Kalastajan vaimo

Retkineuleet

Teksti: Johanna Alvestad
Tänään teki erityisen hyvää olla luonnossa. Tunnustella vähän rauhaa ja vapautta ja auringon keväistä energiaa. Kummallisia aikoja eletään. Ensin pandemia – ja nyt sota näin lähellä, Euroopassa. Enpä olisi uskonut sitäkään joutuvani kokemaan. Nyt toivotaan vain että jotain on opittu historiasta ja että tämä päättyy mahdollisimman pian.
Mutta nyt rauhoitumme sunnuntai-iltaan ja jatkamme ruotsalaista sarjaa Bonusfamilie – oletteko katsoneet (Netflixiltä)? Se on koko porukan suosikki täällä, aikuisten ja lasten. 🙂 Saa ainakin ajatukset helpommille teille ja vähän naurmaan tälle uusperhetilanteellekin. 😉
Huomaatteko Ainon neuleen? Se on oikeasti mun, mutta Aino lainaa nykyään kaikkia mun vaatteita.  Jokunen tovi sitten lupasin laittaa siihen ohjeen, joten nyt tuleepi!
Tein neuleen Viking garnin Alpaca Bris -langalla, mutta suosittelisin melkein valitsemaan jotain muuta; tämä oli melkein liian pehmeä lanka tän tyyppiseen neuleeseen. Joku lanka, joka sopii nr 7 puikoille. Alpaca Brisiä riittää 350g, varmasti monta muutakin kunhan kerän metrimitta ei ole alle 100 m – silloin mun mielestä usein alkaa riittoisuus pahasti kärsiä. Tämä olisi periaattessa ihan hyvä jämälankaprojekti, jos kotoa löytyy pohjaväriä 250g ja kirjoväriä 100g. Ja tietysti vähän enemmän jos haluat suurempaa kokoa.
Tarvitset myös pyöröpuikot nr 7; sekä 60 cm että 40 cm.
Aloita työ luomalla 168 silmukkaa pyöröpuikolle nr 7 (60cm) ja neulo joustinneuletta 1 oikein 1 nurin noin 4 cm suljettuna neuleena. Jatka sitten sileänä neuleena 4 kerrosta. Tämän jälkeen aloitat ensimmäisen kirjoneuleraidan mallikuvio 1:n mukaan. Mallikuvio 1:ssä on kuusi silmukkaa, joten toistat kuviota 28 kertaa työn ympäri. kun mallikuvio on valmis, neulot pohjavärillä neljä kerrosta ja sitten aloitat mallikuvio 2:n. Mallikuvio 2:ssa on 12 silmukkaa ja kuvioita tulee 14. Toista mallikuvio 1 ja mallikuvio 2 vielä kerran. Kun toinen Mallikuvio 2 on valmis, neulo kaksi kerrosta pohjavärillä. Jätä sitten työ lepäämään ja aloita hihojen neulominen.
Hiha: Luo 48 silmukkaa pyöröpuikolle (40cm) ja neulo 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta 4 cm. Tämä on tarkoitus neuloa suljettuna neuleena, muttei hätää, jollei silmukat tunnu heti riittävät puikon ympäri. Työstä tulee joustavampi vähitellen ja saat silmukat helposti puikon ympäri viimeistään kun alat neulomaan sileää neuletta. Sileää neuletta neulotaan neljä kerrosta, jonka jälkeen aloitetaan Mallikuvio 1. Mallikuvio 1 toistuu 8 kertaa työn ympäri. Neulo mallikuvion jälkeen 4 krs pohjavärillä ja aloita mallikuvio 2. Toista mallikuviot 1 ja 2 vielä kertaalleen sekä kaksi kerrosta pohjavärillä myös hihoissa ja jätä hihat odottamaan.
Olet tullut kainaloihin ja voit nyt yhdistää hihat paitaan; neulo paidan etukappaleen 84 silmukkaa pohjavärillä ja sitten suoraan hihan 48 silmukkaa samalle pyöröpuikolle kuin paita. Jatka suoraan takappaleen 84 silmukkaa ja neulo taas takakappaleen jatkeeksi hiha; koko homma on nyt yhdellä ja samalla pyöpuikolla. Neulo vielä toinen kerros pohjavärillä, jonka jälkeen voit aloittaa mallikuvion 1. Aloita raglankavennukset kun mallikuvio 1 on vamis.
Kavennukset: Ensimmäinen kavennus on tarkoitus tehdä hihan silmukoilla, toinen paidan. Katso siis tarkkaan missä hiha loppuu ja etukappale alkaa, kun aloitat kavennukset. Kun hihaosan silmukoita on jäljellä kolme, nosta yksi silmukka puikolle neulomatta, neulo seuraava silmukka ja nosta ensimmäinen silmukka sen yli. Neulo sitten kaksi silmukkaa pohjavärillä (yksi silmukoista hihan puolelta, toinen paidan puolelta) ja seuraavat kaksi silmukkaa paidan puolelta yhteen. Koko kavennushomma tapahtuu siis pohjavärillä kirjoneuleesta huolimatta ja siinä vähennetään kuudesta silmukasta neljään. Kun olet tullut etukappaleen loppuun ja jäljellä on kolme silmukkaa ennen kuin hihan silmukat alkavat, neulo kaksi silmukkaa yhteen. Kaksi silmukkaa pohjavärillä ja kaksi viimeistä silmukkaa niin, että nostat ensin silmukan puikolle neulomatta, neulot seuraavan ja nostat edellisen sen yli.
Ja ihan samat kavennukset takakappaleella. Joka kerroksella. Yhdellä kerroksella vähenee yhteensä kahdeksan silmukkaa; neljä edessä ja neljä takana.
Neulo mallikuvio 2 sekä sen jälkeen pelkkää pohjaväriä jatkaen kavennuksia kunnes puikolla on 90 silmukkaa kuten mulla. Voit neuloa ja jatkaa kavennuksia vielä muutaman kerroksen, jos haluat pääntiestä kapeamman, voit hyvin neuloa niin, että puikolla on jäljellä vain 70-80 silmukkaa, jos haluat kunnolla napakan kauluksen.
Neulo sitten max 90 silmukalla 1 oikein 1 nurin joustinneuletta pääntieksi vähintään 10 cm ja taita lopuksi joustinneule kahtia. Päättele tooosi löysästi ja kiinnitä työn sisäpuolella.
Viimeistele, päättele. 🙂

Lue myös

X