Joulu 11.12.2014

Joulupöytään – kinkku, kalkkuna vai jotain muuta? Nappaa reseptit joulupöydän herkullisiin liharuokiin

Teksti: Anna.fi

Monelle joulu ei ole joulu ilman kinkkua. Jotkut taas haluavat keksiä aivan uusia vaihtoehtoja perinteiselle joulukinkulle. Kokosimme tähän paitsi kinkkuohjeita myös monta jouluista liharuokaa, joita et joudu syömään loppiaiseen asti.

Kalkkunaa joulupöytään

Kalkkuna on herkullista ja mehevää, kunhan et kypsennä sitä liikaa. Pienemmälle joukolle riittää kalkkunapaisti.

Salvialla ja luumulla täytetyssä kalkkunarullassa kalkkunafilee kääritään paketiksi. Täyte ja kastike saavat makua luumusta.

Jos joulupöytään tulee isompi seurue, kokeile hedelmillä täytettyä kokonaista kalkkunaa.

Tämä herkullinenkalkkunapaisti saa makunsa tuoreesta inkivääristä ja appelsiinista. Varaa tarjoilua edeltävä yö kalkkunapaistin marinoitumiselle.

Possua pala vai kinkku?

Kinkku on edelleen suomalaisen joulupöydän kunkku. Kinkkuja onkin tarjolla monenlaisia noin 10 kilon kinkuista verkkoon pakattuihin, luuttomiin pieniin juhlakinkkuihin ja rasvattomiin kinkkurulliin.

Kannattaa miettiä etukäteen kuinka monta kertaa haluaa nauttia kinkkua joulunaikaan, ja monelleko sitä valmistaa, jottei tarvitse syödä kinkkua kyllästymiseen asti. Oikean kokoisen kinkun arviointiin saat vinkit Kotiliesi.fi:n kinkkulaskurista.

Kun väkeä on koolla vähemmän, pestolla kuorrutettu pikkukinkku on hyvä vaihtoehto. Tarjoa pikkukinkku omenaisen kastikkeen, punajuurihöystön ja porkkana-pähkinämurekkeen kanssa.

Kokeile joulupöydässä savupossua, jota maustavat tuoreet yrtit.

ylikypsä porsaanniska hautuu uunissa koko yön

Ylikypsä porsaanniska on todellista slow foodia. Porsaanniska saa kypsyä uunissa koko yön.

Herkullisissa jouluribseissä on tahmea ja makean mausteinen pinta.

Ankka juhlistaa joulupöydän

Ankka voin hyvin korvata jouluna perinteisen kinkun. Kokonaisen ankan paistaminen vaatii keskittymistä ja tarkkuutta. Lihan tulee olla mehukasta ja pinnan rapeaa.

Tässä jouluisessa reseptissä tarjotaan ankan lisukkeena haudutettua punakaalia ja paistettuja perunoita.

Poro tai hirvi  taipuu paistiksi

Poronpaisti on upeaa juhlaruokaa. Valmista poronpaistin kastikkeeksi mustikkaportviinikastiketta.

Tässä herkullisessa reseptissä hirvipaisti saa makunsa yrteistä sekä katajanmarjoista ja omenasta. Haudutusliemenä toimii omenaviini.

Kahden kesken lammasta

Kerrankin kahdestaan! Herkullinen lampaanfilee-ateria punaviinikastikkeineen on kuin luotu kahdenkeskiseen jouluun. Tunnelmaan virittäytyminen alkaa jo keittiössä, kun kokataan yhdessä.

Lisää aiheesta:

Jos päädyt perinteiseen joulukinkun paistoon, lue kinkunpaistovinkit.

Kotiliesi.fi: poron paahtopaisti
Kotiliesi.fi: kiireisen kokin kalkkunan rinta
 

Kuvat: Otavamedia

Koonnut: Leena Kalliokoski

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi