Ruoka

Joulupöydän kalaherkut - poimi reseptit graavilohesta chilisilakoihin ja lipeäkalaan

Teksti:
Anna.fi

Tekeekö mielesi klassisia joulukaloja vai jotain muuta?  Nappaa reseptit perinteisiin kalaruokiin ja uudenlaisiin herkkuhin sillistä siikaan ja silakasta loheen. Kokeile tuttuja kaloja uudella tyylillä.

Runsas kalapöytä on jouluaterian kohokohta, muttei joulupöydän tarvitse notkua kalaruoista. Valitse muutama mieleisesi kalaherkku aattoiltaan ja nauti jotain muuta joulupäivän aterialla. Kuvan reseptissä siikaa on tarjolla kolmella tavalla: savusiikaa, siian mätiä ja savusiikamoussea.

Joulupöydässä ruoka on tarjolla yleensä useita tunteja. Kannattaa laittaa ruokaa esille vähän kerrallaan ja täydentää tarjoilua tarpeen mukaan, niin, että ruoka säilyy tuoreena kauemmin.

Graavikalaa

Kun haluat graavata kalan itse, varmista, että se on pyyntituoretta. Onnistunut graavaus loihtii lautaselle viileän veden raikkaat maut aitoina ja suussa sulavina. 

timjamigraavattu lohi

Timjamigraavattu lohi tarjotaan sitruuna-sinappimajoneesin kera.

Graavattu siika on raikas vaihtoehto graavatulle lohelle. Tarjoile graavisiika saaristolaisleivän ja sinappikastikkeen kera tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Michael Björklundin ranskankermassa graavattujen silakoiden koristeena on mätiä ja Ahvenmaan mustan leivän kuutioita.

Mäti kuuluu joulupöytään

Jos pidät mädistä, tässä on juhlava idea sinulle. Pehmeä mätimousse sopii hyvin juhla-aterian alkupalaksi. Tarjoa mätimoussen kanssa paahdettua ruisleipää.

Mätileipä on yksinkertaisen tyylikäs ja helppo alkuruoka. Rapea leipä sopii hyvin yhteen kalanmädin kanssa, mutta mätiä sipulia ja creme fraichea voi yhtä hyvin laittaa esille erillisissä kulhoissa. Kalastajan leipä on lastattu salaatilla, graavilohella ja mädillä.

Jouluiset sushit aloittavat kevyesti jouluaterian. Yhdessä sushipalassa on 88 kcal/pala. Tästä reseptistä tulee 20 sushipalaa.

Joulupöydän uusi suosikkiruoka on savusiika-mätitrifle, joka on purkkiin ladottu suolainen kerrosherkku.

Silakoita monella tavalla

Säilötyn kalan voi valmistaa muutamia päiviä etukäteen, jotta maut ehtivät tekeytyä ennen tarjoilua.

Jos pidät aasialaisista mauista ja kaipaat joulupöytääsi jotain uutta perinteisen suutarinlohen tilalle, kokeile aasialaisia silakoita, ne sopivat hyvin joulumenyyhyn.

Chili-inkiväärisilakkarullat saavat täpäkän säväyksen paitsi chilistä myös sitruunaruohosta. Tarjoile chili-inkiväärisilakkarullat pikkusyötävinä, leivän päällä tai keitettyjen perunoiden kanssa kevyenä ateriana.

Limetti antaa potkua alkupaloiksi sopiviin rukiisiin silakkabruschettoihin.

Pienet silakkarullat saavat täpäkkyyttä wasabista.

valkosipulisilakat joulupöytään

Valkosipulisilakat ovat joulupöydän klassikkoja. Muista varata niiden valmistumiseen vähintään vuorokausi.

Silliä, silliä

Sillisalaatti eli rosolli kuuluu joulupöydän vakioruokiin joulukinkun ohella.

Jos haluat pukea perinteisen rosollin uuteen asuun, kokeile punaista sillihyytelöä ja piparjuurikastiketta.

Glögisilliä jouluisempaa ruokaa saa hakea. Nimensä mukaisesti sillifileet on maustettu glögijuomalla ja pippureilla.

Currysilli saa makunsa currylla maustetusta majoneesista punasipulista ja tillistä. 

sillicocktail

Sillicocktail tarjotaan somina suupaloin lusikasta.

Lipeäkala ja jouluhauki

Lipeäkalaan ei juuri kukaan suhtaudu välinpitämättömästi. Toiset pitävät sitä joulun parhaana herkkuna, toiset ovat valmiita muuttamaan kotoa kuullessaan sitä valmistettavan. Lipeäkalasta pitäviä ilahduttaa varmasti sen nouseminen trendiruokien joukkoon. Nappaa tästä lipeäkalareseptistä kolme eri tapaa valmistaa sitä.

Lipeäkala maistuu kuumana kuorittujen, keitettyjen ja kuumien perunoiden, herneiden ja valkean peruskastikkeen kanssa. Jokainen voi maustaa annoksensa pöydässä itse suolalla, maustepippurilla, valko-tai mustapippurilla ja sinapilla.

Perinteinen jouluhauki kelpaa presidentillekin, se on myös kevyt vaihtoehto kinkulle.

Kahden kalan mureke syntyy hauesta ja lohesta.

Katso myös:

Savukala-perunasalaatti
Lohirulla ja punajuuricarpaccio

Kotiliesi.fi: Savulohipatee

Kuvat: Otavamedia

Koonnut: Leena Kalliokoski

 

 

 

 

 

 

 

 

X