Juoko kukaan cavaa?
Juoko kukaan cavaa?

Kesä alkaa lähestyä: sosiaalisen median kuvavirrassani on yhä enemmän kuvia kuohuvasta juomasta. On yksittäinen cava-lasi mökillä terassinkaiteella, ryhmä samppanjalaseja tarjottimella, yhteen nostetut lasilliset reissussa, kun on päästy perille.

Sitten tajuan: näen yllättävän harvoin samppanjalaseja baarien tai ravintoloiden pöydässä täällä Palmassa. Juodaanko täällä edes kuohuvaa?

Olen viettänyt kevään Mallorcalla off season -aikaan eli parhaan turistisesongin ulkopuolella. Asun keskustassa. En liioittele, jos sanon, että en ole nähnyt oikeastaan kenenkään paikallisen tilaavan cavaa. He juovat vettä, olutta ja viiniä. Enimmäkseen. Ja syväkurkkuni, kahdeksan vuotta Espanjassa asunut kollega vahvistaa: kyllä, cava on juhlajuoma. Jouluna ja perhejuhlissa sitten.

Vietin kuukauden Espanjassa Atlantin puoleisella valorannikolla 2000-luvulla. Maatalon isäntä Gonzalo kertoi, että useimmiten cavaa juodaan aterian päätteeksi. Hänen mukaansa sana ja tapa juontuivat verbistä acabar (de), joka tarkoittaa jonkin asian lopettamista. Verbin osa caba lausutaan samalla tavalla kuin cava. Me lopetimme juhla-aterian juomalla lasilliset, copitat, aterian päätteeksi.

Olen juonut ehkä lasillisen kuohuvaa tämän kevään aikana, silloin, kun suomalainen ystävä tuli käymään. Olin lähes unohtanut koko juoman. Roseeviini, vino rosado, sen sijaan maistuu ruokajuomana. Kuten asiantuntijakin Suomessa erinomaisesti kommentoi, viinimaassa viini ja olut kuuluvat arkeen (eikä niistä tehdä numeroa ja niitä nautittaessa usein syödään jotakin), Suomessa sen sijaan juhlaan. Näyttäisi kuitenkin siltä, että Suomessa cava kuuluu arkeen, täällä juhlaan.

 

Tutkin pöydät bar Cuban kattoterassilla: ei yhtään lasillista cavaa missään.

Tutkin pöydät bar Cuban kattoterassilla: ei yhtään lasillista cavaa.

 

Tapaksia ja lasillinen punaviiniä. Lasillinen riittää.

Tapaksia ja lasillinen punaviiniä. Lasillinen riittää.

 

Eurolla, parilla saa pienen korin leipää, oliiveja, suolakurkkuja ja aiolia.

Eurolla, parilla saa pienen korin leipää, oliiveja, hunajaa ja aiolia.

 

Tianna Negren viinitilalla Binissalemissa pöytään tuotiin kuutioituja leipäpaloja ja lopuksi juustoa.

Tianna Negren viinitilalla Binissalemissa pöytään tuotiin kuutioituja leipäpaloja ja lopuksi juustoa.

 

Viinejä ei kaadeta senteissä. Tässä pienet lasilliset roseeviiniä.

Viinejä ei kaadeta senteissä. Tässä pienet lasilliset roseeviiniä.

 

Seuraa Kevättä Palmassa myös Instagramissa, @hannajenius #KevätPalmassa

 

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *