Juhlat

Noutopöydän kattaus ja suunnittelu

Noutopöydän kattaus ja suunnittelu vaatii hieman aikaa ja vaivaa. Katso vinkit, miten katat noutopöydän ja mitä tarjolle kannattaa laittaa.

Teksti:
Leena Kalliokoski

Noutopöydän kattaus ja suunnittelu vaatii hieman aikaa ja vaivaa. Katso vinkit, miten katat noutopöydän ja mitä tarjolle kannattaa laittaa.

Noutopöytä on kätevä silloin, kun vieraita on niin paljon, etteivät kaikki mahdu istumaan saman pöydän ääreen.

Sujuvaa ruokailua

Suuriin juhliin, joihin vieraita tulee useita kymmeniä yhtä aikaa, kannattaa kattaa kaksi ruoan ottopistettä. Nyrkkisääntö on, että aloituspisteitä tarvitaan vain yksi, kun vieraita on alle 30. Silti pienemmissäkin juhlissa liikenteen sujuminen on syytä varmistaa.

Huolehdi, että pöytä voidaan kiertää myötäpäivään, niin etteivät ihmiset kulje täysine lautasine toisiaan vastaan. Kata kahvit tai jälkiruoka erilliseen pöytään, jolloin tungos ruokapöydän ääressä vähenee.

Näin katat noutopöydän

1. Kaunis pöytä ei välttämättä kaipaa liinaa. Jos käytät liinaa, upeimmalta näyttää maahan asti ulottuva kangas.

2. Tilaa kukka-asetelma, joka sopii kattaukseen ja teemaan. Ota asetelmassa huomioon kuljetaanko noutopöytää yhdeltä vai kahdelta puolelta.

3. Kata lautaset ja ruokailuvälineet aloituspisteeseen. Kaikkia lautasia ei tarvitse kattaa pöytään yhtä aikaa, vaan voit täydentää niitä tarpeen mukaan.

4. Aseta ruoat tarjolle nauttimisjärjestyksessä:

  • kylmät kalaruoat ja perunat
  • kylmät kasvis- ja liharuoat
  • lämpimät ruoat

Jos tarjolla on mietoja ja voimakkaita ruokia, nautitaan ensin miedonmakuisista ja sitten vasta voimakkaan makuisista. Varaa juomille oma pöytä.

Perinteiseen tapaan pöydästä korjataan kaikki ruokailuun liittyvät astiat pois, kun tilalle katetaan jälkiruokalautaset ja ottimet.

Jälkiruoan ja kahvin voi tarjota myös eri pöydästä, ja jopa eri huoneessa.

Pienen tilan vinkit

1. Jos tilaa on vähän, noutopöytä kannattaa kattaa seinän viereen, jolloin aloituspisteitä on vain yksi.

2. Astioiden pinoaminen päällekkäin säästää pöytätilaa. Lasit voi lasilevyjen tai palapeilien avulla koota komeaksi torniksi: kerros laseja, sitten lasilevy ja lisää laseja.

3. Saat pienestäkin pöydästä näyttävän, kun käytät erikorkuisia astioita ja jalallisia vateja. Voit korvata jalallisen vadin käyttämällä vatien ja kulhojen korokkeena nurin käännettyjä lasikulhoja tai laseja.

Mitä tarjolle?

Noutopöydän ympärille voidaan järjestää niin ruokajuhlat kuin kahvikekkeritkin. Pienehkölle joukolle ei kannata valmistaa seitsemän sortin noutopöytää. Esimerkiksi yksi reilu ruokaisa salaatti, keitto ja paistos lisäkkeineen ja jälkiruokineen on hyvä ratkaisu rennoille kutsuille.

Jos tarjotaan useampia laatuja, kannattaa suunnitella kokonaisuus huolella, niin, että jokaiselle vieraalle löytyy jotakin syötävää. Tarjolla olisi hyvä olla kalaa, lihaa, kasviksia, leipää ja juustoa. Kelpo idea on myös salaattibuffet, juustopöytä tai miksei silakkapöytä, kunhan tarjolla on kasvisruokaa ja leipää.

Haarukoitavat tarjottavat on helppo syödä seisaallaan. Lihapyörykät, pehmeät murekkeet, salaatit, juustot, kala ja pateet ovat hyviä noutopöydän tarjottavia. Sormin syötävät kanankoivet, juustotangot ja pienet suupalat ovat myös erinomaisia.

Kuinka paljon varaan tarjottavaa?

Tarjottavan määrään vaikuttaa ruokalajien määrä, ruokailijoiden ikä ja sukupuolikin, sekä kutsujen luonne ja ajankohta. Tarkkoja määriä on mahdoton antaa, mutta kukin vieras syö ainakin 300 – 400 g eri lajeja yhteensä. Varaa vierasta kohden:

  • alkuruokakeittoa 2 – 3 dl
  • pääruokakeittoa 3 -5 dl
  • lisäkesalaattia 1 – 2 dl
  • alkuruokasalaattia 1 ½ dl
  • pääruokasalaattia n. 3 dl
  • perkaamatonta kalaa 200 – 250 g
  • perattua/pakastekalaa 100 – 150 g
  • lihaa luuttomana 75 – 125 g
  • jauhelihaa 75 – 125 g
  • lisäkeriisiä raakana
  • pastaa raakana ¾ dl tai 30 – 40 g
  • voileipäkakku noin 2 cm:n pala
  • pikkuleipiä 1/laji
  • valko- tai punaviiniä 2 lasillista
  • onnittelumalja 1 ¼ dl

Lähde: Juhlitaan yhdessä, Valio

X