Keittokirjat testissä: Viinakeittokirja

Aikaisemminkin viinasta kirjoittaneen Jonna Pulkkisen ja valokuvaaja Merja Ruotsalaisen Viinakeittokirja – terästettyjä herkkuruokia (Atena 2016) on yksi alkukesän mielenkiintoisimpia keittokirjauutuuksia. Selkeiden ohjeiden ja upeiden kuvien lisäksi kirjassa on asiantuntijan ohjeita alkoholin käyttöön ruuanlaitossa. Ilokseni siinä rikotaan myyttiä siitä, kuinka alkoholi haihtuu keittäessä, sillä monelle on yhä yllätys, että alkoholi ei mystisesti haihdu heti, kun sitä keittää.

viinakeittokirja_kansi

Kirja on jaettu seitsemään osaan alkaen alkuruuista ja päättyen lisukkeisiin. Erityismaininnan ansaitsee mainio krapulapäivä-osio, jossa on monta upean syntistä herkkua.

Kirja on kovakantinen ja mattapintainen. Teksti on selkeää, mutta saisi olla hiukan isompaa, niin että ohjeen näkisi paremmin ruokaa laittaessa. Jokaiseen reseptiin liittyy lyhyt esittely ja osa niistä on niin hauskoja ja nokkelia, että saavat hymyn kasvoille.

Kuvat ovat herkullisen näköisiä ja niihin on selkeästi satsattu paljon aikaa ja vaivaa. Ohjeet sisältävät paljon aineksia, joita saa lähiruokana lähes kaikkialla Suomessa. Kirjassa on vältelty hienostelua. Suurin rajoittava tekijä aineksissa on se, mitä viinaksia kotoa löytyy. Ja jos kotoa ei jotakin löydy, niin useita viinoja saa myös pikkupulloina.

Kirjassa on monta innovatiivista ja ainakin minulle täysin uutta ohjetta. Valitsin kuitenkin testiin vodkapastan, sillä olen sitä syönyt, mutta en ikinä valmistanut itse. Ohje oli selkeä ja sillä tuli erinomainen pasta.

vodkapasta

Vodkapasta

Kuudelle

  • 500 g pennepastaa
  • 500 g kauden sieniä
  • 1 silputtu sipuli
  • 4 rkl ruokaöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ½ tl oreganoa
  • ½ tl timjamia
  • ½ tl basilikaa
  • ½ tl mustapippuria
  • teelusikan kärjellinen lipstikkasuolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 0,5 dl kermaa
  • 0,5 dl vodkaa
  • 1 l tuoretta pinaattia

Päälle: parmesaanijuustoa

Valmistusohje

Laita pasta kiehumaan. Valmista sillä aikaa kastike: Paista sipulia ja sieniä kuivalla pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää ruokaöljy ja mausteet ja jatka kuullottamista noin 5 minuutin ajan. Lisää tomaattimurska, kerma ja vodka. Kypsennä 10 minuutin ajan.

Kun pasta on kypsää, sekoita se kastikkeeseen pannulla. Lisää pinaatti ja kuumenna. Tarjoa parmesaanin kanssa.

Resepti kirjasta Viinakeittokirja

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti