Jaetaan nämä ruoat
Jaetaan nämä ruoat

 

Ravintolassa syöminen on miellyttävää Palmassa. Lähes aina joitakin annoksia jaetaan pöydässä.
Alkuruoat eivät automaattisesti tarkoita henkilökohtaisia alkuruokia, vaan useimmiten keskelle pöytää tilataan pikkusyötävää, vaikka tapaksia, jotka on tarkoitettu kaikille.
Jakaminen on aina tuntunut vähän hankalalta Suomessa. Muutama ravintola on yrittänyt lisätä ruokalistalle ”jaettavat” ruoat, mutta eräänkin tarjoilijan mukaan sitä on täytynyt kovasti selittää. Espanjalaisessa ruokalistassa ei lue ”jaettavaksi”, para compartir, mutta jakamisen ideaan kasvetaan. Hinnoistakin näkee, onko kyseessä annos (jaettavaksi). Jos friteeratut pikkukalat maksavat seitsemän euroa, tarkoitus on jakaa ne. Jos pintxo maksaa 1,50 e, se on yhdelle.

Mitä me pelkäämme? Että toinen saa enemmän kuin itse? Että jonkun osuus laskusta onkin pikkuisen vähemmän? Että nälkä ei lähde?

On rentouttavaa tilata iso vihreä salaatti keskelle pöytää niin, että siitä saavat ottaa kaikki. Yhtä mukavaa on maistella eri makuja.
Kerran pöytäseurueessa  yhdellä oli juustokammo. Hän sai kuitenkin syödäkseen jamon serranoa, oliiveja ja friteerattuja äyriäisiä ja juustot jäivät muille. Ei ongelmaa.
Jos jää nälkä, tilataan vähän lisää.

Parasta näissä tilanteissa on, että kukaan ei kyttää, kuinka monta oliivia joku ottaa tai montako leipäpalaa ”jokaiselle on varattu”.
Olisi helppoa puolustautua, että Suomessa on niin kallista syödä ulkona, mutta niin on isoissa, espanjalaisissa turistikaupungeissakin. Kyse on asenteesta. Osataan olla rohmuamatta (lähes aina). Syödään yhdessä, jaetaan.
Jopa jälkiruoat.

 

Kaikkea kaikille, ei "sinun ja minun".

Kaikkea kaikille, ei ”sinun ja minun”.

 

Jos loppuvat kesken, pyydetään lisää.

Jos loppuvat kesken, pyydetään lisää.

 

Tortilla de patatas kolmelle tai neljälle. Tai viidelle.

Tortilla de patatas kolmelle tai neljälle. Tai viidelle.

 

Pimientos de padrón, ainakin kolmelle.

Pimientos de padrón, ainakin kolmelle.

Seuraa Kevättä Palmassa myös Instagramissa @hannajenius #KevätPalmassa

 

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Hyvä aihe. Jonkin verran matkustelleena, voin myös ilokseni todeta, että oikeastaan kaikkialla ainakin Euroopassa olemme mieheni kanssa aina tilailleet annoksia periaatteella, jaetaan tai puolitetaan. Systeemissä on juuri hyvää se, että jos ei pidä jostain, toiselle se voikin olla herkkua. Samoin pääsee maistelemaan useita eri makuja, kun ei pitäydy vain omassa annoksessaan. Vain Suomessa homma tuntuu jotenkin oudolta, muualla se toimii tosi hyvin. Emme koskaan tilaa kahta samaa ruoka-annosta tai jälkiruokaa tai edes salaattia molemmille, aina on riittänyt hyvin jaettavaksi, kun tilaamme erilaisia annoksia yksitellen.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *