Keittokirjat testissä: Jamie Oliverin Arjen superruokaa

Turkoosissa kirjankannessa hymyilee selkeästi hoikistunut maailmankuulu kokki. Kansi ja nimi lupaavat terveellisten reseptien otoksen. Kurkataanpa sisäsivuille ja selvitetään lunastaako kansi lupauksensa.

Takakannen tekstissä Jamie lupaa kaikkien kirjasta löytyvien ruokien tekevän hyvää ja auttaa tekemään fiksuja ruokaratkaisuja.

Liekö syynä tammikuussa esiintyvä kevennysvimma vai mikä, mutta jo ensisilmäys sisältöön aiheuttaa reaktion: näitä ruokia on pakko valmistaa. Houkuttelevuus piilee kirjan onnistuneissa, selkeissä kuvissa ja värikkäitten kasvisten sekä hedelmien tuomassa tunnelmassa. Jamie käyttää resepteissään kokojyväkuskusia, -riisiä ja -pastaa. Jokaisen reseptin yhteydessä on mainittu valmistusaika sekä annoksen ravinto-arvot.

Reseptit on jaoteltu neljään osioon: aamiaiset, lounaat, päivälliset sekä välipalat ja juomat. Noin 30 sivua on uhrattu ravitsemusasialle, joka on luultavasti monelle kotikokille tuttua juttua ja pitkälti yleisten ravitsemussuositusten mukaista.

Arjen superruokaa sopii kokkauksesta innostuneelle jonkin verran kokeneelle kokille. Reseptit saattavat nimittäin uuvuttaa aloittelevan kokin jo ensisilmäyksellä. Ne ovat koko sivun mittaisia, ainesosaluetteloissa on vähimmillään kuusi raaka-ainetta, pisimmillään noin parikymmentä. Kirjasinkoko vaatii lukulaseja, ainakin vähän varttuneemmalta kokkaajalta.

Kokatessa huomasin, että valmistusohjeen luettavuus olisi parempi, jos kappalejakoon olisi kiinnitetty huomiota. Jakaisin eri pääraaka-aineiden käsittelyn omiksi kappaleikseen.

Jamie Oliver Arjen superruokaa

Toimiiko resepti?

Useamman suosikin joukosta valitsin tirisevät katkaravut.  Jamie jätti reseptissään vapaat kädet sen suhteen mitä kasviksia ateriaan halusi käyttää. Se onkin hyvä, sillä tämä ruoka sopii tehtäväksi mihin vuoden aikaan tahansa ja näin kokkaaja voi valita sesongin kasviksia.

Päädyin erivärisiin paprikoihin ja kesäkurpitsaan. Sen verran poikkesin alkuperäisreseptistä, että kuullotin kasviksia pienessä tilkassa oliiviöljyä. Jogurttiakin tunnustan tuunanneeni hieman alkuperäisreseptistä poiketen limetin mehulla ja mustalla pippurilla.

Katkarapujen kera tarjottava kuskus on melko simppeli ateria, mutta Jamien reseptissä sen kruunaavat hyvin valitut mausteet ja jogurttikastike sekä nyt niin muodikkaat granaattiomenansiemenet.

Tuloksena oli herkullinen ateria joka maistui paitsi aviomiehelle myös teini-ikäiselle. Kelpo ruoka, joka nostaa perjantai-illan aterian ihan uudelle tasolle. Ruoasta jäi hyvä olo, vaikka santsattiin.

Tirisevät katkaravut marokkolaisittan, kuohkeaa kuskusia ja sateenkaarisalsaa

Tirisevät katkaravut

(2 annosta)

2 tuoretta rosmariininoksaa
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 tl savupaprikajauhetta
1 reilu ripaus sahramia
6 isoa raakaa jättikatkarapua kuorineen
2 appelsiinia
2 dl täysjyväkuskusia
400 g värikkäitä kauden kasviksia (esim. herneitä, parsaa, fenkolia, kesäkurpitsaa, varsiselleriä, kevätsipulia ja punaista tai keltaista paprikaa)
1 tuore punainen chili
puolikas nippu tuoretta minttua (15 g)
1 sitruuna
2 rkl luonnonjogurttia
1 granaattiomena

Riivi rosmariininlehdet huhmareeseen. Kuori valkosipulinkynnet ja lisää nekin huhmareeseen. Lisää ripaus merisuolaa ja hiero ainekset tahnamaisiksi. Lisää joukkoon ruokalusikallinen öljyä, paprikajauhe, sahrami ja loraus kiehuvaa vettä niin, että aineksista syntyy marinadi. Leikkaa kunkin katkaravun kuori selkäpuolelta auki pienten saksien avulla ja poista suoli. Leikkaa yksi appelsiini lohkoiksi ja sekoita ne yhteen katkarapujen ja marinadin kanssa. Jätä tekeytymään 10 minuutin ajaksi.

Mittaa kuskus kulhoon ja peitä se kiehuvalla vedellä. Nosta lautanen kulhon päälle ja anna kuskusin kuohkeutua. Paloittele värikkäät kauden vihannekset ja chili huolellisesti. Siirrä palat kauniiseen tarjoilukulhoon. Nypi irti muutama sievä mintunlehti ja siirrä ne odottamaan. Nypi sitten irti loput lehdet ja hienonna ne. Lisää silppu kulhoon, purista sekaan sitruunan ja toisen appelsiinin mehu. Lisää kuskus, sekoita ainekset yhteen ja mausta vielä mieleiseksesi.

Kuumenna suuri tarttumattomaksi käsitelty paistinpannu kuumalla lämmöllä. Lisää katkaravut, marinadi ja appelsiinilohkot. Paista 4-5 minuutin ajan tai kunnes rapujen pinta on paistunut hyvin rapeaksi. Nosta ainekset sitten kuskusin päälle. Luskoi pinnalle jogurttia. Puolita granaattiomena. Pidä leikkauspinta sormissasi ja napauta pohjaa niin, että siemenet putoilevat annokseen. Ripottele koristeeksi mintunlehdet ja nosta tarjolle.

 

 

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti