Silmukoiden luominen

Silmukoiden luominenSilmukoiden luomistapoja on muutamia erilaisia. Opetan teille niistä ristikkäin luomisen, joka taitaa olla kaikista yleisin ja mielestäni helpoin tapa. Neulomisen opaskirjoissa neuvotaan solmimaan puikolle aloitussilmukka, josta luominen lähtee liikkeelle. Lean neulekoulussa sitä ei tehdä, vaan aloitetaan luominen ”suoraan lennosta”.

 

 

Vaihe 1 Kun aloitat silmukoiden luomisen, pujota lanka sormien välistä kuvan osoittamalla tavalla. Vasenkätinen tekee pujotukset peilikuvana. Kuvassa suorana edessä oleva lanka on langan pää ja takana oleva lanka menee kerälle. Jätä langanpää riittävän pitkäksi, jotta se riittää kunnolla silmukoiden luomiseen. Yleissääntö on, että lankaa pitäisi olla kolme kertaa enemmän, kuin työn leveys on. Neuleen viimeistelyvaiheessa langanpää on hyvä alku saumojen ompelussa.
Vaihe 2 Pujota keskisormi edessä olevan suoran langan alle, niin silmukoiden luominen on helpompaa.
Vaihe 3 Koukista hieman sormia suppuun ja vedä lanka vähän kireämmälle. Sormet säätelevät langan syöttöä.

 

Aloita silmukoiden luominen kahdelle puikolle seuraavasti: Tee Lean ”alkulenkki” koukkaamalla peukalon ja etusormen välinen lanka alakautta puikolle. Venytä lankaa vähän V-muotoon ja pidä oikea etusormi puikolla olevan langan päällä.  Koukkaa edessä suorana oleva lanka ulkokautta puikolle ja sen jälkeen koukkaa etusormen päällä oleva lanka puikolle ja vedä se peukalolle muodostuneen lenkin läpi. Vapauta peukalon lenkki ja kiristä sen jälkeen peukaloa apuna käyttäen puikolle muodostuneet silmukat. Luomisen aikana vasen käsi ja sormet eivät ole jähmeänä alkuasennossa, vaan ne liikkuvat myötäillen luomista. Katso videoklipistä minkälainen käden ja sormien liike on!

Jos sanallinen selitys tuntui vaikealta, niin klikkaa alla olevaa videoklippiä ja katso silmukoiden luominen livenä. Elävä kuva selventää asiaa kummasti.

Silmukoiden luominen

Tarvitset flash player 8 katsellaksesi videon

Teksti, kuvat ja videoklipit Lea Petäjä

LUE MYÖS | Osa 2: Oikean silmukan neulominen

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Moi! Yiritin tuossa alkaa neuloa pipoa, mutta kuinkas sattuikaan – en muistanut enää miten aloittaa ja luoda silmukat (o^_^o) Viime neulontakerrasta on vierähtänyt tuokio ja kun yritin netistä löytää ohjeita, niin mistään muualta ei löytynyt ohjeita juuri sen ensimmäisen silmukan luomiseen, vaan miten jatketaan sen jälkeen. (saattaa myös olla etten ole jotain huomannut, mutta silti) Ohjeestasi oli todella paljon apua, varsinkin videosta 🙂

Hei olipas kiva löytää videot aloitukselle, oikeelle ja nurjalle. Kyllä ne heti muistuu mieleen kun vain joku näyttää. Kuvista en ole koskaan saanut kunnon tolkkua.
Paljon kiitoksia. Tänne palaan varmasti uudestaan.

Ihanan yksinkertaiset ohjeet uus-avuttomalle! Eiköhän se tästä taas lähde vuosien tauon jälkeen….
Kiitos!

Kiitos avusta! Olin hukassa kun en ole koskaan ollut hyvä käsitöissä, mutta yhtäkkiä tuli hinku tehdä omat säärystimet. ostinpa lankaa mutta en muistanut aloitussilmukkaa… kiitos loistavasta avust, ja jatka samaan malliin :3

Mukavaa lokakuun kolmattatoista! Olin unohtanut tämän tekniikan jonka opin muinoin kansakoulussa. Kiitos erinomaisen videoklippisi, tytär voi nyt opetella silmukanteon! Loistavaa!

