Koti ja sisustus 15.11.2008

Tee itse joulukortti – Ihanat ideat ja veikeät vinkit

Teksti: Anna.fi

Korttitalkoot/Nina PietiläinenOmatekoinen joulukortti tiivistää tunteet ja välittää terveiset – jopa ostettuakin korttia paremmin. Persoonallisia, kortin antajan itsensä käsissä syntyneitä luomuksia on hauskaa saada. Korttien tekemisestä voi myös innostua ja hyvässä seurassa puuhastelu on vieläpä kaksin verroin hauskempaa.

Nyt on hyvä aika ryhtyä tuumasta toimeen – yksin, kaksin tai vielä isommalla porukalla yhdessä. Perhepiirissä tai ystävien kesken voi mainiosti järjestää vaikkapa kokonaisen joulukortti-illan. Korttitarpeet kaapista esiin, jouluista glögiä tarjolle ja luovuus korttitalkoissa valloilleen. Kauniiden, tyylikkäiden, ihastuttavien, iloisien, veikeiden, hassunhauskojen ja tunnelmallisten joulukorttien askarteleminen käy helposti. Ja mikä parasta: korttien tekeminen ei vaadi edes suuria summia rahaa.

Paperit ja kartongit esille ja toimeksi

Joulukorttien tekeminen on helppoa. Kortit syntyvät sitä paitsi käden käänteessä, kun antaa inspiraatioiden kuljettaa. Kortintekopuuhasta tulee kuitenkin myös varsin haastavaa, mikäli kortintekijä itse niin päättää. Yksinkertaisimmillaan joulutervehdys tuikkii yksin kartongilta sädehtivän tähden muodossa jouluiselta kartongilta. Pieniä yksityiskohtia saa tervehdykseen mahdutettua myös suuret määrät, mikäli kekseliäisyyttä riittää ja saksikäsi toimii hyvin.

KuviopapereitaKaikki alkaa papereiden ja kartonkien valinnasta. Kauppojen hyllyillä on kortintekijällä totisesti mistä valita. On yksivärisiä ja kuviollisia papereita, ohuita ja paksuja sekä käsin tehtyjä että teollisesti tuotettuja papereita – on aina yksinkertaisista monikuvioisiin.

On tukevia ja hentoja kartonkeja. Kohokuvioista askartelupaperia, kolmiulotteista vaikutelmaa kortteihin antavaa aaltopahvia, monenkirjavia silkkipapereita, kaunista kuultopaperia, eripaksuisia metallipapereita, folioita ja kimallepapereita.

Kartonkeja ja paperiarkkeja voi ostaa valmiiksi korteiksi taiteltuina ja kuvioleikattuina kuin myös sopivasti kuoreen sujahtavassa korttikoossa. Suurikokoisista kartongeista voi puolestaan itse leikata omat korttinsa juuri siinä koossa kuin itse haluaa. Myös joululahjapaperi tai jopa koristeellinen lautasliinapaperi ovat piristävä ilmestys korttipohjana. Ohut lautasliinapaperi kannattaa liimata kuitenkin tukevalle kartongille, jotta sen saa säilymään paremmin korttimaisessa kuosissa.

Kirjavin kynin ja säihkyvin maalein koristelemaan – ja sakset suihkimaan

Sakset suihkimaanVärikkäät kynät ja monenkirjavat maalit lunastavat korttitalkoissa ehdottomasti paikkansa. Jouluisia aiheita piirustaa ainakin huopakynillä – niin kapea- kuin leveäkärkisillä – geelikynillä, kulta- ja hopeatusseilla ja lyijykynillä. Myös vesi- ja sormivärejä kannattaa kokeilla.

Erilaisiin käyttötarkoituksiin on hyvä olla ainakin parit erilaiset sakset: esimerkiksi yhdet suuret ja toiset pienemmät paperisakset. Yksityiskohtien leikkaamisessa ja koristeellisen ilmeen luomisessa erilaiset kuviosakset ja teräväkärkiset ompelusakset voivat olla hyvänä apuna. Mikäli kortintekijällä on jo kokemusta ja taitoa hyppysissään, saattaa hän mieltyä myös askarteluveitseen, jolla saa siistittyä korttien reunat kaikkein tarkimmin.

LiimojaJoulukorttitalkoissa tarvitaan myös ehdottomasti liimaa. Liimapuikot ovat käteviä paperia liimattaessa. Sprayliima käy hyvin kankaan kanssa puuhastellessa. Kimalleliimat säväyttävät koristeluvaiheessa. Toisinaan liiman sijasta voi käyttää myös hyvin teippiä.

Joulukortintekijän tarvikeaitasta löytyy oikeastaan mitä erilaisempia varusteita: itse asiassa juuri sen verran kuin mielikuvitus sallii tai mitä ajatuksissa muhivat korttimallit vain vaativat. Kaupoista löytää runsaasti valmiita jouluisia kumileimasimia, joita käyttämällä oma korttitehdas lähteekin varsin ripeästi käyntiin. Sivellinkynin, kimallepulveria tai -jauhetta käyttämällä, leimasinkuvioin, kuviolävistimin, kankain, kangastilkuin, naruin ja nauhoin sekä erilaisilla tarroilla kortteihin syntyy hienoja yksityiskohtia lähes loputtomasti.

Kierrätys on päivän sana! Kannattaakin käyttää korttiaskartelussa hyödykseen erilaista kierrätysmateriaalia. Käytetyistä elintarvipakkauksista saa leikattua korttitarpeiksi hyvinkin monenlaisia pintoja, kunhan käyttää mielikuvitustaan: on pahvia, muovia ja foliota, narua ja vaikkapa hedelmien säilytksessä käytettäviä verkkokasseja, joista saa leikattua mitä veikempiä koristeita.

LehtikortitMikäli on sattunut suunnittelemaan talven askarteluja jo hyvissä ajoin syksyllä ja onnistunut prässäämään ajallaan esimerkiksi kukkia ja puiden lehtiä askarteluja varten, saa kuivatuista kasveista monenlaisia hauskoja asetelmia joulukortteihin. Ohuet syksyn väreissä kuivatut lehdet saavat piristettä kimallepisaroista, jotka asettuvat lehtien päälle kimalleliimojen sävyisinä ja kierteisin kuvioin. Ruskalehdet säilyttävät tavallisesti värinsä hyvin, joten ne sopivat mainiosti jouluiseen askarteluun.

Nappaa valokuva – teetä joulukortti

Omat itse otetut valokuvat ilahduttavat joulukortteina. Moni valokuva-alan liike tekee valokuvista joulukortteja käden käänteessä. Kannattaa tutustua esimerkiksi Ifolorin ja ExtraFilmin ”valokuvasta joulukortti” -tarjouksiin.

Aiheiksi joulun valokuvakortteihin sopivat hyvin niin ihmiset, eläimet kuin maisematkin. Joulukorteissa esitellään usein omaa jälkikasvua – edestä ja takaa. On hienoja hetkiä vuoden varrella koettujen matkojen tiimellyksistä, kasvua ja kehitystä sekä erikorkuisia riemunkiljahduksia aiheuttaneita tilanteita. Valokuvakorttiin mahtuu niin mielenkiintoisia tapahtumia kuin monenväristä toimintaakin.

Valokuva-alan yritysten markkinoimat joulukortit ovat usein niin täyden palvelun kortteja, ettei kortintekijän huoleksi jää muuta kuin kuva-aiheen valitseminen. Valokuvakorteille saa kehykset, koristelut ja tekstit valmiiksi painettuna tilauksen yhteydessä. Tositoimiin pääsee toki itsekin, jos tuntee tarvetta tarvetta ja halua ryhtyä puuhaan. Tietokoneellahan korttien tekeminen onnistuu melko vaivatta kotioloissakin, kunhan ymmärtää hieman piirros- ja kuvankäsittelyohjelmien päälle.

Ajatuksia vuoden varrelta – Anna joulukirjeen viedä terveiset

JouluaurinkoMikäli joulukorttitalkoot eivät saa innostumaan, voi korttien sijaan ystäviä ja tuttavia muistaa myös joulukirjein. Kirjeen väliin voi sujauttaa hyvin jonkin kuvan menneeltä vuodelta – vaikkapa jostakin vuoden varrella koetusta hienosta hetkestä.

Käsinkirjoitettu kirje on nykyisin jo lähes harvinaisuus, mutta siinä on ainutlaatuista ja hyvin persoonallista voimaa. Kirjettä voi toki personoida lisää mielihalujensa kyllyydestä esimerkiksi erilaisin piirroksin, mikäli ideat pulppuavat luomistyön tuoksinassa vaivatta paperille.

Joulukirje sujahtaa perinteisesti matkaan postin kautta, mutta suihkiipa moni kirje hyvinkin kauas nykyisin sähköpostinkin välityksellä. Runonpätkiä, ajatuksenpoikasia tästä ja tulevasta, tärkeimpiä kuulumisia ja vaikkapa pieni tarina vuoden varrelta. Joulukirjeitä on paitsi virkistävää kirjoitella vuoden vedellessä viimeisiään, niin varsinkin niitä on mukavaa saada ja lueskella joulun alla!

Katso jouluinen korttigalleria alta ja poimi myös iloisen jouluisia ideoita lisää! Anna mielikuvituksen koristella terveisesi tämän vuoden joulukorttiin! Isot ja pienet pöydän ääreen – ja korttitehdas käyntiin!

Kortit ja kuvat: Eva Guillard, Anita ja Katariina Kautto sekä Nina Pietiläinen

Kommentit (4)

Monissa korteissa hyvä idea, mutta vähän liikaa eri elementtejä. Yksinkertaisempi on kaunista.
00

Kauniita,hauskoja ja minäkin huono askartelija sain kivoja vinkkejä joulukortteihini
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi