Kampaajalla: ”Tukkasi on kuin kypärä”
Kampaajalla: ”Tukkasi on kuin kypärä”

Oli aika mennä kampaajalle. Vaikka kampaamoita ja partureita on Palmassakin paljon, niitä ei kuitenkaan tunnu olevan ihan joka kadunkulmassa kuten Suomessa. Tarvitsin suosituksia.
Ystävä kertoi leikkaavansa hiuksensa kylässä Palman ulkopuolella kolmellakympillä, mutta jos hän tarvitsi jotakin vaativampaa, kuten värjäyksen tai raidat, hän tuli kaupunkiin. Ja raitoja palmattarilla todella hiuksissa on. En ole pitkään aikaan myöskään nähnyt niin paljon luonnonkiharia hiuksia tai permanentattuja päitä kuin täällä. Olipas mukavaa palata 1980-luvun tunnelmiin! (Ja nämä kiharapehkot ovat upeita.)

Sain suosituksen. Mene saksalais-palmalaiselle Stefanille, minulle sanottiin. Hän on taitava, hän osaa raidat.
Soitin Stefanille. Hän kysyi missä asun ja pyysi käymään kampaamossa ohi kävellessäni. Hän halusi nähdä uuden asiakkaansa, ja kasvotusten voisi myöskin arvioida, paljonko aikaa tarvitsemme.
Tällainen oli minulle uutta.

Kurkistin seuraavana päivänä kampaamon ovesta sisään, ja Stefan keskeytti työnsä asiakkaansa kanssa. Hän oli pukeutunut tiukkoihin, harmaisiin farkkuihin ja tyylikkääseen kauluspaitaan. Nuorekas viisikymppinen. En muista koskaan tunteneeni niin vahvasti, että ”nyt katsotaan tarkasti, miltä sinä näytät”. Yritin hymyillä. Stefan kosketti hiuksiani, katseli ja arvioi ja totesi:
”Ei. Me emme sävytä näitä. En halua. Raidat, ja leikkaus. Puolitoista tuntia. Nähdään ensi viikolla.”
Olin selvinnyt ensimmäisestä osiosta.

Seuraavana tiistaina istuin hänen kampaamotuolissaan. Stefan osasi kaikenlaiset hiuslaadut, sillä saarella on ihmisiä yli sadasta maasta, ja hänen käsissään ovat muotoutuneet niin pohjoismaiset kuin afrikkalaisetkin hiuslaadut.
Nyt kävimme käsiksi minun pehkooni verbaalisesti ja fyysisesti.
”Sinun tukkasi näyttää nyt kypärältä”, Stefan aloitti.
Tämä oli hyvä aloitus. Näin asiakas pitikin valmistella siihen, mitä tuleman piti.
”Täällä ei kukaan pidä otsatukkaa. Se rasvoittuu otsalla helposti. Sitä paitsi täällä tuulee usein, eikä otsatukka pysy paikoillaan. Sinussa minä en näe mitään muuta kuin otsatukkaa”, Stefan sanoi.
En kertonut, että olin kaiken lisäksi leikannut sen edellisen kerran itse, hiukan liian lyhyeksi.
”Suurin osa kampaajista leikkaa sitä paitsi liian paljon otsatukkaa. He leikkaavat sen liian isolta alueelta ja leveästi, mikä on aivan turhaa”, Stefan harmitteli ja tuijotti isoa koloa, joka otsatukassani aukesi oikealla laidalla.
Se oli pyörre. Mikä ihme se oli espanjaksi tai englanniksi. Ihan sama.
”Sivulta sinun hiuksesi ovat rispaantuneet. Sille(kin) pitää tehdä jotakin”, Stefan jatkoi.
Ja lopuksi pieni vihje:
”Itse pidän kaikkein tärkeimpänä taitavaa leikkausta.”

Stefan tutki kasvoni. Hän näki ja tajusi, että pääni on suorakaiteen muotoinen. Se ei ollut moite eikä haukku vaan fakta. Arvostin hänen kommenttiaan. Alkoi tuntua, että tässä suorasukaisessa käsittelyssä oli tarkoitus toimia niin, että kaikki mitä tehtäisiin, sopisi juuri näihin kasvoihin ja pään muotoon.
”Pidätkö jakausta kauniilla vai rumalla puolella profiiliasi?”, hän kysyi.
Tai ei hän kysynyt.
Tällä tavalla oli kysynyt amerikkalaisen ystäväni kampaaja, joka puhui samalla tavalla. Mutta minullakin on ruma ja kaunis profiilini, sekin on fakta, ja kerroin sen Stefanille.

Stefan aloitti. Tajusin, että meitä hänen asiakkaitaan oli alussa yhtä aikaa kolme, ja se alkoi ärsyttää. Saksalainen nainen sai raidat yhtä aikaa kuin minä, ja Stefanin assistentti auttoi. Ensin tullut miesasiakas lähti. Ymmärsin liiketoiminnan kannalta, että tällainen toiminta oli järkevää, mutta asiakkaana alkoi jäytää. Saksalaisnainen tuli sisään minun jälkeeni mutta hänen kohdallaan ajoitus toimi paremmin.
Tällaisessa tilanteessa suutun hiljenemällä, mutisen ja jupisen itsekseni. Lähetän viileitä katseita, vilkaisen seinäkelloa.
Lepyin, koska raidoittaminen kesti tunnin. Stefan kävi läpi koko kuontaloni millintarkasti. Kun raitani tekeytyivät, Stefan leikkasi saksalaisnaisen hiukset ja föönasi ne. Nainen lähti. Oli kulunut kaksi ja puoli tuntia.

Sain lopulta jopa kehuja. Hiuksillani on kuulemma hieno taipumus taipua kevyesti kuivuessaan. Onnittelin niitä. Stefan leikkasi hiukset suorakaiteen muotoiseen päähän sopivaksi. Kävelin ulos ihmeellisellä tavalla tyytyväisenä ja ajankäytöstä vihaisena. Enemmän kuitenkin tyytyväisenä.
Mitä on kolme (ja puoli) tuntia ihmisen elämästä?
En malta odottaa, että voin kertoa keskustelumme Helsingissä omalle kampaajalleni, ystävälleni, joka on leikannut hiuksiani siitä asti kun olin parikymppinen. Aion sanoa, että minun ulkonäköäni saa arvioida vaikka kuinka rankasti suoraan, koska kyseessä ovat faktat.
Toisaalta, olen aika varma, että taitava ystäväni kyllä tietää, että pääni on suorakaiteen muotoinen. Hänen ei ole vain tarvinnut sitä minulle erikseen kertoa.

 

Ehkä olisi helpointa vain kasvattaa hiukset ja trimmata latvoja, kuten tämä nainen Palmassa tekee.

Ehkä olisi helpointa vain kasvattaa hiukset ja trimmata latvoja, kuten tämä nainen Palmassa tekee.

 

Tähän tuulisuuteen ei kannattaisi leikata otsatukkaa.

Tähän tuulisuuteen ei kannattaisi leikata otsatukkaa.

 

Mutta kun sellainen kuitenkin on, sen kanssa on elettävä. Kuva hiustenleikkausten jälkeen, Stefanin käsittelemänä. Oma väkerretty lopputulos näyttääkin sitten jo vähän toiselta.

Mutta kun sellainen kuitenkin on, sen kanssa on elettävä. Kuva hiustenleikkausten jälkeen, Stefanin käsittelemänä. Oma väkerretty lopputulos näyttääkin sitten jo vähän toiselta.

Seuraa Kevättä Palmassa myös Instagramissa @hannajenius #KevätPalmassa

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Hei, todella upea tukka, sopii sulle tosi hyvin! Olisikohan mahdollista saada kuvaa myös edestäpäin? Haluaisin ottaa kuvasi mukaan seuraavalle kampaajallekäynnille. 🙂

Kiitos myös tosi kivasta blogista.

Hanna Jensen

Heh, kiitos. Varmaan ensimmäinen kerta, kun joku menee minun kuvani kera kampaajalle! Eihän mulla ole kuitenkaan kuvaa itsestäni edestäpäin… Ainakaan vielä.

Huh, eipä olo. Olen mennyt kerran ennenkin. 😀

Tosi upea tukka, sopii sulle mielettömän hyvin. Meinaan ottaa tuon mallikuvaksi, kun menen seuraavan kerran kampaajalle. iksipä kysynkin, oisko mahdollista saada kuva myös edesäpäin?

Kiitos kivasta blogistasi!

Hola,
Wow! Todella upean näköiset hiukset! Kampaaja todella osasi raidanteon. Otsatukka mielesäni on OK – oliko se kampaanjan itse ”laatima”? Näytät ihan espanjattarelta!!
t. Kattis

Hanna Jensen

Heh, kiitos. Otsatukka oli kampaajan korjaama. Nyt jo kasvanut tuosta…

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *