Jenni Ukkonen

Vuosi kasvipohjaisen ruokavalion kokeilusta – missä mennään nyt?

Teksti: Jenni Ukkonen

Muistin aiemmin tällä viikolla, että siitä on nyt tosiaan mennyt vuosi, kun mieheni kanssa kokeilimme mielenkiinnosta kuukauden ajan kasvipohjaista ruokavaliota – eli tuona aikana emme ostanut kotiin tai syönyt mitään eläinperäistä, kuten lihaa, kananmunia, juustoa, mitään muita maitotuotteita jne. Tuo viime vuoden toukokuun kestänyt kokeilu meni kummankin mielestä yllättävän hyvin, ja huomasimme, ettemme juurikaan kaivannut eläinperäisiä tuotteita ruokavalioomme. Kokeilun päätyttyä päätimme siis jatkaa samalla linjalla, vaikkakin rehellisyyden nimissä toisinaan ulkona syödessämme poikkesimme siitä jonkun verran. Suurimman osan viime vuoden toukokuun jälkeisestä ajasta olemme kuitenkin viettänyt kasvipohjaisesti; kotiimme emme ole sittemminkään ostanut laisinkaan niitä eläiperäisiä ruokatuotteita, mikä jo itsessään on ollut todella suuri muutos arjessa.

Itselleni tuntui tämän vuoden alussa täydellisen selvältä, että haluan keskittyä kasvipohjaiseen ruokavalioon vielä viime vuotta enemmän. En kaipaa lihaa oikeastaan enää missään muodossa (toki välillä mieleen tulee herkullinen sushi, mihin mielestäni kuuluu myös kala… mutta mitä on toki täysin mahdollista nauttia myös lihattomana), kananmunat eivät koskaan ole kuuluneet suosikkeihini eikä mulla tee niitä missään määrin mieli, ja maitotuotteitakaan en osaa kaivata yhtään; en edes juustoja, mikä oli odottomatonta, sillä olen joskus todennut ääneen, etten voisi koskaan olla täysin vegaanisella ruokavaliolla, sillä kaipaisin juustoja liikaa. Lopulta ei mennyt kauan unohtaa sitäkään – lisäapuna toimi kirkastunut ja kaunistunut iho ja huomattavasti vähemmän pöhöttyneempi ja turvonneempi olemus (viime aikoina oon tosin ostanut Violife-merkin vegaanisia juustoviipaleita ja syönyt niitä leivän päällä kurkun kanssa – toimii). Itseasiassa ainoa eläinperäinen tuote, mitä myönnän edelleen (ravintoon liittyen) käyttäväni on kollageenijauhe, minkä käyttöä en ole ajatellut lopettavani, sillä olen pitänyt sen aikaansaamista tuloksista; mm. selluliitin katoamisesta tai ainakin huomattavasta vähentymisestä koko kehostani. Toki siinäkin voi olla taustalla useampi tekijä, mutta siitä huolimatta kollageenijauhe pysyy rutiineissani ja siitä en aio neuvotella ainakaan ihan hetkeen.

Viimeisen parin kuukauden aikana (=karanteeni) olen useaan otteeseen todennut ystävien kesken, että uskon vahvasti tämän ruokavalion auttaneen siinä, etten ole juurikaan kerännyt “karanteenikiloja” vaikka olenkin liikkunut paljon aiempaa vähemmän ja istunut paikallani paljon enemmän. Kasvipohjaista ruokavaliota noudattaessani oloni on koko ajan energisempi ja virkeämpi, enkä muista milloin viimeksi olisin kokenut oloni raskaaksi tai väsyneeksi ruoan vuoksi – mitä puolestaan tapahtui hyvin usein syödessäni lihaa tai mitään maitopohjaista. Mulle tämä fiilis on selkeä merkki siitä, ettei paluuta entiseen ole: hyvä olo puhuu puolestaan ja tukee itselleni parempien valintojen teossa. Lisäksi tähän ruokavalioon siirtyminen on saanut mut tutkimaan entistä enemmän eri ruokapakkausten ainesosia tarkemmin ja sen myötä valitsemaan mahdollisimman puhtaita tuotteita; ja välttämään samalla myös niitä, missä on esim. piilosokereita. Uskon, että mitä pidemmälle tätäkin vuotta mennään, sitä helpommalta eläinperäisistä tuotteista lopullisesti luopuminen tulee tuntumaan – vaikkakaan edelleen en uskalla sanoa siirtyväni 100% kasvipohjaiseen, saati vegaaniseen ruokavalioon, sillä haluan pitää yhä option tehdä siitä poikkeavia valintoja tapauskohtaisesti, esim. lomamatkakoilla (jos lomille tai matkustamaan enää koskaan pääsee..). Täällä Arabiemiraateissa kasvipohjaisesti ja vegaanisesti syöminen vaatii edelleen vähän enemmän kikkailua, sillä suurin osa ravintoloista ei vieläkään ole adoptoinut kasvipohjaisia vaihtoehtoja menuihin, mutta vastapainona yllättävän monet ovat, ja tarjoavat esim. juuston sijaan vegaanijuustovaihtoehtoja, ja lihan sijaan (esim. burgereissa) kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Joskus niitä tarvii vaan tajuta itse kysyä ja pyytää. Itseäni yhtään tuntien tulen kuitenkin jatkossa mielummin kikkailemaan, kun hyväksymään, ettei kasvipohjainen vaihtoehto ole vaihtoehto.

FOLLOW ME

Bloglovin / Blogit.fi / Facebook / Instagram / Twitter

Lue myös

X