Kalastajan vaimo

Norjalaiset pannarit jäällä

Teksti:
Johanna Alvestad
Olemme olleet luistelemassa sekä sunnuntaina että lauantaina. Täällä ei ehkä juuri ole lunta, mutta ihmiset pakkaavat suksien sijasta luistimet ja suuntaavat pienille järville. Merihän täällä ei juuri missään tai koskaan jäädy eikä järviä ole kuten Suomessa, mutta kansa on sen verran ulkoilu- ja retkihenkistä että ulos on lähdettävä. Tai ainakin meidän tutut. 😀
Hilden perhe oli edellisenä viikonloppuna jopa yöpynyt ulkona; juuri tuolla järvellä missä luistelimme. Pienellä saarella teltassa. Jää pitää paukkuessaan aika kumeaa – jopa pelottavan kovaa ääntä, oletteko kuulleet? Varmasti aika satumaista yöllä pakkasessa kuunnella.
Istuimme nuotiollakin keskellä jäätä. Tuntuu jotenkin hullulta polttaa nuotiota jäällä; vähän kuin kaivaisi itselleen kuoppaa, mutta ei se sitten kai jäätä voi sulattaa. Lämpö menee ylöspäin. Miehet vakuuttivat meille. Ei ainakaan kummallakaan kerralla tänä viikonloppuna.
Hilde paistoi nuotiolla norjalaisten lettuja. Tai on täällä meille tuttuja perinteisiä lettujakin, mutta nämä ”sveler” tai ”lapper” on vähän erilainen versio. Vähän varmaan jotain sukua amerikkalaisille pannareille. Haluatteko kokeilla:
4 munaa
6 rkl sokeria
500g vahnäjauhoja
1 rkl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 litra piimää
2 rkl sulaa voita
1) vispaa muna ja sokeri hyvin
2) lisää munan sekaan jauhot, sooda ja soula ja vähitellen piimä. Lopuksi voi.
3) paista letut pienen letun kokoisina, ei koko paistinpannun kokoista. Niistä tulee aika paksuja ja ilmavia
4) perinteisin tapa on tarjoilla letut jäätyneinä, voilla ja sokerilla. Tai hillolla.
Meillä oli aamupalalla myös vaniljalla maustettua rahkaa. Hilloa ja rahkaa lettujen päälle – nam!
Nautitaan näistä talvihetkistä. <3
X