kalastajan vaimo

Mun yksinkertaiset neulemekot (ja pitkä ohje)

Teksti: Johanna Alvestad

 

Kun mun ruskea neulemekko valmistui, kyselitte siihen kovasti ohjetta. Neuloin perään toisenkin ja mietin, että laitan ohjeen vielä paremmalta pohjalta neulottuani kaksi mekkoa, joten tässäpä tulee. Nämä ovat muuten olleet koko ajan päällä! Asun näissä, ihan kuin peittoja. 🙂

Ruskea mekko on hieman paksumpi ja raskaampi. Se on myös pidempi ja siinä on korkeampi kaulus kuin lilassa. Tätä voi siis muokkailla etenkin juuri kauluksen ja helman pituuden osalta.

Lilaan käytin Dropsin Melodya sekä Brushed Silk Alpacaa. Siitä tuli siis hieman kevyempi ja ohuempi kuin ruskeasta, johon puolestaan käytin Viking Garning Alpaca Mayaa ja Drops Alpacaa. Molemmat neuloin puikolla nr 7; kauluksen sekä helman joustinneuleen puikolla nr 5.

Tarvitset siis neljä pyöröpuikkoa: nr 7 ja 5 pituuksissa 60cm ja 40cm. (Jälkimmäinen hihoja ja kaulusta varten)

Ruskeaan mekkoon ostin kutakin lankalaatua 8 kerää, mutta melkein kaksi jäi yli, joten S-kokoisen saat helposti seitsemällä kerällä, melkein kuudellakin. Mun mekot ovat oversize S -kokoa, ehkä jopa M.

Työ aloitetaan pääntieltä ja neulotaan ylhäältä alas. Luo 74 silmukkaa pääntieksi puikolle nr 7, aloita pienemmällä puikolla (eli 40cm) ja siirrä silmukat suuremmalle kun alkaa käymään ahtaaksi (silmukoita lisätään noepasti). Jotta etuosan pääntie saadaan niskaa avarammaksi neulo näin:

1.kerros luo 74 silmukkaa.

2.kerros: jatka neuloen 50 silmukkaa sileää neuletta suljettuna neuleena oikealla puolella  ja käännä työ kun jäljellä on 24 silmukkaa. 3. krs: Neulo nurjalla puolella 50 nurjaa silmukkaa takaisin.

4. kerros: sileää neuletta oikella puolella: 55 silmukkaa, eli ota mukaan seuraavat viisi silmukkaa, jotka viime kerroksilla jäivät neulomatta. (lisäykset hihoja varten aloitetaan, katso alla.)

5.krs: Käännä työ ja neulo yhteensä 60 silmukkaa takaisin. Nyt neulomatta jääneitä silmukoita pääntiellä on vain 14. Nämä ovat pääntien ja etuosan keskeisimmät silmukat. (ei lisäyksiä tällä kerroksella)

6. ja 7. krs: Neulo 60 silmukkaa oikealla puolella ja 60 silmukkaa nurjalla (lisäykset hihoja varten)

8. kerroksella neulot 65 silmukkaa oikealla puolella ja 70 silmukkaa nurjalla. Keskellä on neljä silmukkaa ”neulomatta”. Nekin otaan mukaan seuraavalta kerrokselta lähtien.

 

Nyt voit jatkaa työn neulomista sileänä suljettuna neuleena lisäten silmukoita hihoja varten joka toisella kerroksella. 

Hihojen lisäykset näin: pääntie jaetaan kuvitteellisesti neljään osaan niin, että hartiaosat ovat 10 silmukkaa kukin ja etukappale 26 silmukkaa, takakappale 24 silmukkaa. Jokaisen osan väliin jää yksi silmukka. Kun siis aloitat kerroksen nr 3 (kts yllä) aloitat sen yhdellä ”välisilmukalla”. Välisilmukka on ihan tavallinen oikea silmukka, mutta sen molemmille puolille lisätään yksi silmukka nostamalla lanka silmukoiden välistä kiertäen ja neulomalla se oikein. Neulo sitten hartian kymmenen silmukkaa oikein, nosta lanka silmukoiden välistä uudeksi silmukaksi, neulo yksi silmukka (eli ”välisilmukka), nosta lanka kiertäen uudeksi silmukaksi, neulo takakappaleen 24 silmukkaa, nosta taas lanka uudeksi silmukaksi, neulo yksi välisilmukka ja nosta uusi silmukka jne. Työlle tulee siis kerroksen aikana yhteensä kahdeksan uutta silmukkaa.

Lisäyksiä jatketaan kainaloita kohti kunnes ”hihoilla” on 60 silmukkaa (siinä missä aloitus oli hartioiden 10 silmukkaa) ja vastaavasti etukappaleella on 76 silmukkaa ja takakappaleella on 74 silmukkaa. Rinnan ympärys kainaloiden kohdalla on siis tässä vaiheessa yhteensä 150 silmukkaa. Kokeile työtä ja jatkaa lisäyksiä vielä muutaman kerroksen verran jos työ tuntuu liian kapealta. Kun hihojen leveys sekä rinnan ympärysmitta ovat ok, voit neuloa vielä pari kerrosta ilman lisäyksiä. Sitten jaetaan hihat erilleen.

Hihat erilleen: Ota neula ja eriväristä lankaa, jonka pujotat hihojen (vähintään) 60 silmukkaan. Hihat jäävät nyt lepäämään ja työ neulotaan suorana pötkönä helmaa kohti (mulla 150 silmukkaa). Tämä on tylsin, mutta helpoin vaihe. Polven alta työhön tehdään halkio ja se jaetaan kahteen yhtä suureen osaan. Kun pituus alkaa olla riittävä, voit vaihtaa ohuemman pyöropuikon ja neuloa joustinneuleen 1 o 1 n helman lopuksi. Etukappale hieman takakappaletta lyhyempi.

Kun itse mekko on neulottu, poimi hihojen silmukat pienemmille pyöröpuikoille nr 7, 40 cm ja neulo suoraa pötköä kunnes hiha on tarpeeksi pitkä. Neulo sitten aina kaksi silmukkaa oikein yhteen niin, että jäljellä on 60 silmukan sijaan 30. Neulo joustinneuleena ja päättele.

Lopuksi poimit silmukat pääntieltä, 74 silmukkaa pyöröpuikolle nr 7 40 cm. Neulo 1 o 1 n joustinneuletta n 12 cm (tai niin korkeaksi kaulukseksi kuin haluat) ja päättele löysästi. Käännä kaulus työn sisäpuolelle ja ompele se kiinni neulalla ja langalla. Kauluksen korkeus on siis noin 6 cm. (Lilaan tein lyhyemmän joustinneuleen kaulukselle. Se kun on vähän kevyempi kevätmekko.)

Päättele langat. Enjoy! Ja pysy lämpimänä. 🙂

 

HUH pitkä juttu 😀 Ensi kerralla sit jotain ihan muuta. Neulomisiloa ja levollisia hetkiä puikkojen kanssa. Tämä on oikeasti ihan helppo ja yksinkertainen (vähän pitkästyttävä kyllä) työ, ei vaikea. 🙂

 

 

Lue myös

X