Jenni Ukkonen

Toimivaa kielten opiskelua netissä: WordDive

Teksti: Jenni Ukkonen
Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Siitä saakka, kun saimme viime kesänä tietää muuttavamme Saksaan, on mielessäni ollut yksi asia varmaa: NYT minusta vihdoin tulee sujuva saksan kielessä. Siis mikä sen parempi tapa ottaa kieli haltuun kuin maassa asumalla?

No, niinhän sitä ajattelisi. Totuus on kuitenkin se, että olemme tästä Saksan ajastamme viettäneet nyt suunnilleen puolet (tai itseasiassa jo ylikin!) enkä ole kodin ulkopuolella käyttänyt kieltä oikein muuten, kuin kahvia tilatessani, kaupassa heit ja kiitokset sanoessani ja kampaajalla leikkausta ja pesua pyytäessäni. Siis minä, joka opiskelin ja kirjoitin pitkän saksan ja joka olen aina ollut lahjakas kielissä! Välillä tuntuu, että jopa poikaystäväni, joka ei muuten ollut ennen tänne muuttoamme puhunut sanaakaan Saksaa, on käyttänyt kieltä enemmän ja rohkeammin.

Olen yrittänyt miettiä, mistä arkailuni kielen kanssa johtuu: pelkäänkö, etten muista oikeita sanoja, tiedä oikeaa sanajärjestystä, kuulostavani typerältä vai kenties sitä, etten tulisi ymmärretyksi? Kuvittelenko vain, että koska opiskelin pitkän saksan, minun tulisi jotenkin automaattisesti olla täydellinen kielessä, jota en enää lukion jälkeen ollut käyttänyt varmaan sanaakaan?

Näistä mietteistä olen onneksi alkanut hitaasti pääsemään eroon muistuttamalla itseäni siitä, ettei minun tarvikaan olla täydellinen ja ettei se haittaa, vaikka kuulostaisin paikallisten korvaan vähän hassulta: kuulostinhan myös Englannissa paikallisten korvaan eriltä, ja sen koin alun jälkeen ainoastaan positiivisena asiana. En edes yrittänyt oppia kuuluisaa brittiaksenttia. Ja jos minua ei ymmärretä, niin voihan yrittää sanoa sanottavani uudelleen, tai vaihtaa siinä vaiheessa englantiin. Kenties sanomaani jopa korjattaisiin ja oppisin samalla, kuinka sanoa asia seuraavalla kertaa oikein. Tärkeintä minkä tahansa kielen oppimisessa loppupeleissä kuitenkin on, että suu aukeaa ja sieltä tulee reippaasti sitä kieltä, minkä puhumisessa haluaa parantua.

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

Se on kuitenkin myönnettävä, että kielen kanssa rohkeammaksi tulemisessa on viimeaikoina auttanut myös netissä suorittamani WordDive-kielikurssi*, jota sain kuukausi sitten mahdollisuuden lähteä testaamaan. Ennen sitä olin jo pitkään suunnitellut ottavani osaa kielikouluun täällä Saksassa, mutta eteen tuli aina joku ongelma; joko kurssin aloituspäivämäärän tai tuntien ajankohtien kanssa, sillä vaikka aikatauluni täällä melko joustava onkin, on joka kuukausi tullut eteen ainakin yksi sellainen viikko, minkä aikana fyysisesti tunnilla läsnäoleminen ei olisi ollut mahdollista – ja siinäkin ajassa olisi ainakin intensiivisellä tasolla voinut missata jo huomattavasti asiaa! Siksi päädyin jatkuvasti siirtämään ideaa hamaan tulevaisuuteen. Kuultuani WordDivesta innostuin, sillä tajusin, että voisin treenana kielenopiskelua omalla aikataulullani missä tahansa, olinpa kotona, kahvilassa tai vaikka reissun päällä.

Koska monella saatta olla kanssani samanlainen elämäntilanne tai vaikkapa yo-kirjoitukset edessä, haluan vinkata WordDivesta myös teille (psst, kuka tahansa voi testata WordDivea täysin ilmaiseksi 14 päivän ajan, alkaen vaikka nyt heti!). WordDive on siis palkittu e-oppimispalvelu ja se on itseasiassa Suomesta lähtöisin, vaikkakin nyt jo yli 150 maahan levinnyt. Se erottuu muista samantyylisistä palveluista kyvyllään oppia tuntemaan jokainen käyttäjä ja räätälöimällä oppismismateriaalin sisällön ja etenemisnopeuden yksilöllisesti. Kielivaihtoehtoja on lukuisia ja kurssit sopivat aina 10-vuotiaista alkaen abiturienteille ja aikuisille, jotka haluavat oppia kieltä esimerkiksi muuton tai matkustamisen vuoksi. ABI-kursseista on olemassa vieläpä ”rahat takaisin”-lupaus: saat rahasi takaisin, mikäli ei kirjoita englannista E:tä tai ruotsista M:ää. Tämän parempaa diiliä voi kielten opiskeluun tuskin saadakaan!

Processed with VSCO with hb1 preset

Olen tosiaan käyttänyt WordDivea kuukauden päivät ja hyvin pian aloittamisen jälkeen aloinkin jo huomata tunnistavani kodin ulkopuolella vieraampiakin sanoja ja kaupungilla kuulemiani keskusteluja – en ehkä vielä aivan täydellisesti, mutta ainakin pääpointit tulevat entistä helpommin esiin. Olen myös ilokseni huomannut, että vaikka sanavarastoni ja kielioppini oli tuntunut kadonneen kuin tuuleen niiden vuosien aikana, kun en saksaa missään yhteydessä käyttänyt, ne ovat alkaneet tulla todella nopeaa takaisin mieleen aina erikoisimmista sanoista ja ilmaisuista lähtien.

Olen pyrkinyt treenaamaan kieltä säännöllisesti aina vähän kerrallaan; esimerkiksi 20 minuuttia päivässä jos aikaa tai keskittymiskykyä ei riitä sen pidemmäksi. Tai vähän aamulla ja vähän illalla, erilaisia asioita harjoitellen: aamuisin esimerkiksi sanoja ja iltaisin kielioppia – ohjelmasta löytyy monia erilaisia harjoitteluvaihtoehtoja, jotka tarjoavat juuri sopivasti haastetta olematta ylivoimaisen hankalia. Joka kerta sivustolle palatessa huomaan, että edellisillä harjoituskerroilla opitut asiat ovatkin jääneet mieleen sen sijaan, että olisin unohtanut saman tien kaiken oppimani.

Useita kieliä aikoinaan vuosikausia opiskeltuani voinkin vain todeta, että minulle tällainen omaan tahtiin ja omatoimisesti oppiminen tuntuu hyvältä vaihtoehdolta ja ihme kyllä, koen sen myötä olevani rohkeampi kielen kanssa myös ihmisten ilmoilla. Haluan siis lämpimästi suositella jokaiselle edes tuota kahden viikon ilmaista testausta, sillä kuten sanottua, jopa lyhyt hetki säännöllisesti tehtynä voi olla tarpeeksi joko vanhan muistamisessa tai aivan uuden oppimisessa, vaikkei sitä välttämättä uskoisikaan! Täällä harjoittelu jatkuu varmasti vielä pitkään, nyt kun olen vihdoin löytänyt keinon pitää kielitaitoa yllä sekä kehittyä siinä omilla ehdoillani.

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

TRANSLATION: Sorry lovelies for no English translation this time! Very briefly though; this blog post is about WordDive, which is an online language learning course that I have been using for the past month to get German back into my head. I’ve really enjoyed it and I feel a lot more confident at using German in my everyday life already but I’m definitely continuing with the program. They have several languages to choose from so if there is a language that you want to learn or simply be better at, take a look: you can try it free of charge for 14 days!

Seuraa minua: Bloglovin / Blogit.fiFacebook / Instagram / Twitter

*Yhteistyössä WordDiven kanssa

Lue myös

X