Jenni Ukkonen

Vinkit siistiin työpukeutumiseen

Teksti: Jenni Ukkonen

 

Postaus sisältää kaupallisia linkkejä.

1. Bleiseri 2. Paita 3. Housut 4. Korkokengät 5. Korvakorut 6. Laukku 7. Mekko 8. Toppi & Hame 9. Neuletoppi 10. Neulepaita 11. Korkokengät 12. Neulehame 13. Mekko 14. Loaferit 15. Neule 15. 16. Housut 17. Korvakorut 18. Laukku
 

Miten te pukeudutte töihin? Onko työpaikalla todella vapaa pukeutumiskoodi, todella tiukka vaiko kenties yksi ja sama univormu, mikä on päivästä toiseen yllä? Kysyn aidosti kiinnostuneena, sillä eri yrityksillä ja aloilla tuntuu olevan niin erilaisia pukeutumissääntöjä. Itse olen ollut työpaikoissa, missä työasu saattoi olla oikeastaan ihan mitä vaan aamulla halusi päälleen pukea, paikassa, missä käytin vain ennalta sovittuja asuja (=vaatekauppa, missä piti luonnollisesti pukeutua omaan merkkiin ja asut oli päätetty etukäteen) sekä toimistossa, missä pukukoodi oli paljon tarkempi ja siistimpi; jakkupuku tai vähintäänkin se jakku. Kaikissa noissa oli mielestäni puolensa, niin hyvät että huonot. Jos vapautta on liikaa, voi olla ihan uskomattoman vaikea pukeutua töihin päivinä, kun omasta vaatekaapista (olipa se sitten kuinka täysi tahansa) ei löydy mitään mieleistä, mutta jos pukukoodi on todella rajattu, alkaa helposti tuntua, että töihin laittaa joka ikinen päivä samat tai ainakin hyvin samanlaiset vaatteet. Yksi asia on kuitenkin itselleni vuosien saatossa selvinnyt; vaikka olisin kuinka vapaamielisessä työympäristössä, niin henkilökohtaisesti tykkään kuitenkin pukeutua töihin siististi ja asiallisesti. Silloin tulee helpommin fiilis, että on oikeasti töissä ja näyttääkin kenties hieman valmiimmalta päivään ja sen haasteisiin. Ja että on nähnyt aamulla vähän vaivaa, se sijaan että olisi tullut töihin vaikka suoraa salilta (mutta tietysti kuten aina, pitää tässäkin vähän miettiä, mikä työnkuva on – esimeriksi toimistotyölainen vs lastenhoitaja – päivä voi tuoda mukanaan niin erilaisia haasteita, että kumpaakin tulee varmasti pukeutua ihan eri tyyliin ”selvitäkseen”).

Itselleni siististä työpukeutumisesta puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen seuraavat:

  • Kaksiosainen jakkupuku on ihan super kätevä peruspilari työpukeutumista ajatellen – sen voi pukea halutessaan asialliseksi kokonaisuudeksi (alla olevalla topilla voi muokata asun fiilistä päivän mukaan), käyttää pelkkää jakkua toisen alaosan (tai mekon) kanssa tai käyttää pelkkää alaosaa erin yläosan kanssa. Tämän puvun ei suinkaan tarvi olla ”business väri” eli musta tai muu tumma sävy, vaan se voi olla varsinkin vuodenajan mukaan myös vaaleasävyinen. Mielestäni musta, hyvin istuva kaksiosainen puku on kuitenkin ihan must, vaikkei sitä koskaan käyttäisi juuri sellaisenaan.
  • Yläosiksi valitsisin ajattomia, naisellisia puseroita, kuin myös lyhythihaisia sekä hihattomia toppeja, joiden kanssa voi pukea sitten joko sen jakun tai siistin neuletakin. Neuleet ovat (varsinkin Suomessa!) mielestäni täysin OK, kunhan ne ovat niinikään siistejä eivätkä esim. pesussa kulahtaineita tai nukkaantuneita.
  • Hameissa pidän midimitasta ihan yleisestikin eniten, mutta varsinkin toimistolla se on mielestäni aina toimiva vaihtoehto – olipa kyseessä kynähame taikka hieman leveämpikin versio. Yksinkertaiset, tummat farkut voivat toimia rennommassa toimistossa,  mutta kaikki polvista risat, vaaleat tai muuten vaan rennon malliset farkut jättäisin silti suosiolla vapaa-ajalle. Siistit suorat housut tai miksei jopa siistit (=ei ”rantalomamaiset” huitulat) culottesit ovat kuitenkin oma valintani!
  • Mielestäni umpinaiset kengät ovat ainoa oikea vaihtoehto toimistoon – sandaalit ovat ei-ei, myös kesällä (ja taas: ymmärrän, jos joku päättää kuitenkin todella rentoon toimistoon sellaiset pukea – puhun taas omasta mielipiteestä ja mitä itse tekisin). Vaikka oman työpisteen takana istuisikin matalissa kengissä, niin asiakastapaamisiin ja muihin ns. edustustilaisuuksiin valitsisin yksinkertaiset korkkarit – olipa korkoa 3 tai 10 senttiä. Ne jalassa tulee ihan erilainen fiilis ja silloin jopa seisoo aivan eri tavalla ryhdikkäämmin.
  • Asusteiksi riittää tyylikäs laukku ja pari korua (korvikset, kello, sormus – ei mitään överiä, kuten tupsukorviksia).
  • Jos alkaisin nyt googlaamaan tyylikästä työasuinspistä, niin hakusanoiksi menisi Meghan Markle (sekä Suits-sarjassa että oikeassa elämässä), Amal ClooneyNatalie Massenet ja Victoria Beckham – näistä naisista mallia ottamalla ei varmasti voi mennä metsään!

Kertokaa ihmeessä, millainen on teidän tavallinen työasu! Itsehän teen tällä hetkellä työni kotoa käsin, joten pukukoodia ei ole, ja välillä huomaan oikeasti kaipaavani sitä, että voi pukeutua asiallisesti ja huolitellummin (tai voisinhan toki nytkin, mutten näe sille varsinaisesti syytä…).

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter / Youtube

Lue myös

X