Jenni Ukkonen

Vaatekaapin perusteellinen läpikäynti – näillä periaatteilla sen teen

Teksti: Jenni Ukkonen

Äitini ja siskoni lähtiessä alkuviikosta takaisin Suomeen, lähetin heidän mukanaan hyvän määrän vaatteita, kenkiä ynnä muuta myytäväksi – täällä kirppismeininki on vielä ihan vauvan kengissä Suomeen verrattuna ja olipa kyse vaatteista tai huonekaluista, mielestäni täällä on todella vaikea myydä eteenpäin jopa hyväkuntoisia tuotteita siihen henkeen. Todella sääli, sillä itsekin tekisin mielelläni hyviä kirppislöytöjä, mutta mahdollisuudet siihen täällä ovat todella suppeat.

Sain tähän liittyen hiljattain kommentin, minkä pohjalta aloin miettiä omia taktiikoitani ja vinkkejä vaatekaappien perusteellisempaan läpikäymiseen, nyt kun sen juuri itse tein:

“Tuo vaatekaapin läpikäyminen on itselläkin koko ajan to do -listalla mutta en tiedä mistä aloittaa ja aina kun yritän luopua jostain niin ajattelen, että no tätäkin varmasti vielä joskus haluan käyttää. Olisi kiva kuulla sinulta konkreettisia vinkkejä ja omia huomioitasi miten olet onnistunut ”luopumaan” vaatteista.”

Itselläni vaatekaapin läpikäyminen lähtee aina siitä, että otan joko kaappi, hylly tai rekki kerrallaan kaiken ulos ja SOVITAN jokaista vaatetta. Koko kaappia ei kuitenkaan tarvi käydä kerralla läpi jos se tuntuu jo ajatuksena uuvuttavalta. Jos vaate a) ei istu / on täysin väärää kokoa (enkä ole valmis maksamaan ompelijalle siitä että se mitoitetaan sopivaksi saman tien) b) ei enää sovi nykyiseen tyyliini / makuuni tai c) on mennyt huonokuntoiseksi tai rikki (enkä ole valmis korjauttamaan) niin ne lähtevät saman tien kiertoon. Joskus kiertoon lähtevät vaatteet ovat myös sellaisia, mistä pidän edelleen älyttömästi eikä niissä ole yhtään mitään vikaa, mutta en yksinkertaisesti pysty kuvittelemaan lähitulevaisuudessa eteen tulevaa tilannetta, minne sen pukisin, tai mitä olen jo käyttänyt niin monesti ettei sen uudelleen pukeminen tunnu enää houkuttevalta ajatukselta (tämä koskee lähinnä jotain erikoisempia vaatteita/juhlamekkoja tms eikä niinkään perusvaatteita).

Vaatteita sovittaessani äärimmäisen tärkeä kysymys on: millainen olo mulle tulee kun laitan sen päälleni? Onko oloni samanaikaisesti mukava ja viehättävä, vaiko epämukava ja epävarma? Vaatteet, mitkä yllä koen olevani kaunis ja elegantti saavat jäädä, vaikken niitä ihan joka päivä käyttäisikään. Vaatteet, mitkä hiertävät, leventävät, kutittavat tai ovat muuten epämieluisia päälle (ja varsinkin jos ne ovat hiostavaa materiaalia!), lähtevät, vaikka ne olisivat kuinka täydellisiä arkivaatteita ulkomuotonsa puolesta.

Vaikka en juuri nyt käyttäisikään jotain tiettyä vaatetta, mutta pystyn perustelemaan sen säilyttämisen, saa se jäädä. Näenkö itseni pukeutumassa häämekkooni ihan pian? En, mutta jonainen päivänä saatan jopa pukeutua (mulla ei ollut mitään perinteistä valkoista mekkoa, koska ei ollut perinteisiä häitäkään), ja koska kaapissani on sille tilaa, se saa jäädä. Entä kallis tummansininen bleiseri, joka toimii enemmän toimistossa kuin kaupungilla? Se istuu kuin nakutettu ja on klassikko, jota voin vielä työelämään palatessani käyttää monet kerrat – sekin saa jäädä. Jos tilaa ei missään nimessä olisi tai mulla olisi todella kova tarve rahalle, niin toki siinä vaiheessa vaikka kaikki materia saisi lähteä, mutta nyt ei onneksi ole sellainen tilanne, joten pystyn olemaan hieman joustavampi. En kuitenkaan siitä huolimatta koe, että mulla tarvii olla kymmenet mustat farkut kaapissa, vaikka niille kaikille olisikin tilaa, joten karsin myös tuplakappaleita pois ja säästän vain parhaimmat ja parhaiten istuvat yksilöt.

Suurin motivaattori mulle vaatekaapin perusteellisessa ja tiukassa läpikäynnissä on se, että kaappiin tulee selkeys ja parempi järjestys, mutta myös se, että monen ihan ok:n tai käyttämättömän vaatteen tilalle voin paremmalla omatunnolla hankkia jotain, mitä havaitsen kaapistani vielä puuttuvan. Tai vaihtaa kolme polyesterista valmistettua mekkoa (tai paitaa tai mitä vaan) yhteen kauniiseen, sanotaan vaikka silkkimekkoon. Yleensä saatankin jo joko valmiiksi tai vaatteita sovitellessani laittaa merkille, mitä vaatekaappini kaipaa tai minkä voisin upgreidata parempilaatuiseen ja poistan sieltä vaatteita myös se mielessäni. Juuri nyt haluan mielellään kaiken olevan hyvälaatuista ja kauniisti istuvaa, sillä sellaiset vaatteet päällä oloni on itsevarmempi, huolitellumpi ja kalliimpi (mikä on olennainen osa tuota aiemmin mainitsemaani tärkeää kysymystä). Tämän mielessä pitäminen auttaa, kun mietin, raaskinko luopua kivasta, mutta keinokuituisesta ja suoraan sanottuna vähän halvan näköisestä vaatteesta. Olisiko mulla se ylläni kallis olo? Tuskin.

Millä periaatteella te käytte vaatekaappianne läpi – ja kuinka usein? Mulla on tapana käydä kaappi läpi silloin kun se on mennyt ihan sekaisin ja vaatii joka tapauksessa perusteellista järjestelyä, ja aina ennen Suomeen lähtöä, eli vähintään sen pari kertaa vuodessa. Nykyään sieltä ei onneksi löydy mahdottomia kasoja vaatteita, mihin en ole koskenut aikoihin, mutta jotain sieltä tuntuu silti joka kerta löytyvän kiertoon saakka – hairahduksia sattunee meille jokaiselle silloin tällöin!

Kuviin liittyen sanottakoon vielä, että täydellinen valkoinen kauluspaita löytyi vuosien etsinnän jälkeen miehen vaatekaapista, joten kaikki omasta kaapistani löytyvät ihan kivat saivat lähteä. Tämä on sopivan ylisuuri ja kaulus mukavan jämäkkä naisten paitoihin verrattuna, suosittelen siis testaamaan miehen paitoja ennakkoluulottomasti mikäli mahdollisuus on! Tummansiniset silkkihousut pystyin perustelemaan itselleni kun poistin vaatekaapista ensin kahdet toiset tummansiniset housut: toiset olivat liian suuret ja toisissa haara oli alkanut kulua siihen malliin, että siellä olisi pian ollut kiusallinen reikä…

 

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X