Koti ja sisustus 13.5.2011

Päivityksiä: Surrurruttelua

Teksti: Päivi

”Surrur on se ääni, joka kuuluu ajattelemisesta, tekemisestä, ompelukoneesta ja ampiaisesta.

surrur - tee oma marimekkosi

”Aivan mahtava kirja!”, ajattelin, kun näin Mari Savion ja Kati Rapian surrur – tee oma marimekkosi -uutukaisen. Tekijät ovat valloittaneet sydämeni jo aiemmin veikeillä Juju ja Maja -kirjoillaan, jotka johdattelevat satumaailmoihin tekemään yhdessä lasten kanssa mm. suikalemättäitä, kuninkaallisia hoveja, diamantteja, hänen korkeutensa viittoja ja suloisia kierrätyskankaisia lastenvaatteita.

Mari Savion ja Kati Rapian Juju ja Maja -kirjat

Surrur:ssa Marimekon seitsemän suunnittelijaa on saanut vapaat kädet tehdä ihan mitä huvittaa Marimekon kankaista ja ideoihin on ohjeet. ” Terve, tulisitko mukaan tällaseen kirjaan, jossa saisit tehdä ihan hulluja juttuja?…” Kirjasta huokuu iloinen leikkisyys ja vapaus.

Piia Holm ja kassi / surrur - tee oma marimekkosi

Mari Savion tekstit ja ohjeet ovat mainioita ja muistuttavat myös siitä, että tekemisen ilo on tärkeintä, eikä se tiptop-oikein-tehty-tuotos. ”Riisu tiukka pipo ja paina control backspace.”

Suunnittelija Erja Hirvi

Lisäksi kirja tarjoaa hienon väylän päästä urkkimaan huippu-designereitten koteihin, sillä ompelukset (kaikki ohjeet eivät tosin edes tarvitse ompelukonetta) ovat kuvattu suunnittelijoiden kotona keskellä tavallista päivää. Supersiisteys ja stailaus ovat tiessään: kuvista välittyy oikea elämä, kaatuilevat tavararöykkiöt ja aidot ilmeet. ”Moi! Me tultiin nyt kuvaamaan… Mä en nyt ehtinyt siivota, mutta tehän sanoitte, ettei tarvi.” Ainakin itse saan noista kuvista myös hieman lohdutusta tuskaillessani joskus, että täytyykö pöytäsirkkelin tönöttää olohuoneessa ja yli puolet ruokapöydästä olla vuorautunut kangassälään…

Tuula Pöyhösen kotona

Erja Hirven kotona

Suunnittelijoiden välipaloina Mari Savio tarjoaa omia pienehköjä ohjeitaan kaikenlaisten pikkutilkkujen näpertelyyn. Monet välipalat, kuten otukset, sohvaperuna tai tuhatjalkanen ovat kivaa puuhaa yhdessä lasten kanssa.

Sohvaperuna-työ / surrur - tee oma marimekkosi

Kirjan iltapaloina tarjoillaan vielä esimerkiksi herkullinen tasaraitaryijy.

Tasaraita-ryijy / surrur - tee oma marimekkosi

”Pöllömpikin osaa” ja pöllöpelotin pitää varmasti kasvimaan kiusalaiset loitolla!

Pöllöpelotin / surrur - tee oma marimekkosi

Kuvat ja lainaukset kirjasta Savio, Mari & Rapia, Kati: surrur – tee oma marimekkosi. Helsinki: WSOY. 2011.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi