Juomat

Edullinen viini parsan seuraksi? Poimi parhaat vinkit

Teksti:
Anna.fi

Parsa-aika on varma kevään merkki! Mutta mitä viiniä parsan kanssa? Valintaa ja yhdistämistä helpottaa se, miten parsa on valmistettu ja mitä sen kanssa tarjotaan. Kokosimme tähän viinivinkit ja niihin sopivat parsareseptit.

viini_ja_parsa

Samppanja tai kuohuviini on hyvä valinta parsaruoille, samoin rapean raikkaat ja hapokkaat Riesling, Sauvignon Blanc sekä Pinot Gris (Grigio) -rypäleistä valmistetut viinit. Chardonnay –rypäleistä valmistettuja viinejäkin voi nauttia, kunhan ne eivät ole kovin tammiaromisia. Vihreä parsa kestää rapsakat hapot, valkoiselle kannattaa valita hiukan pehmeämpi viini.

Jos tarjoat parsaa lihan kanssa, punaviinikin sopii. Vältä kuitenkin tammisia tai voimakkaan tanniinisia viinejä.

Tarapacá Sauvignon Blanc Chardonnay Viognier 2014
Chile, Maipon laakso, 8,98 €

Suomalaisia ajatellen tehty sekoiteviini tuoksuu yrteiltä, kypsiltä karviaismarjoilta ja melkein ylikypsiltä sitrushedelmiltä. Maku on kuiva ja melko hapokas, mutta pehmeähkö. Maussa on tuoksun aromien lisäksi myös kypsää raparperia ja greippiä. Koska viini ei ole niin hapokas, se kestää voimakkaitakin mausteita.

Kokeile viiniä kevyen parsa-pähkinäsalaatin kanssa.

De Bortoli DB Sparkling Brut

Australia, 9,97 €

Kuplia kaipaavalle on tarjolla Chardonnay ja Pinot Noir –rypäleistä valmistettu kuohuviini. Tuoksussa on erittäin kypsää keltaista omenaa ja persikkaa, sekä hieman sitrusta. Maku on kuiva ja melko hapokas, mutta ei liian rapiseva. Maussa on tuoksunmukaisten aromien lisäksi vihreää omenaa, mineraalisuutta ja aavistus herukkaa.

Maistuu pehmeiden kupliensa ansiosta esimerkiksi juhlavan aterian alkuun tehdyn parsamoussen seurassa.

Mud House Marlborough Sauvignon Blanc 2014
Uusi-Seelanti, Marlborough, 13,98 e

Vuoden Viini 2015 kisassa kultamitalin sarjassaan voittanut, pelkästään Sauvignon Blanc-rypäleistä valmistettu valkoviini on väriltään aavistuksen vihreä. Se tuoksuu voimakkaasti mustaherukanlehdiltä, nokkoselta, yrteiltä ja hiukan raaoilta karviaismarjoilta. Maku on kuiva, mutta rapsakan hedelmäinen ja hapokas. Maussa on kypsää limettiä, nokkosta, karviaismarjaa ja mustaherukanlehteä.

Hapokkaan viinin seuraan sopii hyvin sitruunainen parsarisotto. Jos valmistat risoton valkoisesta parsasta, viini voi jyrätä parsan.

Gisselbrecht Riesling Tradition 2013
Ranska, Alsace, 11,99 €

Puhtaasti Riesling-rypäleistä valmistettu valkoviini tuoksuu sitruksilta, hunajalta, kypsältä persikalta ja hiukan mineraaliselta. Maku on kuiva ja hedelmäisen hapokas. Maussa on kypsää persikkaa, aprikoosia, yrttejä ja mukavasti hieman mineraalisuutta.

Maistuu viilennettynä aperitiivina ja varsinkin valkoisesta parsasta valmistettujen erilaisten herkkujen kanssa, mutta sopii hapokkuutensa ansiosta myös vihreälle parsalle. Kokeile ruokaparina Parsa-kuskussalaattia.

Del Fin del Mundo Pinot Noir Reserva 2012

Argentiina, Patagonia,13,98 €

Tämä monikäyttöinen, melko tummasävyinen punaviini on valmistettu pelkästään Pinot Noir-rypäleistä. Tuoksu on täynnä kypsiä metsämarjoja, sekä hiukan tummaa kirsikkaa ja mausteita. Maku on marjainen, melko täyteläinen ja mukavasti hapokas. Maussa tuoksun aromien lisäksi mausteita, yrttisyyttä ja aavistus savua.

Pehmeät tanniinit tekevät viinistä myös hyvän seuralaisen erilaisille lihaa, paistettua kalaa tai juustoa sisältäville parsaherkuille. Kokeile ruuaksi esimerkiksi juusto-parsapiirakkaa.

Luca G Lot Chardonnay 2013
Argentiina, Mendoza, 18,49 €

Pelkästään Chardonnay-rypäleistä valmistetussa, hieman kellertävässä viinissä on runsas tuoksu, jossa aistittavissa kypsiä eksoottisia hedelmiä, leivontamausteita ja hieman toffeemaista paahteisuutta. Ensimaku on makean oloinen, mutta jälkimaku muuttuu kuivaksi. Maussa runsaasti hyvin kypsää greippiä ja sitruunaa, paahdettua pähkinää ja leivontamausteita.

Nautiskele viiniä keitetyn parsan ja korvasienikastikkeen kanssa.

Kuvat: Otavamedia ja Alko

Teksti: Marita Suontausta

X