Keittokirjat testissä: Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä

Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä on Alex Niemisen ja Riikka Sukulan kattava, suorastaan massiivinen kokoelma kaksikon parhaita kasvisruokareseptejä. Kasvis- ja sesonkisyömiseen keskittyvä keittokirja osuu suoraan tämänhetkisten ruokatrendien ytimeen.
Vege!-kirjan kansi
Eettinen, ekologinen ja sesonkeja noudattava syöminen ovat tällä hetkellä kovassa huudossa. Viime vuosina kasvissyönti ja kasvisten kulutus ylipäätään ovat tosissaan ottaneet vauhtia alleen Suomessa, ja lisäksi satokausia on opittu huomioimaan ruuanlaitossa aiempaa enemmän.Vege!:n reseptit onkin luokiteltu sesongeittain. Sivujen ylänurkkiin on merkitty kalenterikuukausi, jolloin reseptin raaka-aineet ovat edullisimmillaan,  maukkaimmillaan ja varmimmin saatavilla. Satokausimerkinnät ovat käteviä ja auttavat luovimaan reseptikokoelman syövereissä.
Tyylinsä puolesta kirjassa seilataan pääosin välimerellisillä vesillä, minkä vuoksi esimerkiksi meze-, pasta-, pizza- ja risottoreseptejä on paljon.  Reseptiikka ei kuitenkaan suppeudu tietynlaiseen tematiikkaan vaan heittelee laidasta laitaan. Ohjeita löytyy perusvegeruuista villimpiin ideoihin, kuten raitajuuricarpaccioon ja skumppakurpitsaan. Kirjan punainen lanka ei silti missään vaiheessa katoa: tärkeintä on maukas ja sesonkeja noudattava kasvisruoka.
Vege!-kirjan sisäsivuja
Vege! on siitä erilainen kasvisruokakirja, että siinä ei edes yritetä korvata lihaa väen väkisin jollakin muulla tai jäljitellä epätoivon vimmalla liharuokia. Reseptien keskiössä ovat kasvikset itse, ja reseptiikka rakentuu niiden omista lähtökohdista käsin. Kasviproteiininlähteistä kirjassa esiintyvät lähinnä pavut ja kikherneet, jotka ovatkin aina olleet luonnollinen osa Välimeren maiden ruokavaliota. Paatos loistaa poissaolollaan.
Kaiken kaikkiaan Vege! on tukevasti ajan hermolla oleva kattaus helppoja ja myös vaativampiakin kasvisruokareseptejä. Kirja soveltuu raikkaita ideoita hakeville kasvissyöjille sekä aivan eritoten sekasyöjille, jotka ovat kiinnostuneita lisäämään kasviksia ruokavalioonsa. Omat reseptilempparini löytyvät kirjan keitto-, salaatti- ja tahnaosastolta, joista tottunutkin kasvisruokakokkailija saa varmasti ammennettua jotakin uutta. Alla esittelyssä punajuurihummus.
Vege!-kirjan ohjeella tehty punajuurihummus

Punajuurihummus

5 kypsäksi keitettyä punajuurta
1 tlk (400 g) kikherneitä huuhdeltuna ja valutettuna
1 sitruunan mehu
½ dl oliiviöljyä
4 rkl tahinia
1 tl juustokuminaa
suolaa
Anna punajuurten jäähtyä ja pane sitten kaikki ainekset tehosekoittimeen. Sekoita, kunnes saat tasaisen massan. Tarkista maku ja lisää suolaa oman maun mukaan.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti