Kalastajan vaimo

Neuleliivin ohje ja uudet hiukset

Teksti:
Johanna Alvestad

Heip, neuleliivin ohjetta on kovasti kyselty, joten tässä!

Se on helppo ja aika nopea, mutta näin simppelissä neuleessa yksityiskohdat ovat koko jutun juju, joten on tärkeä saada ne siisteiksi. Kaikki virheet näkyvät helposti. Ole siis tarkka ykstyiskohtien kanssa.
Niin ja kämppä on edelleen remontin pyörteissä. Keittiön lattialla lojui pitkään kaksi kiviallasta; tänään saimme kannettua ne alakerran kylppäriin, joka siis alkaa valmistua, huh.
Ja mulla on uudet, lyhyemmät hiukset! Huomaatteko? Olin ihan päättänyt leikata otsatukankin, mutta mainitsin siitä sitten nopeasti Olaville juuri ennen kampaajaa. Reaktio oli aivan ehdoton totaali no-no otsatukalle. Olavilla ei ole oikeastaan koskaan mitään mielipidettä mistään, eikä siis ainakaan mun ulkonäöstä ja hiuksista, joten yllätyin tietysti tosi paljon. Enkä oikein voinut leikata sitä otsatukkaa sitten kun miehellä kerrankin oli joku mielipide.
Mutta kerrostin kokonaisuutta tosi paljon; lyhyimmät hiukset ovat nyt tosi lyhyitä. Ja kyllä tuntuu taas niin terveeltä ja ilmavalta ja kevyeltä. Nopeasti se kasvaa.
Se ohje sitten:
Käytin liiviin 5 kerää (250g) Sandnes Garnin KOS -lankaa. Voit toki käyttää muutakin lankaa, joka passaa puikoille 5. Tarvitset myös pyöröpuikon nr 5 ja nr 7 (tai 8) sillä osa työstä neulotaan kaksinkertaisella langalla; silloin täytyy olla paksumpi puikko.
ETUKAPPALE: Aloita luomalla 84 silmukkaa puikolle nr 5 ja neulo 1 oikein 1 nurin joustinneuletta 8 kerrosta. Oikean puolen oikeat silmukat poimit puikolle takakautta eli kiertäen, nurjalla puolella neulot nurjat ja oikeat silmukat ihan normaalisti.
Aloita sitten sileän neuleen neulominen KAKSINKERTAISELLA LANGALLA puikolla nr 7 neuloen *1 s oikein, seuraavat kaksi silmukkaa oikein yhteen*. Jatka *_* kerroksen loppuun asti ja neulo sitten sileää neuletta 25 kerrosta kainaloon asti. Päättele sitten 10 ensimmäistä silmukkaa kädentietä varten kerroksen alusta, neulo kerros loppuun. Päättele 10 ensimmäistä silmukkaa myös seuraavan kerroksen alusta. Sitten päätellään 2 s, 1 s, 1 s seuraavien kerrosten alusta ja neulotaan 32 kerrosta pääntielle asti. Siirrä kappaleen keskimmäiset 10 silmukkaa apupuikolle tai -langalle odottamaan ja kavenna kummaltakin hartialta 2 s, 1 s, 1 s. Neulo hartian loppuun asti, vielä 12 kerrosta. Päättele hartian silmukat.
TAKAKAPPALE: Kuten etukappale, mutta joustinneuletta neulot 16 kerrosta takakappaleelle. Kädentien kavennuksilla kavennat 10 s kerrosten alusta kuten etukappaleella, mutta sitten vain 1 s, 1 s. Pääntielle neulotaan 36 kerrosta ja siirretään 10 keskimmäistä silmukkaa apupuikolle, jonka jälkeen neulotaan 6 kerrosta hartioille ja päätellään.
Kun molemmat kappaleet ovat valmiit, neulot ne langalla ja neulalla saumoistaan yhteen (sivusaumat ja hartiat).
Sitten poimit silmukoita seuraavasti:
Kädenteiltä (noin 120 s) puikolle nr 5 ja neulo joustinneuletta yksinkertaisella langalla.
Pääntieltä (noin 64 s), sis. keskimmäiset 10 edessä ja takana) puikolle nr 7 ja neulo joustinneuletta kaksinkertaisella langalla .
X