Kalastajan vaimo

Aina hyvä arkiruoka

Teksti:
Johanna Alvestad
Aina hyvä arkiruoka
Heip, pakko kertoa, että tätä kirjoittaessani sunnuntai-iltana olen vähän väsynyt. Meillä on ollut yökylässä kasa Ollin kavereita, yksi Ainon kaveri ja Olavin tytär. En oikein halua rajoittaa lasten yhdessäoloa, vaikka me aikuiset emme saakaan juurikaan vieraita kutsua kotiin. Tai niin ne suositukset ovatkin; että lapset saavat olla oman luokan ja kavereiden kanssa mutta aikuisten lähikontaktit ovat minimissä. Keskellä pimeintä marraskuuta eikä oikein saa edes kutsua vieraita kotiin. Alkaa olemaan aika synkkää. Huomaan että hermoja kiristää vähän helpommin ja etenkin tää uusperhehomma (kamala myöntää) saa joskus pään kiehumaan oikeastaan ihan syyttä suotta.
Onneksi on olemassa pari hyvää lääkettä pahempaankin ärsytykseen; hyvä ruoka ja tietty aina liikunta.
Ennen kuin kaikki lapset tulivat, teimmekin helpon lohipäivällisen. Tätä voi tietysti tehdä helposti lastenkin kanssa ja ateria onkin yksi mun ehdottomia suosikkeja. Tarvitset lohifileitä; suunnilleen yksi syöjää kohti (tai riippuu tietysti fileiden koosta), perunoita, sipulia, valkosipulia (noin yksi kynsi/lohifile), chiliä (yksi palko neljälle lohifileelle riittää), brokkolia, oliiviöljyä, soijakastiketta, suolaa ja pippuria. Ja korianderia koristeluun.
1) Laita uuni 200 asteeseen.
2) Aloita perunoilla; ne tarvitsevat juuri pikkusen pidemmän paistoajan. Jaa perunat neljäksi veneeksi, huuhdo hyvin kylmässä veneessä ja laita uunipellille. Ripottele päälle runsaasti suolaa ja pippuria sekä hiukan oliiviöljyä. Laita perunat uuniin ylemmälle tasolle niin, että lohelle ja kasviksille on tilaa alapuolella.
3) Voitele uuninkestävä vuoka oliiviöljyllä ja laita lohifileet vuokaan. Ripottele lohien päälle suolaa ja pippuria sekä sekä hienoksi pilkottu chili ja valkosipuli. Kaada fileiden päälle myös reilusti soijakastiketta; sitä saa valua vuoan pohjalle oliiviöljyn sekaan. Lisää vuokaan lohen sekaan sipuli (jaa yksi sipuli neljäksi veneeksi) sekä brokkolipalat ja vaikka muitakin kasviksia.
4) En ole kai koskaan ottanut aikaa, mutta veikkaan jotain 20 min. Katson vain kun perunat alkavat olemaan kunnolla ruskeita ja lohifileet näyttävät valmiilta, voi alkaa nauttimaan. Kylkeen voi toki tehdä myös salaatin ja kastikkeeksi käytän aina vuoan omaa oliiviöljy- soijakastikeseosta.
Mielettömän maistuva ateria, joka valmistuu itsekseen uunissa. Nopea ja helppo – ja tekee vaikutuksen syöjiinsä.
Nähdään pian. <3 Lupaan. Tulen tänne useammin. Mulla on vähän ikävä tännekin keskellä tätä elämän epäsosiaalisinta marraskuuta.
X