Keittokirjat testissä: Herkän vatsan kokkikoulu

Pauliina Tervon Herkän vatsan kokkikoulu on vatsaystävälliseen, gluteenittomaan ruokavalioon keskittyvä reseptikokoelma ja pieni tieto-opus. Kirjan kirjoittaja on kulkenut pitkän, vuosikymmeniä kestäneen tien kipuilevan vatsan kanssa. Ratkaisu toiminnallisiin vatsavaivoihin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on löytynyt nk. FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältellään huonosti sulavia FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita. Tällaisia ovat esimerkiksi sipuli- ja palkokasvit, laktoosia sisältävät maitotuotteet, gluteeniviljat sekä kivelliset hedelmät. Herkän vatsan kokkikoulu on siis omakohtaisten kokemusten kautta kirjoitettu, terveen vatsan ja hyvän olon puolesta puhuva ruokakirja.

Herkän vatsan kokkikoulu -kirjan kansi

Herkän vatsan kokkikoulu sisältää paitsi vatsaystävällisiä reseptejä, myös napakan tietopaketin ruuansulatuksesta, suolistovaivoista ja vatsan hyvinvointia edesauttavista ruoka-aineista. Ruoka-aineet on jaoteltu suolistovaivaisten kannalta suositeltuihin, vältettäviin ja rajoitettaviin aineksiin. Reseptit nojaavat FODMAP-ruokavaliossa suositeltujen ruoka-aineiden varaan, ja sen vuoksi resepteissä tiuhaan esiintyviä raaka-aineita ovat esimerkiksi kesäkurpitsa, maissi, porkkana, lehtikaali, tomaatti ja pinaatti. Viljat on korvattu esimerkiksi kvinoalla, kauralla ja tattarilla ja maitotuotteet mm. kookos- ja mantelimaidolla. Punaista lihaa ei resepteissä näy, vaan kirja keskittyy kasvis-, kana- ja kalaruokiin.

Kolmasosa kirjasta keskittyy ruokaresepteihin, toinen kolmannes gluteenittomaan leivontaan ja viimeinen kolmannes välipalavinkkeihin. Itse tykästyin eritoten kirjan kekseliäisiin ja herkullisen oloisiin ruokaresepteihin, mutta myös informaatiopitoiseen ja hyviä vinkkejä sisältävään gluteenittoman leivonnan osioon. Kirjassa käydään läpi gluteenittoman leivonnan sudenkuopat ja erikoistuotteet. Gluteenittomien leivonta-aineiden muuntotaulukko on näppärä ja hyödyllinen.

Herkän vatsan kokkikoulu -kirjan sisäsivuja
Herkän vatsan kokkikoulua voi luonnollisestikin suositella toiminnallisista vatsavaivoista kärsiville, keliaakikoille ja FODMAP-ruokavaliota noudattaville, mutta myös kuriositeettina kaikille terveestä vatsasta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Aivan erityisen sopiva kirja on niille, jotka kaipaavat vinkkejä ja/tai uusia ideoita gluteenittomaan leivontaan. Koko perheen keittokirjaksi Herkän vatsan kokkikoulu on myös erittäin passeli, sillä vaikka herkkävatsaisuus on resepteissä huomioitu, ovat kirjan ruoat varmasti myös tavallista ruokavaliota noudattavien mieleen. Leivontapuolella reseptit vaativat jonkin verran erikoistuotteisiin perehtymistä, mutta ruokareseptit ovat pääasiassa toteutettavissa ns. perustuotteilla.

Ehkä vähän yllättäen kirjan resepteistä lähtivät ensimmäisenä kokeiluun suklaakuorrutetut tahini-kaurakeksit. En missään nimessä ole leivontaihmisiä, mutta nämä keksit vaikuttivat niin helpoilta, että reseptiin oli helppo tarttua. Sattumoisin myös kaikki raaka-aineet löytyivät valmiina kotoa.

suklaa-tahinikeksit

Suklaakuorrutteiset tahini-kaurakeksit

200 g tahinia
100 g raakaruokosokeria
2 munaa
80 g gluteenittomia kaurahiutaleita
20 g kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua vihreää kardemummaa
veitsenkärjellinen jauhettua neilikkaa
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa

Keksien muotoiluun:
1 tl juoksevaa kylmäpuristettua kookosöljyä

Kuorrutukseen ja koristeluun:
60 g tummaa suklaata (70 %) ja kookoshiutaleita

Laita uunia lämpenemään 200 asteeseen. Mitta kulhoon tahini, raakaruokosokeri ja munat. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.

Yhdistä kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää jauhoseos tahiniseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nostele taikinasta kahden lusikan avulla pieniä nokareita pellille leivinpaperin päälle. Taputtele taikinanokareet öljytyin sormin kauniin muotoiseksi kekseiksi. Paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Tahinia sisältävät keksit palavat herkästi, joten vahdi uunia.

Aseta paistetun keksin pinnalle pieni pala tummaa suklaata ja odota hetki, kunnes suklaa sulaa. Levitä suklaa veitsellä tasaiseksi kerrokseksi keksin pintaan. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita. Jäähdytä keksit pellillä.

Avainsanat

Kommentit

Kiitokset kirja-arviosta! Toivottavasti keksit maistuivat ?

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti