Keittokirjat testissä: Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana

Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana

Kun sain käsiini Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscanan, rakastuin siihen ensi silmäyksellä. Näitä ruokia on kokeiltava. Vielä silloin en arvannut kirjan tarinoidenkin vievän mennessään.

Ruokatoimittaja Marita Joutjärven ja hänen toscanalaisen puolisonsa Vittorio Gianninin uutuus on nimittäin muutakin kuin keittokirja. Sen pienet vivahteikkaat sukutarinat ja lukuisat jutut vetävät lukijan mukaan italialaiseen elämänmenoon.

Tarinoita voi ahmia tai lukea vähän kerrallaan. Kirjaan voi palata aina uudelleen. Jouluun liittyvät tarinat ja reseptit olen jättänyt vielä lukematta. Säästän ne siihen marraskuiseen hetkeen, kun kynttilänvalossa haaveilen Italian matkasta.

Kulissien takana -kuvat kirjan lopussa kertovat kuvausten sijaintipaikaksi Suomen. Silti kuviin on saatu toscanalaisen iltapäivän leppeä, rennon värikäs tunnelma ja huikaiseva valo. Tyylikkäät kuvat on ottanut valokuvaaja Satu Nyström.

Entäpä reseptit?

Vaikka kirja on pullollaan toscanalaisia ruokia, tekijät lupaavat aineksien löytyvän lähikauppojen valikoimista. Siltä myös vaikuttaa kokeilujeni perusteella. Reseptejä ei ole ryhimitelty, vaan ne kulkevat tarinoiden lomassa. Kirjan lopussa on 10 menu-koostetta ja löydettävyyttä helpottaa aakkosellinen reseptihakemisto.

Kokeilin kirjasta kahta reseptiä. Parmigia di melanze eli munakoisovuoka houkutti ainestensa perusteella. Ohje oli selkeä, helppolukuinen ja eteni loogisessa järjestyksessä. Lopputulos oli maukas ja juuri sellainen kuin odotinkin.

Italialaista jäätelöä

Toscana-keittokirja testissä, kokelussa jäätelöresepti

Monen mielestä  italialainen jäätelö on maailman parasta. Niinpä toinen reseptikokeiluni oli Gelato di cioccolato, eli suklaajäätelö. Perheen aarre, jäätelökone, lakkasi testailuhetkellä toimimasta, joten onneksi reseptissä oli neuvottu myös jäätelön valmistaminen ilman konetta. Tämäkin resepti toimi moitteetta ja jäätelön maku oli syvän suklainen.

Gelato di cioccolato

Suklaajäätelöä ja mansikoita kupissa

4 annosta

3 dl kermaa
1 ½ dl täysmaitoa
100 g tummaa suklaata
3 keltuaista
1 dl glukoosisiirappia
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
LISÄKSI
punaherukoita, vadelmia tai muita marjoja

Mittaa kattilaan kerma, maito ja suklaa paloina. Lämmitä ja sekoittele koko ajan, kunnes suklaa on liuennut ja seos kiehahtaa.

Mittaa kulhoon keltuaiset, siirappi, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota kuohkeaksi.

Kaada kuuma kerma-suklaaseos vähitellen keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Anna seoksen jäähtyä.

Valmista seos jäätelökoneessa tai paine jääkaappikylmä seos pakastimeen. Jäädytä jäätelömaiseksi aina puolen tunnin välein vatkaten.

Tarjoa jäätelö marjojen kera.

Kenelle?

Italian ystäville tämä kirja on siitä näppärä, että se kokoaa yksien kansien väliin vallan mainion kattauksen toscanalaisia reseptejä, neuvoja ja ohjeita sekä ennen kaikkea herkullisia suupaloja italialaisesta elämänmenosta.

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti