnellinen, että lähdin lopulta kahden matkalaukkuni kanssa tavoittelemaan elämäni hartainta ja pitkäaikaisinta unelmaani.

Kahteen matkalaukkuun ei kuitenkaan paljon mahdu, ja niiden itselle rakkaiden vaatteiden ja tavaroiden lisäksi joutuu ulkomaille muuttaessa luopumaan mahdollisesti myös monesta muusta asiasta; ystävyyssuhteista ja parisuhteista, omasta mukavuusalueesta ja mahdollisesti myös siitä tilavasta kaksiosta, missä kotimaassa oli saattanut asua huippuedullisella vuokralla. Missaat juhlapyhiä perheen kanssa ja tärkeitä syntymäpäiviä. Samalla se antaa asioita, joita ei varmaankaan olisi elämäänsä ainakaan samassa määrin saanut, mikäli olisi jättänyt lähtemättä. Alla siis juurikin niitä asioita, mitä koen itse matkan varrella saaneeni…

10+1 THINGS I HAVE GAINED FROM LIVING ABROAD. Last month and a big chunk of this one too has been largely spent starting fresh in Dubai; there have been many headaches and problems to be solved and honestly my nerves have been working overtime. Being in this situation – starting fresh in a new country – for the third time now I obviously have the advantage of having been there before and already knowing that there will be obstacles on the way but it always takes it’s toll anyway. But just before the weekend I wrote on my Instagram that although it’s not always easy living abroad, I still wouldn’t change a day of the past six years. It’s been a special journey and despite any hardships along the way, these years have given me back ten times more than what they have taken.

Living abroad is not for everyone and not everyone dreams about it. Some may dream, but also leave it at that – some more willingly than others. I always wanted to see the world, ever since I was a young kid, and even though it took me two years after high school to do it, I’m eternally grateful that I finally packed my two suitcases and left to explore my biggest dream ever.

Two suitcases won’t fit in much touch, and besides the clothes and other items you end up leaving behind you may have to give up on other things along the way too; friendships and relationships, your comfort zone and the two bedroom apartment you were renting dirt cheap back at home. You miss out holidays with the family and important birthdays. At the same time you get things that life might have not thrown your way had you stayed. Here are some things I personally feel like I have gained on my way…

Pusero H&M

Farkut AG

Aurinkolasit TOKIOSTA

Kello DANIEL WELLINGTON (saatu)

Rannekoru MONICA VINADER

Laukku FURLA

Kengät MANGO (alle 40e!)

White H&M shirt, Mango slingback

White asymmetric H&M shirt, Mango slingback heels in Chanel style

1. Vapautta

Ulkomailla asuessa kokee aivan uudenlaisen vapauden tunteen: voi tehdä juuri niitä asioita kuin haluaa ja ennen kaikkea voi olla vapaasti oma itsensä. Mitäpä sitä kenellekään muuta esittämään?

2. Sosiaalisten tilanteiden taitoa

Ulkomailla asuminen on kuin pikakurssi kommunikoinnin mestariksi: erityisesti alussa joutuu jatkuvasti soittamaan puheluja tai käymään paikanpäällä hoitamassa asioita, joissa oikeanlainen ja selkeä tapa puhua ja kysyä on tarpeen. Samalla pääsee hyvin nopeaa eroon siitä ajattelutavasta, ettei ”kehtaa” kysyä tai sanoa jotain. Kun on pakko, on pakko.

3. Rohkeutta

Aiemmin en vielä ajatellut tätä asiaa näin, mutta nyttemmin olen sitä mieltä, että itseasiassa on aika rohkeaa jättää taakseen kaikki tuttu ja turvallinen ja lähteä kohti tuntematonta, tietämättä onko edessä onnistuminen vaiko täydellinen epäonnistuminen. Ulkomailla asuminen kysyy rohkeutta myös jokapäiväisessä elämässä: kun alkaa rakentamaan elämäänsä uudestaan tyhjästä, on esimerkiksi jokainen uusi työhaastattelu tai ihminen haaste, johon täytyy rohkeasti tarttua.

4. Kasvua

Jokainen muutto kasvattaa ihmisenä ja joka kerrasta oppii jotain uutta, olipa kyse tavaroiden pakkaamisesta tai uusiin ihmisiin tutustumisesta. Enää ei voi turvautua äitiin tai isään tai muuhun tuttuun tukiverkkoon vaikean hetken tullen.

5. Kiitollisuutta

Jokainen rohkaiseva hymy ja tsemppaava lausahdus, jopa yksinkertainen ”hei, mitä kuuluu” on ulkomailla asuessa kultaakin arvokkaampi, tulipa se  läheiseltä ystävältä tai ventovieraalta kaupan kassalta. Pienet ystävälliset eleet ja suuret avustukset – kuten se, että voi asua ystävän luona kun omaa kotia ei vielä ole – ovat asioita, jotka antavat sanalle ”kiitollisuus” aivan uuden merkityksen.

1. Freedom

You have a new sense of freedom when you live abroad: you can do the things you want to do and most importantly you can be exactly who you were meant to be. Why be anything else?

2. Social skills

Living abroad is like a crash course to becoming a master in communication: in the beginning you are constantly making calls or going somewhere in person to deal with various things and it’s important to know how to speak and ask whatever is needed. You will very quickly lose the mindset of being too ”embarrassed” to ask or say something. You do what you gotta do.

3. Courage

I didn’t always think of this like I do now, but it is actually pretty courageous to leave behind everything you knew and go to the unknown, not knowing if there is success or just a big mistake waiting for you. But it also takes courage to cope with everyday life abroad: when you start building your life from the scratch, every new job interview or a new person you meet will be a challenge you must tackle.

4. Growth

Every move will grow you as a human being and you learn new things every time, whether it’s how to pack or how to make new friends. You no longer have your mum or dad or anyone else familiar to lean onto and help you at every turn. 

5. Gratitude

Every encouraging smile and sentence, even a simple ”Hey, how are you” is more precious than gold, no matter if it came from a friend or the guy working at the till at your local supermarket. Both small gestures and the massive ones – like being able to live with a friend while you still wait to get your own home sorted – are things that give a whole new meaning for the world ”grateful”.

White asymmetric H&M shirt, Mango slingback heels in Chanel style

Daniel Wellington Dapper 34mm, Monica Vinader Fiji bracelet

6. Suvaitsevuutta

Ulkomailla asuessa ei olekaan enää oman kulttuurin ja kansan ympäröimänä ja paikallisen kulttuurin lisäksi ympärillä voi olla ihmisiä myös lukuisista muista maista, kaikki omine tapoineen ja käsityksineen varustettuna. Yhteiselon sujumisen kannalta on tärkeää, että voi hyväksyä jokaisen tismalleen sellaisena, kuin heidät sinulle annetaan. Hyvin pian alkaakin huomata, kuinka suvaitsevainen itsestä on kotipuoleen verrattuna tullut, eikä oikeastaan mikään hätkäytä enää.

7. Kärsivällisyyttä

Arkipäiväisetkin asiat voivat tuntua alussa hankalalta, ja niiden hoitamiseen menee moninkertaisesti aikaa kotimaahan verrattuna. Kaikki tämä opettaa kärsivällisyyttä; asiat eivät tapahdukaan sormia napsauttamalla ja sen kanssa on vain elettävä.

8. Tarinoita

Asuipa ulkomailla lyhyen tai pitkän aikaa, saa kokemuksesta loppuelämäksi tarinoita kerrottavaksi: asuntoesittelyt ja asunnon vuokraaminen, opiskelukaverit, kämppiselämä, työpaikan tapahtumat, lääkärikäynnit ja ostoskeskukset… kaikki ne kuulostavat kotipuolessa lähes epätodellisilta, sillä ne hoidetaan siellä taatusti hyvin erillä tapaa.

9. Spontaanisuutta

Olen aina ollut rauhallinen tyyppi, joka suunnittelee etukäteen ja pitää kiinni suunnitelmista. Olen edelleen sitä, mutta ulkomailla asuminen on lisännyt luonteeseeni huomattavasti enemmän myös spontaanisuutta. Jos uusi ystävä pyytää minua kahville tunnin varoitusajalla, lähden. Jos minulle ehdotetaan lomareissua tulevalle viikonlopulle, sanon kyllä. Periaatteessa en siis enää yritä keksiä tekosyitä olla lähtemättä kodin ulkopuolelle tilaisuuden tulleen vaan ajattelen, että hetkeen heittäytyminen on ainoastaan hyvästä. Hyvin usein ne myöhemmin kertomisen arvoiset hyvät tarinat tapahtuvat kuitenkin jossain muualla, kuin omalla kotisohvalla 😉

10. Elämäniloa

Ulkomailla asuessani olen todella oppinut, mitä on elämän pienistä asioista nauttiminen: tuoreet kukat kotona, täydellisesti vaahdotettu cappuccino, suosikkisuklaa tarjouksessa, juuri sopivasti laiturille samaan aikaan kanssani saapuva metro… Iloa tuovien asioiden ei tarvi olla suuria, vaan pienikin kiva juttu voi olla tarpeeksi kirvoittamaan hymyn pitkän ja raskaan päivän keskellä.

+ 1 Uusia ihmisiä

Osa heistä on tullut jäädäkseen, osa on tullut hetkeksi ja jatkanut sitten matkaansa ja osaan olen törmännyt tällä omalla matkallani vain pikaisesti. Kaikki ulkomailla asuessani elämääni tulleet ihmiset ovat kuitenkin jättäneet minuun jälkensä ja kenties muokanneet minua täksi ihmiseksi, joka tänä päivänä olen. Näihin ihmiseen en varmaankaan olisi törmännyt, mikäli en olisi kuutisen vuotta sitten lähtenyt Rovaniemeltä Lontooseen!

6. Tolerance

When you live abroad, you are no longer surrounded by your own culture and people and besides the people of your new country, there may also be people from various other countries, equipped with their own manners and beliefs. You have to be able to take everyone as they are. You will quickly start noticing how much more tolerable you have become compared to the people back home and nothing really shocks you anymore.

7. Patience

Even the most basic tasks will seem difficult at first and it will take ten times more time to complete then than it would at home. All of this teaches you patience; things don’t happen at the snap of your fingers and you just have to deal with it.

8. Stories

Whether you live abroad short term or for a longer period of time, you will have stories to tell for the rest of your life; apartment hunting and renting a place, friends at the university, living with flatmates, the things that happened at work, trips to the doctor’s and the shopping malls… All of this will sound basically unreal back at home because they are most likely done SO differently.

9. Spontaneity

I’ve always been that calm person who plans ahead and sticks with the plan. I’m still like that, but living abroad has also added some spontaneity to my character. If a new friend asks me out for coffee in a hour’s time, I’ll go. If I’m suggested a getaway for the next weekend, I’ll say yes please. Basically I’m done coming up with excuses for why not, but instead I reckon it’s good to be able to go with the flow. I mean, the stories worth sharing later rarely happen at the comfort of your couch 😉

10. Joy for life

Living abroad has truly taught me what it means to enjoy the little things in life: fresh flowers at home, a perfectly frothy cappuccino, your favorite chocolate on two-for-one offer, a metro that comes to the platform exactly the same time with myself… It doesn’t need to be anything big to make you smile in between a long and hard day at work.

+ 1 New people

Some of them have entered my life for good, some of them have joined me for a brief moment and then moved on and some of them I’ve only met for a tiny moment along the way. But all of the people I have come to know while I have lived abroad have left their marks on me and perhaps shaped me into this person that I am today. And I’m pretty sure I wouldn’t have met any of them had I not left Rovaniemi six years ago and moved to London!

White H&M shirt, Mango slingback

white-shirt-furla-metropolis

 

Seuraa minua: Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Snapchat: jenniukk

 

Sisältää mainoslinkkejä

Lue myös

X