Hei,
aivan loistava juttu! Olen nimittäin itsekin aina tehnyt aloituksen juuri tuolla Lean tavalla, ja nyt (pitkän neulomistauon jälkeen) kun aloitin ja jouduin joitakin juttuja ihan ohjekirjoista opiskelemaan, törmäsin joka paikassa siihen, että ensin tehdään erikseen aloitussilmukka.
Tämähän on paljon yksinkertaisempi ja mukavampi tapa lähteä luomaan silmukoita suoraan, ilman erillisen silmukan tekoa.
Lieneekö kyseessä jokin alueellinen tapa; olen itse kotoisin Pohjois-Satakunnasta ja sieltä on oppi jäänyt.

Kynnet ovat kauniit mutta iho kuin vanhalla mummolla! Huhhuh, olen luullut että omat käteni ovat kärsineen näköiset mutta eihän minulla ole hätää. Kiva tämä neulekoulu. Itse teen aina aloitussilmukan ja siitä alan luomaan silmukoita.

Minä olen sen verran nuuka neuloja, että neulon myös aloitussilmukat. Ei mene lankaa hukkaan eikä sitä ole liikaa roikkumassa ja sotkeutumassa mukaan työhön… Ja reunasta tulee ihanan siisti. Vaatii vähän harjoittelua kyllä, että ei tule liian tiukka tai löysä.

Moi, eräs neulekoulun oppilas
Hienoa, että neulomisinto heräsi. Olisi kiva, jos kertoisit sitten miten opiskelusi sujuvat. Ihan kohta tulee osa 2, jossa opitaan oikean silmukan neulominen. Päämääränä on neulemestaruus, tai himmeämpikin mitali kelpaa, eikö vain?

Langoilla moi!
Hauska tuo sinun kommentti ”kauniista käsistä”. Arvaa vaan monestiko mietin onko käteni tarpeeksi kuvaukselliset :), kun tätä ikääkin on enemmän kuin 25 vuotta. Nyt odotan, että katkenneet ja haljenneet kynnet kasvavat taas kuvauskuntoon. Eikö vain, elämässä on näitä tärkeitä turhia asioita.

Seuraan innolla tätä palstaa, sillä heräsi halu kokeilla osaisiko sitä tehdä jotain aloittelijalle sopivia neuletöitä, kuten ranteenlämmittäjät, säärystimet tai putkimallisen päähineen. Tai ihan vain kaulaliinan…

Metka tyyli. Itse olen käyttänyt aloitussilmukkaparia. Minulla on peukalo ja etusormi pystyssä, lankalenkki kulkee niiden takaa, ja sitten molemmat päät nimettömän ja pikkurillin alta. Omalla tyylilläni joudun poimimaan langat uudestaan käteen jokaisen silmukan jälkeen, tuo on varmaan nopeampi tapa.

Kauniit kädet sinulla!

Moi apik,
hauska kuulla mukava kommenttisi ja että olet ”kuulolla”.
Vähän tässä jännittää, miten neulekoulussa otetaan vastaan minun omat neulomistapani. Voihan olla, että joku tekee aivan samalla tavalla.
Olen aina luonut silmukat ilman aloitussilmukkaa. Silloin työn ensimmäisestä silmukasta tulee vähän löysempi, mutta sehän menee yleensä piiloon saumavaroihin.
Antakaa muutkin kommentteja ja kertokaa miten opiskelut edistyvät.

Kiva, että tässäkin ellien osiossa tapahtuu taas jotain.

Silmukoiden luomisohje oli hyvä. Varsinkin vinkki siitä, miten aloitetaan silmukoiden luominen ilman, että tarvitsee tehdä aloitussilmukkaa erikseen. 🙂

Jatkoa odotellessa.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *